Reusa'm és el primer sistema d'envasos retornables de café de la ciutat de València. Consisteix en la creació d'una xarxa d'empreses de restauració que ofereixen servei "per a portar" i volen deixar arrere l'usar i tirar, estalviant diners, reduint els seus residus i posicionant-se com a organitzacions sostenibles. Cadascun dels gots de Reusa'm són 100% reciclables, aptes per a rentavaixelles i poden es pot utilitzar almenys 500 vegades.
El model de Reusa'm està en fase de validació, gràcies als primers sis establiments adherits, que poden consultar-se en la web de l'startup (https://reusam.com/). Entre els seus plans a curt termini, està el llançament d'un servei pilot en entorns universitaris -a la Universitat Politècnica de València i la Universitat CEU Cardenal Herrera-.
A més, l'startup està treballant en la digitalització del servei a través d'una App, "que ens permetrà poder tindre control sobre els gots que s'usen en cada local, informació i traçabilitat. Amb l'App, s'eliminarà el sistema de depòsit i el servei serà gratuït per a les persones usuàries: només se'ls cobrarà si no retornen el got", detallen els seus fundadors, Julia Furió i Migue Martí, tots dos professionals del disseny.
Una vegada consolidat el model, els emprenedors planegen estendre'l a una altra mena d'envasos alimentaris d'un sol ús, com els del menjar per a portar.
En aquest procés, Reusa'm compta amb el suport de Col·lab, l'acceleradora pública de projectes de triple impacte del centre d'innovació Las Naves. "En Col·lab estem coneixent a excel·lents professionals que ens estan assessorant en diferents àrees de l'emprenedoria. Gràcies a aquest programa hem tingut l'oportunitat de submergir-nos en el món de les startups, coneixent els seus processos i llenguatges característics, a més de conéixer a persones inspiradores amb solucions molt interessants", destaquen.
"Potenciar l'economia local"
Segons dades de Greenpeace, a Espanya es tiren uns 1.500 milions d'envasos de café a l'any, als quals caldria sumar aquells destinats a altres usos i que no es poden reciclar a través de ningú servei públic de residus, per la qual cosa solen ser incinerats o enviats a abocadors.
La solució de Reusa'm naix de la inquietud personal de Julia Furió per consumir i viure de forma més responsable i sostenible, la qual cosa li ha portat a integrar en el seu treball el disseny circular.
"Per a les empreses que s'uneixen a Reusa'm, el principal avantatge és la reducció del fem: el negoci contamina menys, generen menys residus i redueixen la seua petjada ambiental. A més, des del punt de vista normatiu, s'avança a la llei europea sobre envasos d'un sol ús i la prohibició dels articles d'un sol ús. D'altra banda, estalvien diners, per no haver de comprar tants envasos d'un sol ús, la qual cosa suposa reduir despeses", subratlla.
Però, més enllà d'eixos aspectes, "es tracta d'una manera de crear comunitat, ja que usant el nostre servei es fidelitza a les persones que busquen una alternativa als gots d'un sol ús, cada vegada més conscienciades i exigents amb els serveis que utilitzen. Oferim una alternativa als usuaris i, al mateix temps, generem una xarxa que potencia l'economia local sobre els principis de l'economia circular", afirma.
La proposta de Reusa'm enllaça directament amb la Missió Climàtica València 2030. "La sostenibilitat mediambiental és la nostra raó de ser. Naixem per a solucionar un problema que tenim com a societat, amb un canvi radical a la forma habitual de fer les coses: amb la reutilització, aconseguim eliminar els gots d'un sol ús que d'una altra forma acabarien en el medi natural, o viatjant a plantes de tractaments de residus, ja que no es poden reciclar".
Missions València 2030
El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió "ciutats intel·ligents i climàticament neutres".