innovació

L'Hospital General de València engega una unitat pilot dedicada al processament i creació de models anatòmics realistes

Es tracta de la primera unitat situada dins d'un centre hospitalari de la Comunitat Valenciana que realitza una labor integral, ja que no depén de cap externalizació

1 minut

Nova unitat pilot dedicada al procesament i creació de models anatòmics realistes al Hospital General de València

El nou laboratori d'Enginyeria Biomèdica i Tissular (BTELab) de l'Hospital General de València ha engegat una unitat pilot dedicada al processament i creació per impressió 3D tant de models anatòmics realistes, que permeten dur a terme planificacions quirúrgiques personalitzades, com d'ortesis complexes, per a millorar l'atenció al pacient i reduir els efectes secundaris derivats de les cirurgies complexes.

"Es tracta de la primera unitat situada dins d'un centre hospitalari de la Comunitat Valenciana que realitza una labor integral quant al fet que no depén de cap externalització i s'encarrega des del processament de la informació del pacient fins al subministrament del model imprés 3D esterilitzat", ha comentat la directora de BTELab, Carmen Escobedo, i receptora en 2020 d'una de les ajudes del Pla Gent per a investigadors d'excel·lència amb experiència internacional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Aquest assoliment ha sigut possible gràcies al projecte Realaistic, que és finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i coordinat per la Fundació d'Investigació de l'Hospital General de València, i en el qual també participen com a socis l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) i l'empresa valenciana IT3D.

"Les parts més innovadores de Realistic són l'ús d'un enorme catàleg de materials polimèrics, la qual cosa permet donar-li un gran realisme als models anatòmics, i l'ús d'impressores 3D de disseny in house, que utilitzen tecnologies de fosa de material en pellets per a aconseguir una major eficiència en la producció", ha destacat Carmen Escobedo.

En aquest moment, la unitat està donant suport a 17 serveis quirúrgics propis del General, que ja estan implicats activament en Realistic. A més, també participen serveis d'altres hospitals públics i privats de la Comunitat amb l'objecte de demostrar la viabilitat del projecte de cara a la seua futura implantació en els centres hospitalaris.

Un projecte necessari

En els últims anys, les tècniques de prototipat ràpid entre les quals es troba la impressió 3D, estan començant a emprar-se en el sector sanitari, integrant-se en la pràctica quirúrgica habitual.

En l'àmbit clínic, l'ús d'aquesta tecnologia aporta un gran valor en les diferents etapes de processos quirúrgics complexos. "Partint de les fases prèvies a una intervenció, l'ús d'aquest tipus de models és un suport crucial per a l'estudi de la relació tridimensional, per exemple, d'un tumor amb la vasculatura i altres elements anatòmics", ha assenyalat Carmen Escobedo. Contribueix també a millorar la planificació quirúrgica, permetent un abordatge quirúrgic més precís, eficient i segur per a cada pacient.

Etiquetes: