El projecte europeu GrowGreen, emmarcat en el programa H2020, es tanca demà amb una festa popular a les 18:30 h en la plaça Regino Mas. Aquesta iniciativa europea que promou Solucions Basades en la Naturalesa (SBN), s'ha anat desenvolupant durant els últims cinc anys en el barri de Benicalap i ha executat accions pilot que volen fer front als reptes climàtics com són: un jardí vertical, situat en el CEI Ciutat Artista Faller; un bosquet sostenible de més de 5.000 metres quadrats; un corredor verd blau que connecta amb el Parc de Benicalap o una teulada verda en el Centre Municipal d'Activitats per a Persones Majors de Benicalap.
A més, el projecte també ha desenvolupat una App mòbil per a identificar i recopilar dades sobre les espècies de flora i fauna urbana; i una Cistella Responsable, acció que conjumina inclusió social i consum responsable de productes ecològics, de proximitat i sense intermediaris.
Participació ciutadana i tallers de divulgació
El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha destacat: "ha sigut imprescindible en tot moment que els veïns i veïnes de Benicalap se sentiren part d'aquesta iniciativa europea, que proposaren, suggeriren i crearen per a ara gaudir dels pilots. La seua implicació ha sigut fonamental".
Durant tot aquest projecte europeu -desenvolupat a València per un consorci coordinat per Las Naves i format per la Universitat Politècnica de València, l'Ajuntament de València i les entitats Paisaje Transversal, Leitat, Tecnalia i Bipolaire Arquitectos- GrowGreen ha fomentat la participació ciutadana, implicant entitats i veïns i veïnes en totes les accions.
D'aquest procés han eixit també altres accions pilot com el dispositiu de resiliència urbana que millora el confort tèrmic del pati de l'IES de Benicalap; el projecte Aliats Alats per a monitorar i ajudar a millorar la biodiversitat del barri amb accions que afavoreixen a ratapinyades i ocells; i l'execució del Centre Cívic Verd i l'Espai Verd Benicalap, un antic solar en desús que el projecte ha recuperat i que inclou un bosc sintròpic comestible, un espai socioeducatiu i uns horts comunitaris. Totes aquestes accions, a més, han sigut recopilades i difoses en continguts audiovisuals generats per Ecorremedi.
GrowGreen, a més, no acabarà amb aquest acte festiu de tancament, sinó que té programat diversos tallers per a divulgar les SBN a la ciutadania durant tot el mes de juny.
Festa per a tot el barri
L'acte de demà començarà a les 18:30 h. a la Plaça Regino Mes des d'on es farà un recorregut pels pilots. En finalitzar es podrà gaudir de música en directe a càrrec de la Banda de Música de Benicalap i d'un berenar per a tots els assistents. I per als xiquets i xiquetes hi haurà tallers orientats a la sostenibilitat per a aprendre jugant, impartits per projecte Komba Educació.
GrowGreen en el món
València ha format part del projecte GrowGreen amb altres dues ciutats pioneres: Manchester (el Regne Unit) i Wroclaw (Polònia). A més, altres ciutats com Brest (França), Zadar (Croàcia) i Mòdena (Itàlia), també estan implementant pilots per a entendre com poden funcionar les solucions basades en la naturalesa a les seues ciutats.
Missions València 2030
El projecte GrowGreen és un projecte més a sumar dins de l'estratègia marcada de Missions València 2030 i de la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir la nostra ciutat en una urbs climàticament neutra.
Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables d'aquest model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.