Biciparques proposa recuperar espais urbans sense ús o degradats amb circuits sostenibles per a gaudir amb bicicletes

Guardar

Biciparques. Björn Kulms
Biciparques. Björn Kulms

Biciparques treballa en el disseny i construcció d'instal·lacions sostenibles d'oci a l'aire lliure en entorns urbans per a fomentar l'ús de la bicicleta per a tota mena de persones usuàries. La startup aporta, així, solucions a quatre dels grans reptes que afronten els municipis: l'impuls de la mobilitat sostenible i dels hàbits saludables, el sanejament i recuperació d'espais o entorns degradats i la generació de nous punts de trobada i generació de llaços entre les persones de la comunitat.

Biciparques forma part de les iniciatives emprenedores que participen en els programes d'acceleració de Col·lab, en el centre d'innovació Las Naves. Després de definir i validar el seu model de negoci, l'startup està en converses amb diferents ajuntaments de la Comunitat Valenciana per a construir les primeres pistes per a bicicletes amb caràcter permanent.

"Comptem amb una gran experiència en esdeveniments d'animació esportiva, incloent-hi el lloguer de rampes de skate i la instal·lació de pistes de prova per a bicicletes temporals, en fires i altres trobades, que tenen un gran acolliment. Tenint en compte la gran quantitat de solars sense ús i descampats que existeixen en els nuclis urbans, ens plantegem fer el pas a les instal·lacions permanents, que permeten donar vida a aqueixos espais, recuperant-los, sanejant-los i generant comunitat en els barris de la ciutat", detalla Björn Kulms, fundador de Biciparques.

A més, aquest model enllaça amb l'estratègia de ciutats com València per a promoure l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible, en el marc dels reptes de la Missió Climàtica València 2030. "A mitjà i llarg termini, esperem que gràcies als biciparques hi haja cada vegada més gent que utilitze la seua bicicleta com a mitjà de transport, de manera que, entre tots, contribuïm a la reducció de la petjada de carboni", detalla l'emprenedor.

En línia amb aquest objectiu, en les instal·lacions de Biciparques conviuen diversos tipus de pistes, per a tots els perfils d'edat, experiència i objectiu de persones usuàries: des d'aprenentatge per a xiquetes i xiquets, a desenvolupament d'habilitats amb bici de passeig, per a persones que s'estiguen iniciant, traçats dirigits a persones que usen bici de muntanya o BMX (per a fer acrobàcies).

Disseny i construcció sostenibles

El disseny i construcció de les pistes de Biciparques integra criteris de sostenibilitat mediambiental, tant en traçats, com en materials i gestió.

"La primera premissa en cadascun dels projectes és que acoblem el disseny de les pistes a l'estructura i vegetació del terreny; és a dir, preferim modelar la pista al voltant d'un arbre que ja existeix en comptes de tallar-lo i plantar un nou. A més, treballem amb proveïdors locals, per a minimitzar la petjada de CO₂, i amb materials naturals o reciclats, com la terra compactada, amb la qual evitem el segellament del sòl i garantim que l'aigua té fuita quan plou. I, per als espais en ombra, prioritzem les plantes autòctones de cada zona", explica Kulms.

"Formar part de Col·lab ens està ajudant a tindre les idees cada vegada més clares i millorar el model de negoci. És fonamental el suport de les mentores i mentors, tant a nivell individual com en les sessions grupals, i també la relació i la col·laboració amb les altres startups accelerades, perquè, encara que treballem en àmbits i sectors diferents, ens enfrontem a reptes similars i ens ajudem i inspirem mútuament", subratlla el fundador de Biciparques.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, un país o tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat en la missió "ciutats intel·ligents i climàticament neutres".

Arxivat a:

Destacats