La planta solar fotovoltaica d'autoconsum, instal·lada al sostre de Las Naves, ja és una realitat. El projecte Las Naves Brillen ha fet possible per primera vegada que un edifici públic, el del Centre d'Innovació Las Naves, aculla una infraestructura d'aquest tipus amb una inversió socialitzada, oberta a tota la ciutadania.
Aquesta planta, així com un punt de recàrrega de vehicle elèctric situat també en les instal·lacions de Las Naves, serà a partir d'ara la font d'energia d'aquest edifici. La planta tindrà una potència de 100 kWp i generarà anualment un total de 138.880 kWh d'electricitat. En total, es calcula que aquesta instal·lació generarà un estalvi anual d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle de 54.700 kg de CO2eq.
El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, subratlla que Las Naves Brillen "vol ser un començament, el tret d'eixida per a convertir tots els edificis públics de la nostra ciutat en immobles nets i autosuficients energèticament. Aquest projecte espera ser un espill i tindre replicabilitat, i no sols per l'aposta cap a la transició energètica sinó per la implicació directa de la ciutadania en ella a través de campanyes de socialització".
Finançament socialitzat
Las Naves Brillen ha estat una iniciativa realitzada junt amb la cooperativa Ecooo, especialitzada des de fa 18 anys en crear models per a posar l'energia en mans de les persones i que ha dut a terme la consultoria del projecte. A més també s'ha comptat amb el suport del projecte europeu MatchUp. Un total de 105 veïns i veïnes de la ciutat han invertit en el finançament de la planta, i a partir d'ara podran obtenir rendibilitat. El cost del projecte ha estat de 100.000 euros, dels quals 80.000 euros han estat dipositats per les participacions de veïns i veïnes, i la resta els ha aportat Las Naves.
El finançament socialitzat permet a la ciutadania participar en projectes de manera col·lectiva mitjançant l'aportació d'un préstec i anar recuperant-lo progressivament i amb interessos. Així, moltes persones poden participar en projectes rebent a canvi un retorn de la inversió amb interessos. El préstec mínim per a participar en la campanya ha estat de 100 euros i el màxim, de 2.000 euros.
Contra la pobresa energètica
Atenent el caràcter social d'aquest projecte, Las Naves, a més, s'ha compromés al fet que els beneficis que obtinga per la seua part d'inversió realitzada en la planta es reinvertiran anualment en projectes de lluita contra la pobresa energètica, ja siguen projectes locals, europeus, laboratoris d'innovació ciutadana o xarxes d'innovació.
La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024
Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. Tots aquests nous projectes estan alineats amb aquesta. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».
La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.