La plataforma digital d'activitat professional per a persones jubilades i pensionistes Súper Avis en el Món, la moda sostenible i circular de Voramar Fanplastic i la metodologia per a avançar en l'accessibilitat universal en municipis d'Accesscity van ser triades les millors solucions de la sisena edició dels tres programes d'acceleració de Col·lab.
Aquestes iniciatives han rebut una dotació en metàl·lic per a recolzar el desenvolupament de les seues propostes, de 3.000 euros en Pre-Acceleració; en Acceleració, de 4.000 euros, i en Scale-Up, de 5.000 euros.
Les premiades van ser anunciades durant el sisé Demo Day de Col·lab, en el qual les 14 startups que han treballat en l'acceleradora en els últims sis mesos van exposar les seues propostes i eines, destacant els seus impactes positius en la vida de les persones i en els objectius de la Missió Climàtica València 2030.
Els equips d'emprenedors han desenvolupat les seues solucions al costat de professionals i persones mentores de l'acceleradora i amb el suport de tot l'equip i serveis del centre d'innovació Les Naus. Entre altres punts, han rebut mentorización en deu àmbits de gestió empresarial, sostenibilitat i innovació, han participat en diferents esdeveniments, com a jornades i trobades de networking i amb potencials inversors, i han desenvolupat conjuntament diferents iniciatives.
El regidor delegat d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, va subratllar "la gran aportació de valor de l'acceleradora Col·lab i de cadascuna de les startups que busquen solucions per a construir una ciutat millor per a tots i que siga climàticament neutra. La suma d'esforços entre sector públic-privat i ciutadania han sigut clau per a l'elecció de la nostra ciutat com a Capital Verda Europea 2024 i per a situar-la entre les tres finalistes a Capital Europea de la Innovació. Estem fent les coses ben i hem de seguir treballant en aquesta adreça".
Per a recolzar aquest treball, l'Ajuntament de València ha promogut la creació d'un vehicle d'inversió públic-privat per a startups amb impacte positiu sobre la lluita contra el canvi climàtic.
David Rosa, sotsdirector tècnic de les Naus, va apuntar, durant el Demo Day, algunes de les claus d'aquest futur vehicle d'inversió, "que ens permetrà no solament promoure i impulsar des de València el desenvolupament de les nostres startups, evitant que hagen de traslladar-se a altres ciutats per a créixer, sinó, també, atraure talent i iniciatives emprenedores que contribuiran a enriquir el nostre ecosistema d'innovació".
Per la seua banda, Ángel Buiges, BStartup Advisor en Banc Sabadell, va oferir a les startups consells per a atraure finançament i inversors. "Els tres factors clau a l'hora d'analitzar la inversió en una companyia són l'equip, el mercat i la competència i que es tracte de solucions que responguen a necessitats reals i amb potencial", va apuntar.
Catorze solucions amb triple impacte
Durant la seua estada en Col·lab, Accesscity ha desenvolupat un sistema propi de recollida i anàlisi de dades reals 'in situ' d'entorns urbans, que es complementa amb processos participatius amb implicació de persones usuàries. El seu objectiu és definir les millors solucions en funció de cada cas concret per a avançar en l'objectiu d'accessibilitat universal, per a totes les persones, independentment del seu perfil o circumstàncies.