Fibsen porta el seu sistema per a evitar pèrdues d'aigua a Grècia després de guanyar una competició europea de canvi climàtic

Guardar

FIBSEN
FIBSEN

L'startup Fibsen, accelerada en Col·lab, està treballant en la implantació de la seua tecnologia a Grècia després de proclamar-se guanyador del programa 'Innowise Scale Water Scarcity', llançat per Climate-KIC per a trobar solucions innovadores a l'escassetat d'aigua en el sud d'Europa. Fibsen treballa amb la Companyia Municipal de Subministrament d'Aigua i Clavegueram de Pylaia (DEYAPH), que li ha facilitat espai i recursos per a provar i adaptar les seues solucions. La tecnologia de sensors de fibra òptica intel·ligent de l'startup permet monitorar la qualitat de l'aigua i la deterioració de les infraestructures en temps real, amb diagnòstics predictius i reduint el volum d'inversions i costos de manteniment.

Els països del Mediterrani són els que més estan patint l'impacte del canvi climàtic sobre els seus recursos hídrics, amb llargs períodes de sequera que provoquen problemes de proveïment, que s'accentuen en les èpoques de flux turístic. A més, el 30% de l'aigua de les xarxes de proveïment en nuclis urbans es perd, en termes mitjans, per deterioració de les xarxes, fugides o usos indeguts. En aquest context, Climate-KIC (iniciativa europea d'innovació contra el canvi climàtic) va llançar el programa 'Water Scarcity'.

"La major eficàcia en prevenció, detecció, manteniment i reparació de les instal·lacions que aporta Fibsen redueix els costos per a les administracions responsables i, amb això, també, per a l'usuari, al mateix temps que millora la qualitat de l'aigua", detalla Javier Sanz, fundador i CEO de Fibsen.

Una proposta que li va valdre ser seleccionada entre les startups que van presentar la seua tecnologia en el South Summit 2022 (al juny, a Madrid), el major esdeveniment anual d'emprenedoria en el sud d'Europa, que reuneix emprenedors, inversors, startups i grans empreses mundials.

Amb la iniciativa de Grècia, Fibsen escala la seua proposta a nivell internacional. Actualment, està treballant en diversos projectes en la Comunitat Valenciana, secundats per entitats públiques i privades, com l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), l'Ajuntament de València, la Universitat Politècnica i Global Omnium, "i estem rebent contactes de diferents ciutats espanyoles", detalla Javier Sanz.

"Aportem tres valors clau: precisió -amb un marge d'aproximadament dos metres d'error en el cas de fugides o avaries, molt per davall dels sistemes actuals-, un baix consum energètic -els nostres sensors tenen capacitat per a cobrir fins a 100 quilòmetres d'infraestructures hídriques amb un consum energètic equivalent al d'un ordinador portàtil- i una millora en la qualitat de l'aigua, en trobar-se la xarxa en millor estat", apunta.

Estratègia, gestió i sinergies

Fibsen es va unir a l'acceleradora pública de Las Naves, Col·lab, en la seua cinquena edició i forma part de les startups de la sisena edició del programa de Scale-Up. "Participar en Col·lab ens ha permés desenvolupar el projecte, reforçar la part de gestió, estratègia i comunicació, i generar noves aliances, gràcies al suport de tot l'equip i de la resta d'emprenedors", apunta Sanz.

Entre els projectes en els quals està treballant, estan el desenvolupament tecnològic de noves solucions en el marc d'un projecte d'R+D cofinançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), o la creació d'uns sensors de pressió d'aigua i una plataforma cloud de dades, d'alta seguretat, per a millorar la sensibilitat dels sistemes de detecció de fugides, subvencionat per l'Ajuntament de València. La signatura treballa, també, en la sensorització de la qualitat de l'aigua a través de sistemes de fibra òptica, al costat de la Universitat Politècnica de València i Global Omnium.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió "ciutats intel·ligents i climàticament neutres".

Destacats