innovació

Entitats prestigioses en innovació exposen els reptes per a aconseguir ciutats més resilients, saludables i sostenibles

1 minut

Jornada a Las Naves

El centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València ha organitzat hui dimarts 21 de juny una jornada per a posar en comú els reptes d'innovació urbana a València per al programa Horitzó Europa 2023-2024, principal font de finançament dels projectes d'innovació de la Comissió Europea.

Las Naves ha presentat les principals línies d'actuació de València per a formar part de les ciutats europees climàticament neutres en 2030. Sobre aqueixes línies de treball, s'han exposat les experiències prèvies en projectes d'innovació de l'ecosistema de la ciutat per a oferir així noves oportunitats de col·laboració publicoprivada en l'àmbit de projectes europeus.

La jornada, que ha comptat amb el suport de Zabala Innovation, s'ha dividit en tres sessions de treball emmarcades en tres blocs temàtics: "Resiliència climàtica i Transició Energètica", "Alimentació saludable i sostenible" i "Millora del benestar, governança, indústria creativa i educació".

Marta Chillarón, directora de Las Naves, ha obert la jornada explicant que "el canvi climàtic ens planteja el major repte que tenim com a societat i per aqueix motiu la nostra primera missió va encaminada a aconseguir una València climàticament neutra en 2030. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres» i aqueix és un repte que hem d'aconseguir totes i tots junts, és per això, que som ací hui, perquè sabem que la innovació és un camí compartit que hem de realitzar les 5 hèlices unides: el sector públic, privat, l'Acadèmia, la societat civil i els mitjans de comunicació".

Al llarg de la jornada també s'ha posat en valor l'experiència de Las Naves en projectes relacionats amb la transició energètica com MAtchUP, les solucions basades en la naturalesa com GrowGreen o la millora de la resiliència del patrimoni cultural i natural davant l'emergència climàtica, com Arch. També els reptes que tenen a veure amb la salut i el benestar de les persones, que es venen abordant en Wellbased, ValueCare o Healthy Loneliness.

Posteriorment, experts i expertes d'entitats de prestigi com ETRAI+D, Iberdrola, EURECAT, Universitat Politècnica de València, Universitat de Navarra, Universitat de Deusto, Universitat Jaume I, Unió de Llauradors i Ramaders, Tecnalia, CARTIF, Agbar, Grupo Gimeno, EURECAT i AIJU. Tots han compartit coneixement i experiències en R+D+i de projectes europeus per a donar resposta als principals reptes de la ciutat.

En aquestes intervencions s'han donat a conéixer projectes europeus que duen a terme les diferents entitats i s'ha destacat el treball de València "perquè té una iniciativa de missions d'innovació alineada amb la missió europea, perquè és una de les 112 ciutats seleccionades per a aqueixa missió europea, per tindre una plataforma urbana VLCi molt consolidada, perquè té experiència en grans projectes demostratius i per tindre un ecosistema local molt consolidat".

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

Etiquetes: