25n
25N
25N

València prioritza la protecció de l'espai públic en l'ús de vehicles de sharing

Mobilitat Sostenible recomana per a l’oferta de vehicles de sharing un màxim de 2.000 motocicletes, incorporar el model round trip per als cotxes i descartar els que s’estacionarien a les voreres

València prioritza la protecció de l'espai públic en l'ús de vehicles de sharing
16/12/2020 -

Mobilitat Sostenible ha elaborat un informe sobre la capacitat de la ciutat de València per a albergar vehicles de sharing. Sobre la base d’aquest estudi, des d’Espai Públic s’elaborarà la nova normativa que regularà els sistemes de vehicles compartits de lloguer sense persona conductora i sense base fixa, quedant excloses les activitats econòmiques de lloguer de vehicles d’ús compartit amb base fixa.

Així, en línies generals, des de Mobilitat recomanen limitar a un màxim de 2.000 les motocicletes que operarien a la via pública; apostar pel model round trip per als cotxes; i descartar els vehicles de sharing que estacionarien a les voreres, com els patinets. En paraules del regidor Giuseppe Grezzi, “l’objectiu d’aquest informe és regular, de manera efectiva, l’ús de l’espai públic, garantint l’accessibilitat, principalment dels vianants, prioritzant la seguretat viària i reduint l’ús de vehicles motoritzats privats”.

Si bé és cert que, en l’actualitat, els vehicles de sharing tenen cada vegada més presència, encara són sistemes incipients. D’aquesta manera, es fa necessari realitzar aquest estudi per a avançar-se a la seua proliferació, regulant ja la seua posada en marxa. En aquest sentit, com ha explicat Grezzi, a aquest diari, “aquest informe serà la base per a l’elaboració d’una nova regulació per part de l’àrea d’Espai Públic”.

Però, a qui afectarà? A aquelles empreses de vehicles compartits, de desplaçament i estacionament lliure, que basen la seua operativa en la geolocalització mitjançant una app a través de la qual els usuaris poden localitzar el vehicle i iniciar i finalitzar el trajecte des del mòbil. D’acord amb la mena de vehicle, des de Mobilitat Sostenible es realitzen les següents recomanacions:

Motocicletes i ciclomotors

Actualment, a València, operen diferents empreses de sharing de motocicletes i ciclomotors sense autorització, “aprofitant els buits legals que existien”. Ara, l’objectiu és “completar eixos buits amb una renovació de l’Ordenança d’Espai Públic que, a més, resolga el problema actual d’estacionament”. I és que no és estrany veure motos aparcades en zones per als vianants, al costat de carrils bici o sobre voreres que no compleixen amb l’ample mínim que permet estacionar en elles, i que obstaculitzen el trànsit per als vianants i dificulten l’accessibilitat.

D’aquesta manera, Mobilitat proposa un nombre màxim de 2.000 ciclomotors i motocicletes per a aquests sistemes de lloguer, atorgant autoritzacions demanials, amb un màxim de 500 vehicles a una mateixa persona o empresa pel termini d’un any prorrogable anualment, fins al termini màxim de duració de quatre anys. No s’exigirà nombre mínim de vehicles per a afavorir la participació de xicotetes i mitjanes empreses.

L’Ajuntament podrà avaluar el funcionament d’aquests sistemes, i entre els aspectes que es recomana tindre en compte a l’hora de concedir les autoritzacions es troba que els vehicles siguen 100% elèctrics, que estiguen disponibles 24 hores els set dies de la setmana o que permeta l’accés i la devolució del vehicle de manera autònoma, entre altres.

Per descomptat, els vehicles tan sols podran estacionar en les zones habilitades per a estacionament lliure de la ciutat, d’acord amb l’Ordenança de Mobilitat i altra normativa vigent en matèria de trànsit. En cap cas, el podran fer en la futura Zona Verda.

Vehicles tipus turisme

Com ha detallat Grezzi, “es recomana un sistema basat en el model round trip, és a dir, la persona usuària recolliria i entregaria el vehicle en un mateix punt o estació base, obligant a realitzar un recorregut circular”. Això es deu a l’aposta de l’Ajuntament per una ciutat on no només es reduïsca l’ocupació de la via pública, sinó també el nombre de desplaçaments que es realitzen amb cotxe.

No obstant això, com ja s’ha concedit una autorització demanial a l’empresa CarGreen Movilidad Sostenible S.L. basat en el sistema de desplaçament lliure sense base fixa – pendent de posar-se en marxa – “s’estudiaran els resultats per a veure quin model interessaria més per a la ciutat de València”.

Les bicicletes i els patinets, descartats

València compta, des del 2010, amb un sistema de lloguer de bicicletes sense persona conductora i amb base fixa – Valenbisi – que ofereix 2.750 bicicletes distribuïdes en 276 estacions. A més, l’increment de la xarxa ciclista i les actuacions de pacificació del trànsit han provocat un notable increment de l’ús de vehicles de mobilitat personal, com a patinets.

Per aquest motiu, i tenint en compte que “no existeix una demanda social d’empreses de sharing d’aquesta mena de vehicles, ja que, d’una banda, la gent els compra i, per un altre, ja hi ha empreses que els lloguen, considerem que no és convenient la implantació de sistemes de lloguer de bicicletes i/o vehicles de mobilitat personal sense persona conductora i sense base fixa a València”, ha apuntat Grezzi. A més, “protegim l’ús general de l’espai públic“, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − dotze =