Un enginyer de la UPV participa en 'Minions 2' envoltat dels millors animadors d'Europa

Guardar

upv-minions2
upv-minions2

Fabio Carmona, enginyer informàtic format a la Universitat Politècnica de València (UPV), ha fet de la seua passió per l'animació la seua professió i actualment treballa per a la pel·lícula 'Minions 2' en Illumination MacGuff, a París, en un estudi al costat dels millors animadors d'Europa.

Es defineix com una mescla entre actor i marionetista: "Aconseguim que els personatges cobren vida fent-los caminar, parlar i expressar sentiments, com si foren éssers reals que asseguen i pensen. Cada moviment i cada expressió que veus en la pantalla és així perquè l'animador així ho ha fet, en aqueix precís moment. Des d'un pas, fins a un parpelleig", relata en un comunicat de la UPV.

Aqueix és el seu treball, i l'aconsegueix a través del programa d'ordinador 'Maia', que manipula una figura en tres dimensions com si fora un maniquí. Va descobrir la seua passió en unes pràctiques d'Enginyeria Informàtica de l'assignatura d'Imatge sintètica, de l'especialitat de multimèdia.

Tracta de plasmar en els personatges expressions, gestos i moviments, de manera que l'espectador es crea el que està veient i siga capaç d'empatizar amb ells. "En les pel·lícules no ens assignen personatges perquè ens especialitzem en ells durant tota la producció. El normal és treballar en les seqüències ja escrites i llistes per a animar, i això suposa animar qualsevol personatge i en qualsevol ordre", explica Carmona.

Intenta ser "el més original possible a través de gestos i detalls", perquè la interpretació del personatge que li toque animar siga el més interessant possible per a l'espectador. És conscient que gràcies al seu treball aconsegueix arribar a moltíssimes persones i pot "fer-los riure, emocionar-se o simplement entretindre'ls una estona, cosa que no està res malament".

"Si eres fan dels minions i vols veure'ls en les seues primeres aventures, amb Gru de xiquet, has d'anar a veure-la", assegura l'enginyer informàtic. El contracte de confidencialitat li impedeix avançar res més de la pel·lícula.

Va arribar a l'animació gràcies a uns exercicis en 'Blender' (programari de modelatge, animació i 'render' en 3D) que van ser una espècie de "revelació" per a ell. Després va acabar la carrera i va redirigir la seua carrera professional cap a l'animació.

GOYA AL SEU PRIMER CURT D'ANIMACIÓ

I va començar amb bon peu, perquè el primer curt d'animació en el qual va treballar, 'El venedor de fum', va guanyar un premi Goya. Va ser el resultat d'uns sis o set mesos de treball en el projecte final que va fer la promoció de 2011, en un curs de 3D d'una acadèmia valenciana que acabava de començar. Un guardó que els va fer pensar que "l'estàs fent bé" i els va motivar a continuar. "Però, lamentablement, no va fer que ens plogueren les ofertes de treball", rememora Carmona.

Després de tres anys treballant a València, gràcies a un amic es va assabentar d'una oferta laboral en Illumination MacGuff, la companyia francesa de producció de llargmetratges animats propietat d'Universal Pictures. Va enviar el seu currículum i un vídeo amb els millors plans que havia animat fins al moment.

L'endemà li van telefonar per a fer una entrevista per Skype. "Quatre mesos després estava a París i animava els 'minions' per primera vegada", relata. Allí, "envoltat dels millors animadors d'Europa", pot aprendre i millorar cada dia i ha trobat estabilitat fent el que li agrada.

El treball és "molt exigent", encara que transcorre en un ambient agradable: "La gent, en general, és jove, oberta, amb molt de sentit de l'humor, i damunt ens donen bastant llibertat. És la combinació perfecta per a crear un ambient divertit, potenciar la creativitat i que es note en les nostres animacions".

DISNEY O PIXAR, OBJECTIUS

El seu objectiu en l'àmbit de l'animació és aconseguir el nivell suficient per a transmetre el que vol comunicar amb cada personatge, de la forma més precisa possible. "Alguna cosa que no és gens fàcil", reconeix l'enginyer.

I assegura que li agradaria treballar en Disney o Pixar: "No hi ha estudi més gran, ni amb més nivell quant a animació que aqueixos dos. Han escrit la història de l'animació i continuen fent-ho any rere any i, per descomptat, allí trobaràs als més grans d'aquesta professió".

Dels seus anys d'estudiant recorda que l'experiència va ser "immillorable", amb un grup "increïble" d'amics que continua veient, "com si no passara el temps malgrat la distància". També va conéixer a professors amb passió per la docència i capacitat de motivar "com mai abans ho havia vist", com Ramón Mollà, del departament de Sistemes Informàtics i Computació. "I, a més, vaig descobrir sense esperar-ho la meua passió per l'animació", manifesta Carmona.

Destacats