E-Place Heritage està treballant al costat del Museu Nacional del Brasil en la recuperació virtual de part del patrimoni afectat pel gran incendi que va assolar el que era el major museu de Llatinoamèrica l'any 2018. L'startup valenciana, accelerada en Col·lab, ha desenvolupat un projecte de digitalització i reconstrucció virtual de més de 30 escultures de marbre fetes fallida per l'efecte del foc. El pròxim pas conjunt serà la construcció d'un metavers, en el qual, sobre la planta digital del museu, se situaran elements del patrimoni que s'han pogut preservar digitalment, abans i després de l'incendi.
"Aquest projecte és especialment significatiu per a E-Place Heritage, no sols pel seu abast, sinó perquè la destrucció del Museu Nacional del Brasil va ser una de les fites que va motivar la posada en marxa del nostre projecte. Aquest museu reunia més de 20 milions de peces, entre artístiques i naturals, i gran part d'elles s'han perdut per sempre. La digitalització del patrimoni permet la seua conservació virtual i, quan és viable, la seua reproducció o reconstrucció", detalla Adolfo Ibáñez, CEO de E-Place Heritage i Baukunst Patrimonio Virtual.
De fet, l'startup, guanyadora del Demo Day de la cinquena edició de l'acceleradora pública de projectes amb triple impacte del centre d'innovació Las Naves, Col·lab, ha desenvolupat una aplicació de tecnologies d'escalat i reproducció, aplicada a qualsevol mena d'edifici, monument, obra d'art o objecte, les còpies digitals del qual queden emmagatzemades en 'biblioteques en línia'.
A més d'en la preservació, E-Place Heritage treballa en la divulgació del patrimoni, mitjançant aplicacions de realitat augmentada de caràcter innovador, usant les còpies digitals per a crear noves experiències per a la ciutadania, amb rutes virtuals, i en la gestió, amb la transformació d'aqueixes còpies digitals en actius d'inversió social.
En concret, la startup transforma el patrimoni físic i la memòria en actius d'inversió a través de NTFs (token no fungible, un actiu digital únic, irrepetible i indivisible, amb suport en tecnologia blockchain). Amb la seua venda en plataformes especialitzades, poden obtindre's fons per a mantenir el patrimoni real.
En aquest àmbit, E-Place Heritage és una de les entitats que estan col·laborant en el primer Museu Digital Itinerant (Mudit), coordinat pel gestor i consultor cultural Xavier Ferrer i Serra. Adolfo Ibáñez explica que es tracta del "primer museu on es poden vendre NFTs d'art". El Mudit és membre de la plataforma mundial Metaverse Standards Fòrum i, entre les entitats col·laboradores d'aquest projecte, estan la Universitat Politècnica de València (UPV), Creabinars, la Universitat d'Alacant, l'Associació Valenciana de Realitat Estesa (AVRE).
Sinergies i projectes amb valor
La proposta de E-Place Heritage és objecte d'atenció d'institucions i organismes públics, com a referent en digitalització. Un exemple és la intervenció d'Adolfo Ibáñez en la sessió inaugural de la 'XVII Multaqa. Conferència Internacional Mediterrània' sobre les Rutes de la Seda i del Greal, que va organitzar Centre Unesco València.
"Ser part de Col·lab, en Las Naves, ens ha permés no sols consolidar el projecte, sinó obrir nous camins que no havíem previst. Part d'ells, al costat d'altres startups de l'acceleradora pública, amb les quals hem construït sinergies i projectes conjunts, com és el cas de Tornem Cultura i Sostenibilitat o Valua", apunta l'emprenedor.
Al Brasil, Ibáñez ja havia treballat en altres projectes abans del Museu Nacional, com la digitalització del Crist Redemptor o de l'Escala de Selarón, dos dels monuments més visitats del Brasil.
Missions València 2030
El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió "ciutats intel·ligents i climàticament neutres".