25n
25N
25N

Comença la implantació en universitats públiques valencianes de l'eina per a rastrejar contagis

Comença la implantació en universitats públiques valencianes de l'eina per a rastrejar contagis
30/09/2020 -

L’eina DeteCCovid, que permet rastrejar els telèfons mòbils de forma totalment anonimitzada i ajuda a detectar a les persones pròximes a un positiu de Covid-19, estarà en marxa a partir d’aquest dijous, 1 d’octubre, a la Universitat Politècnica de València (UPV), institució que, a més, ha desenvolupat el sistema.

DeteCCovid s’implantarà aviat en les altres quatre universitats públiques valencianes, tal com va avançar la setmana passada la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital després d’una reunió amb els rectors.

Es tracta d’una eina informàtica que permet rastrejar els telèfons mòbils de forma totalment anonimitzada i ajuda a detectar a les persones pròximes a un positiu de Covid. El sistema ha sigut desenvolupat per l’Àrea de Sistemes d’Informació i Comunicacions (ASIC, el servei encarregat d’aplicar les noves tecnologies) i per investigadors de l’Institut VRAIN (Valencian Research Institute for Artificial Intelligence), tots dos de la UPV.

Respecte a altres projectes similars d’alertes que existeixen actualment, DeteCCovid presenta “un avantatge fonamental”, recalquen. I és que l’usuari no necessita instal·lar-se cap aplicació ni interactuar amb ella, ja que les dades s’obtenen directament de la xarxa wifi del campus. En efecte, aquesta aposta tecnològica es basa en la informació de geoposicionament que es pot deduir de la infraestructura de la xarxa acadèmica de la UPV.

“Les antenes wifi detecten contínuament la presència dels membres de la comunitat universitària que estan connectats tant a UPVNET com Eduroam, ja siguen professors, alumnes o personal de l’administració i els serveis. La informació recollida s’emmagatzema durant 30 dies, de manera anònima, encriptada i totalment segura en els sistemes de la UPV. I, únicament quan es notifica un positiu, l’autoritat sanitària s’encarrega d’iniciar el protocol de traçabilitat i de localitzar als contactes pròxims”, ha explicat el director de l’Institut VRAIN, Vicente Botti.

Des de la UPV fan notar que són les autoritats sanitàries les que, a partir de la classificació del risc de contagi (molt alt, alt, etc.) que ha realitzat l’eina en funció de l’a prop que les persones hagen estat i la duració del contacte, decideixen quins contactes són significatius. És a dir, la informació “passa un garbellat a les mans de personal sanitari que és qui adopta les mesures preventives i assistencials necessàries”.

El gerent de la UPV, Salvador Navarro, responsable de la càtedra d’Intel·ligència Artificial de la UPV que ha impulsat el projecte, insisteix en aquest punt. “La classificació d’un ciutadà com contagiat depén exclusivament de l’autoritat sanitària, que és també la responsable de contactar, quan resulta adequat, amb les persones en risc de contagi i dur a terme els tests o adoptar les estratègies de confinament apropiades per a elles”.

CONSENTIMENT DE L’USUARI

Com sempre en aquests casos, el sistema requereix el consentiment de l’usuari. La base de legitimació per al tractament de les dades és precisament el permís explicite que la persona atorga prèviament mitjançant un formulari publicat en la Intranet de la UPV. En aquest sentit, cal destacar que el projecte ha sigut supervisat pel delegat de Protecció de Dades de la UPV i que compta amb totes les garanties.

Enfront dels rastrejos manuals, aquesta eina tecnològica aporta diferents elements a tindre en compte: “seguretat, fiabilitat i transparència, la qual cosa pot resultar de gran utilitat en aquesta nova etapa de la pandèmia”, ressalten des de la UPV. En la pràctica, suposa automatitzar el treball dels rastrejadors, gràcies a la qual cosa es pot aconseguir fins i tot duplicar la capacitat inicial de detecció.

El projecte és una iniciativa realitzada sota el marc de la futura càtedra d’Intel·ligència Artificial de la UPV, que se signarà amb la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, en la qual han col·laborat diferents unitats de la Universitat Politècnica de València: els ja citats ASIC i Institut VRAIN, així com el Servei d’Infraestructures i el Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral de la UPV.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − onze =

Valencia activa
bombers
bombers
Valencia activa