Sis ciutats de la Comunitat Valenciana participen en la II edició del programa d'acompanyament "Municipis Innovadors", impulsat per la Direcció General d'Innovació de la Generalitat Valenciana i el Centre d'Innovació Las Naves. Gata de Gorgos, Elx, Orpesa, Vinaròs, Tavernes de la Valldigna i Algemesí són les poblacions que estan rebent formació per a orientar la seua estratègia municipal a missions d'innovació.
El pròxim dijous 14 de juliol, Las Naves acull una jornada de tallers encaminada a identificar el model ideal de ciutat i les àrees de rellevància, que són el punt de partida on posar el focus per a la recerca i definició de les missions d'innovació. Aquesta sessió de treball serà la segona que es realitza dins del programa. Fins al moment, ja s'han identificat els reptes urbans i agents clau de les quatre hèlices de l'ecosistema d'innovació de cada municipi, mitjançant el diagnòstic participatiu.
D'altra banda, els municipis començaran a redactar el marc estratègic de les seues poblacions. Es tracta d'un document marc que representarà l'estratègia innovadora del municipi: recollirà els resultats de les fases anteriors, descriurà els processos necessaris per a definir les missions, i inclourà els fulls de ruta per a avançar en la definició i la consecució de les missions.
Acompanyament als municipis
La directora general d'Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, ha destacat que la Conselleria d'Innovació "treballa per acompanyar als municipis en el camí de la innovació, ajudant-los a desenvolupar la seua estratègia oferint-los els recursos necessaris. Necessitem que els municipis de la Comunitat Valenciana orienten les seues actuacions a complir amb la triple transició digital, verda i social. Volem ser un territori intel·ligent, sostenible i inclusiu".
Per la seua banda, el regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha afegit que l'Ajuntament "està obert sempre a col·laborar amb la Generalitat Valenciana perquè les missions d'innovació arriben a cada racó del nostre territori, fent de la Comunitat Valenciana un lloc on no deixem a ningú enrere perquè treballem en innovació orientada a Missions, enfocada a la millora la vida de les persones".
Últim taller al setembre
L'últim pas del Programa Municipis Innovadors és la identificació del catàleg de missions mitjançant processos participatius a cadascun dels municipis. Aquest taller formatiu tindrà lloc al mes de setembre de forma presencial als sis municipis i s'enfocarà en el procés cíclic, de debat i treball tècnic per al disseny i la formulació de propostes tècniques a les missions de cada ciutat, sobre les àrees de rellevància detectades i la seua validació estratègica i política.
L'objectiu és proporcionar una primera aproximació a les missions incloent les corresponents anàlisis de viabilitat, recerca de les aliances i de suport intern i extern. El resultat serà un catàleg de missions, sobre les que el govern de la ciutat podrà elegir el conjunt de les mateixes i orientar els esforços en matèria d'investigació i innovació.
Missions València 2030
El programa formatiu de "Municipis Innovadors" està inspirat en la iniciativa 'Missions València 2030'. El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Actualment, València ha aprovat la seua primera missió, la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir la ciutat en climàticament neutra. A més, ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».