25n
25N
25N

Infermers de pediatria de l'Hospital Clínic de València investiguen factors per millorar la seguretat i qualitat assistencial als xiquets hospitalitzats

Infermers de pediatria de l'Hospital Clínic de València investiguen factors per millorar la seguretat i qualitat assistencial als xiquets hospitalitzats
28/10/2016 -

Infermeres i infermers especialistes en pediatria de l’Hospital Clínic de València estan investigant un conjunt de factors que incideixen a millorar la qualitat assistencial als xiquets hospitalitzats. En aquesta línia han treballat en un assaig clínic en el qual s’han avaluat diferents sistemes per mitigar el dolor que comporten diferents procediments assistencials.

“El dolor de l’infant suposa una experiència difícil i dolorosa tant per al nen com per a la família i el personal d’infermeria que cuida a aquests xiquets. Hi ha procediments que poden causar dolor però que són necessaris i no hi ha forma d’evitar-los. Comptar amb eines que minimitzen les molèsties i afavorisquen la realització de les diferents tècniques no solament és recomanable per al pacient, sinó per al professional que desenvolupa el treball”, segons ha explicat Pablo García Molina, infermer responsable de la Unitat Clínica de Ferides de l’Hospital Clínic Universitari de València, investigador de INCLIVA (Grup de Nutrició Pediàtrica, coordinat per la doctora. Martínez Costa) i professor universitari, coordinador de Pediatria en la Facultat d’Infermeria de la Universitat de València.

“Cada individu viu el dolor de forma personal però, en qualsevol cas, és una experiència sensorial o emocional desagradable associada a un dany real o potencial. En el cas dels xiquets l’apreciació és encara més complexa a causa de les dificultats que tenen per comunicar-se, en particular en el cas dels nounats i lactants”, segons ha informat Pablo García.

Recentment s’ha publicat en la revista ‘Infermeria Clínica’ un treball realitzat per Pablo García en el qual s’analitza un assaig clínic que avalua diferents sistemes existents per mitigar el dolor, des dels anestèsics tòpics fins a joguines que els distreu abans i durant la burxada i pal·lien els seus efectes adversos.

Els investigadors d’aquest estudi van comptar amb la participació de 285 xiquets amb edats compreses entre els 18 mesos i 17 anys. Els participants van ser distribuïts en 3 grups segons la intervenció que rebien. A cada grup se li aplicava un procediment per calmar el dolor abans i durant les tècniques doloroses (punció en la vena).

En el primer grup es va aplicar una crema amb anestèsic, 20 minuts abans, a la zona de punció. En el segon grup es va utilitzar una joguina vibratòria amb forma d’abella (Buzzy®) que permet distreure al nen abans i durant la punció. I en el tercer grup es van combinar les dues tècniques anteriors. Es col·locava la crema anestèsica i a més s’aplicava el dispositiu amb forma d’abella.

Per avaluar l’efecte es va mesurar el dolor mitjançant escales d’autoavaluació on van participar els pares (en els xiquets que no podien col·laborar per la seua edat) i els mateixos xiquets. Els investigadors van concloure que el mètode ideal per alleujar el dolor en els xiquets era l’ús combinat del dispositiu vibratori i la crema anestèsica.

A pesar que en la seua anàlisi, el doctor García Molina va trobar factors de confusió, els resultats de l’estudi segueixen la mateixa línia que la resta d’estudis sobre el tema. “Es recomana la combinació de diversos procediments analgèsics per reduir el dolor produït per la tècnica de la venipunció en la població infantil” explica Pablo García.

“És gràcies a activitats d’aquest tipus com el grup de recerca pretén potenciar el paper investigador del professional infermer”, ha explicat l’investigador principal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − 1 =