25n
25N
25N

L'"impost turístic progressiu" de València depén del treball entre els socis del Botànic en la Generalitat

L’acord signat per Compromís i PSPV a València recull l’aplicació durant aquesta legislatura de la Taxa Turística, encara que per a això és necessari nova legislació

PxHere

L'"impost turístic progressiu" de València depén del treball entre els socis del Botànic en la Generalitat
24/07/2019 -

Havia pres rellevància durant la campanya de forma desigual entre els partits -i la forma d’aplicar-ho-. Finalment, està reflectit en l’Acord del Rialto signat entre Joan Ribó i Sandra Gómez. És el punt 24 dels 64 reflectits de l’acord de govern entre Compromís i PSPV: “Un impost turístic progressiu”. Des de la formació de l’Alcalde s’atreveixen a llançar com podria ser aquesta ‘Taxa Turística’. Els socialistes, d’altra banda, prefereixen estar a l’espera de la seua aprovació en les Corts.

Segons es reflecteix en el document que ha permés la revalidació de la Nau -ara Rialto- al capdavant de l’Ajuntament de València, aquesta legislatura pretén implantar-se el sonat impost. Alguna cosa, no obstant això, que pot no dependre d’ells, perquè són les Corts Valencianes les encarregades de donar cobertura legal als possibles impostos.

Els tres socis que formen el Govern del Botànic defensen, a la seua manera, aquesta taxa. Segons va assegurar el síndic de Compromís, Fran Ferri, no va tirar avant la passada legislatura per “discrepàncies” quant a la forma d’aplicar-ho, i que tampoc es va veure reflectida en l’acord. El principal escull es trobava entre PSPV i UP-EUPV, sobre la quantitat que aniria a parar als ajuntaments i a la Generalitat. Els tres socis es van mostrar, després d’una ‘picabaralla’ en Twitter sobre la seua aplicació, disposats a parlar sobre el tema.

Pressió del turisme

La capital de la Comunitat, València, és una de les raons per a avançar en la qüestió. Joan Ribó ja ha manifestat en diverses ocasions la voluntat de tirar avant una taxa turística que ara es reflecteix en l’Acord. Això casaria amb la proposta de crear una legislació des de la Generalitat, perquè els municipis que vulguen puguen implantar-ho.

“Establirem, aprovació prèvia de la Generalitat i consensuat amb el sector, un impost turístic progressiu que permeta a l’Ajuntament de València destinar la seua recaptació a compensar les despeses produïdes per la pressió del turisme, així com millorar la qualitat d’aquesta activitat i promocionar i protegir els aspectes singulars de la ciutat”. El punt relatat en l’Acord del Rialto és una mescla del defensat en campanya entre el Compromís i PSPV.

Ribó ja va anunciar en campanya la voluntat d’aplicar aquest impost. Respecte a això de “progressiu”, des de Compromís assenyalen al fet que no seria una suma “general” a qualsevol tipus d’allotjament, sinó que dependria de diverses qüestions: “No és el mateix un hotel de cinc estreles que un alberg”. Assenyalen, per exemple, la diferència entre Airbnb “que no genera els llocs de treball que sí que fan els hotels”.

Tasa turística de Catalunya
Tipus d’allotjament
BarcelonaResta
Luxe2,25€/dia2,25€/dia
Hotels1,10€/dia0,90€/dia
Apartaments turístics2,25€/dia0,90€/dia
Càmpings, Hostals, Bungalows…0,65€/dia0,45€/dia
Creuers0,65€/pers <12h, 2,25€/pers >12h0,90€/dia

Font: Generalitat de Catalunya

Aquestes explicacions s’acosten al model implantat a Catalunya. Allí, es cobra més per pernoctació als hotels de luxe i apartaments turístics que a la resta d’opcions d’allotjament -albergues, càmpings, hostals…-.

La taxa, tal com assenyala l’acord i van apuntar Compromís i PSPV a vegades anteriors, tindria una “finalitat local” que revertiria “en la ciutadania” i en la millora de la qualitat de vida “tant del turista com dels locals”. A Catalunya amb aquest impost s’han recaptat 56,5 milions d’euros, i Illes Balears 123 milions, sense efectes negatius en l’afluència de turistes.

Des del PSPV no volen entrar en el tema perquè “no està damunt de la taula”. Mantenen, com van anunciar en campanya i s’ha reflectit en l’acord, que siga una “taxa autonòmica” i que siguen els ajuntaments, “amb autonomia”, els que puguen gestionar la implantació en “consens amb el sector”.

Platja de Mallorca / EP

“Per activa i per passiva”

L’oposició no es mostra partidària de la Taxa Turística. La líder popular, Isabel Bonig, va anunciar fa unes setmanes “mocions en tots els ajuntaments” en els quals puga aplicar-se. Segons va assenyalar, generaria “una distorsió en el mercat” i serà “un minvament competencial en benefici d’altres destinacions”: “Hem dit per activa i per passiva que no”.

Tant Bonig com el líder de Ciutadans en la Comunitat, Toni Cantó, consideren la possible aprovació d’una taxa pel Consell, que sumen majoria absoluta de representants en les Corts, una “imposició”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + 5 =

museo etnologia
ficcions 2019-2020