25n
25N
25N

València, nova Capital Mundial per a aconseguir l'objectiu "Fam Zero" i estendre l'alimentació sostenible

Des de l’Ajuntament a la Casa Real o l’ONU, diverses personalitats inauguren el nou Centre que investigarà sobre el desenvolupament de l’alimentació sostenible

València, nova Capital Mundial per a aconseguir l'objectiu "Fam Zero" i estendre l'alimentació sostenible
22/07/2019 -

València és, des de hui, una capital mundial. Almenys, en el que Alimentació Sostenible es refereix. L’alcalde de València, Joan Ribó i de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, han inaugurat, amb la Reina Letizia com a convidada, el Centre Mundial de València per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS). Una inauguració que es realitza en l’edifici La Base, en La Marina de València: a l’entorn de la Fórmula 1 i la America’s Cup, que tants diners -i en el cas del segon, judicis- ha costat, estarà ara la seu d’un objectiu mundial.

Amb la Reina Letizia com a convidada, La Marina -i fins i tot lluny, als voltants del Pont de l’Assut de l’Or-, la presència de cossos policials superava als periodistes. Un gos, fins i tot, ha olorat tot l’equip de cambres abans d’iniciar l’acte. A l’arribada de la Reina, dos joves voluntaris han hissat, al costat de la bandera de l’Estat i de la Comunitat Valenciana, la de les Nacions Unides. El nombre de personalitats locals i internacionals ha sigut nombrós: l’ambaixador d’Espanya en Itàlia Alfonso Dastis, els membres del Consell de la Generalitat, l’alcaldessa de Tunísia Souad Ben Abderrahim, el Premi Nobel de la Pau 2007 Edward Rubin, l’activista índia per l’alimentació sostenible Vandana Shiva…

L’inici d’acte ha transcorregut ‘de foto en foto’; d’hissar la bandera, a fer un simulacre de reunió i, després, mostrar a la Reina la placa amb el seu nom sobre la inauguració. En l’acte com a tal, ha sigut el president local de la FAO a donar pas a la primera intervenció. Ribó, com un dels principals interessats, ha sigut el primer a parlar públic i convidats. L’Alcalde de València ha destacat el paper dels municipis a avançar en nutrició: “Està a la mà de les ciutats avançar en el dret a l’alimentació de qualitat, informar i educar adequadament, així com establir mecanismes de producció d’aliments naturals i de proximitat“.

El paper de l’Horta

Amb això, l’alcalde ha ressaltat l’estreta “relació” de València amb la seua Horta històrica, i la necessitat d’incentivar un model d’alimentació que prevalga la proximitat d’aquesta, perquè els seus beneficis reverteixen en la salut de les persones però també del planeta.

El segon a eixir cara al públic ha sigut el Secretari General de l’agència de les Nacions Unides FAO, José Graziano da Silva. Després d’agraïments a tots els presents i doble esment al seu “amic” Joan Ribó, ha assenyalat la importància de portar avant un centre com el CEMAS. Segons ha detallat, “el nombre de persones obeses supera en 10 milions a les quals pateixen fam”. Mentre milions de persones tenen sobrepés per una mala alimentació i es rebutgen tones de menjar, milions de persones moren per fam.

Graziano ha ressaltat el paper de les ciutats per a portar avant la conscienciació i extensió “de l’alimentació saludable i sostenible” com és, assegura, la “dieta mediterrània”. Un discurs en el qual també, encara que de forma indirecta, s’ha fet al·lusió a l’horta: “Cal incentivar l’agricultura urbana i periurbana“.

Després d’ells, l’Edward Rubin i Vandana Shiva han conversat sobre la necessitat d’avançar en aquesta línia com una forma no solament de millorar la salut de les persones que viuen a les ciutats, també, en definitiva, del planeta mateix, en sintonia amb Ribó.

Ha sigut el President de la Generalitat l’encarregat d’acomiadar l’acte. Puig ha assenyalat que, amb el nou Centre de rellevància mundial, “València” traspassa els seus interessos locals per a “transcendir” i sumar-se als “interessos de planeta”. Assenyala la “necessitat” de continuar avançant per a aconseguir l’objectiu 20-30. Un objectiu marcat per l’ONU per a acabar amb la desnutrició: “Fam Zero és possible i necessari“.

Segons ha assenyalat Puig, “més de 800 milions de persones en el món pateixen fam”, mentre que, d’altra banda, “un terç d’aliments es malgasta, i milions d’adults i xiquets pateixen d’obesitat en el món”: “Sobre tots dos aspectes es projecta la responsabilitat d’aquest Centre per a l’Alimentació Urbana Sostenible”.

València és Mundial

El CEMAS naix d’una iniciativa compartida. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha establit ací la base després que el mateix Ajuntament de Ribó es postulara al costat d’altres candidatures, però també per iniciatives prèvies. València va ser Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible en 2017 i va establir les bases del Centre.

Aquest mateix matí, hores abans d’iniciar l’acte, Ribó es reunia amb el Director General de FAO, Graziano da Silva, amb el qual signava el “Protocol d’intencions”, sobre les activitats conjuntes entre el nou Centre de referència mundial i l’Ajuntament de València.

Les funcions del CEMAS seran la investigació, divulgació i sensibilització sobre els principals problemes i reptes alimentaris de la humanitat en el seu conjunt, i de les ciutats en particular. Serà un dels principals objectius avançar contra la malnutrició i desnutrició que assola grans zones del planeta, mentre que en una altra hi ha excés i es tendeix al sobrepés. “És imprescindible desenvolupar una gran tasca d’investigació, desenvolupament i formació de tots els elements de la cadena alimentària, des dels productors fins als consumidors, va assenyalar Ribó.

El Consell Assessor del CEMAS, que es va aprovar el febrer passat, estarà integrat per representants de diverses agències de l’ONU, com l’Organització Mundial de la Salut, centres d’investigació públics i privats i un Comité Científic i Social. Des de l’Ajuntament, per a tractar els temes relacionats amb el Centre, es va constituir també el febrer passat el Consell Rector, presidit per Ribó i conformat per personal de l’Ajuntament, Consell, Ministeri d’Afers exteriors i La Marina.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =

caixaontinyent
Informacion coronavirus