El centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València, llança hui des del seu laboratori ciutadà Ciuta·lab la segona convocatòria de Tallers de Producció Col·laborativa, i la primera de Comunitats d'Aprenentatge i Pràctica, totes dues orientades a implicar la ciutadania en la cerca de solucions que contribuïsquen a la Missió Climàtica de València. Una missió d'innovació que té com a objectiu que la ciutat siga neutra en emissions de CO₂, i aconseguir-ho abans de l'any 2030.
L'objectiu d'aquest laboratori ciutadà és ajuntar a actors diversos de les anomenades "quatre hèlices" de la innovació – sector públic, sector privat, sector acadèmic-investigador i societat civil – des d'una lògica ciutadana, per a pensar col·lectivament els desafiaments per a ser una ciutat climàticament neutra en 2030 (València Ciutat Neutra) i buscar de manera col·laborativa solucions innovadores per a afrontar-los.
Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Gestió del coneixement de l'Ajuntament de València, ha recordat que "és una missió tan ambiciosa que necessitarà la implicació de totes i tots per a poder-la complir. La quarta hèlice de la societat civil juga un paper important. Per aqueix motiu són tan importants totes dues convocatòries, tant la dels tallers de producció col·laborativa com les comunitats d'aprenentatge. Només democratitzant els processos d'innovació, incorporant mirades diverses i enfortint les lògiques col·laboratives, podrem construir una ciutat més sostenible".
Quines idees podem prototipar per a enfrontar-nos col·lectivament al repte climàtic?
Després de la primera convocatòria de Tallers de Producció Col·laborativa llançada en 2022 amb un repte ampli, la Missió Climàtica València 2030, en aquesta segona convocatòria de 2023 s'aterra el repte en una temàtica concreta: l'economia circular. Es busquen idees que, des de les diferents "R" de l'economia circular apunten a reconfigurar les maneres de producció i consum, reduint els nivells d'explotació del planeta: reducció del consum, reutilització de productes o dels seus components, reparar abans que rebutjar, reciclar residus...
La convocatòria per a presentar idees, que estarà oberta fins al 30 d'abril de 2023, està dirigida a persones, col·lectives i/organitzacions actives i interessades en aquesta temàtica que tinguen una idea que vulguen prototipar junts amb unes altres i altres. Els Tallers de Producció Col·laborativa, en els quals es prototiparan les idees seleccionades, tindran lloc entre el 10 i 18 de juny de 2023.
Què necessitem aprendre per a enfrontar-nos col·lectivament al repte climàtic?
Com a novetat, aquest any 2023, des de Ciuta·lab es posen en marxa les Comunitats d'Aprenentatge i Pràctica (CAP) buscant respostes a la pregunta de què necessitem aprendre juntes per a enfrontar-nos col·lectivament al repte climàtic.
Aquestes comunitats busquen impulsar espais de reflexió, diàleg i disseny col·lectiu de nou coneixement i de solucions pràctiques; partint de les experiències i interessos de les persones participants en les comunitats; i, tot això, amb una mirada col·laborativa i constructiva entorn de la Missió Climàtica València 2030.
Amb aquesta primera convocatòria s'activaran tres comunitats de sis mesos de duració. Aquestes són les cinc temàtiques sobres les que podran enfocar-se les CAP seleccionades: comunitats energètiques locals; pobresa energètica; renaturalització de patis i entorns educatius; agricultures urbanes; i determinants ambientals en salut.
Aquesta convocatòria està dirigida a persones, col·lectius i/o organitzacions actives i implicades en aquestes temàtiques, que vulguen impulsar, liderar, experimentar, aprendre i passar a l'acció juntament amb altres persones.
El termini d'inscripció a aquesta convocatòria s'estableix fins al 30 d'abril de 2023.
La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024
Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».
La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.