caixa popular

III edició del Dia del Fruiter

III edició del Dia del Fruiter
06/02/2018 -

El Mercat Central de València, el major d’Europa dedicat a la venda de producte fresc, ha sigut l’escenari de la celebració a Espanya de la III edició del ‘Dia del Fruiter’, una cita que, coincidint amb l’onomàstica de la patrona d’aquests professionals, Santa Dorotea, pretén posar en valor el sector de la venda de fruites. “Els fruiters rares vegades protagonitzen els titulars. No obstant això, són fonamentals per a la salut de la nostra economia i de la nostra societat”, ha afirmat Davide Buttazzoni, representant de VI.P- Pomes Val Venosta (Associació de Productors Hortofructícoles de Val Venosta), el conglomerat de cooperatives que impulsa aquesta acció les anteriors edicions de la qual es van celebrar en el Mercat de la Cebada i el Mercat de la Paz, tots dos madrilenys.

“Només en les llars espanyoles, en 2016 es van destinar quasi 6.200 milions d’euros a la compra de fruita fresca. No obstant això, creiem que la dedicació dels fruiters per a oferir cada dia els millors productes passa desapercebuda. Per açò, enguany hem posat l’accent en un dels actes més durs del seu treball i hem trobat al ‘Fruiter Més Matiner d’Espanya’, en col·laboració amb la xarxa nacional de Compres”, ha afirmat Buttazzoni des de l’organització. Després d’uns mesos utilitzant un sistema de registre de matrícules en les compres que obrin més primerenc del país, han localitzat a Paco Garrido, tercera generació de fruiters, que acudeix a MercaValencia una mica abans les 03:30h cada matinada per a assortir-se de producte fresc amb el qual arrancar la jornada en el seu lloc en el Mercat Central de València (https://youtu.be/epq2ymfrvko). Aquest jove de 32 anys ha sigut distingit al costat de la resta els seus companys, representants dels 39 establiments de venda de fruita en aquest mercat municipal, “com a reconeixement al seu treball i esforç diari”. Aquesta acció s’uneix a altres com els Premis Golden Gold, que distingeixen als millors fruiters nacionals, amb les quals VI.P treballa per a impulsar a aquests professionals des de fa anys.

MARCAT DESCENS EN EL CONSUM DE FRUITES FRESQUES EN LA LLAR

Segons les dades més recents, l’enquesta Anual de Comerç de l’INE (2014), la venda de fruites fresques genera quasi 160.000 ocupacions declarades entre els comerços a l’engròs i al detall, sense tenir en compte grans superfícies com a supermercats o hipermercats, que també disposen d’una secció de fruiteria. Aquest gegant invisible, no obstant això, travessa un moment complicat a causa del descens continuat del consum en les llars.

En l’últim lustre, el consum de fruita fresca per persona ha anat baixant alarmantment, acumulant un descens del 4,3%. Segons les dades més recents del MAPAMA (Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient), el novembre de 2017 es va experimentar una reculada del 3,3% en la demanda respecte al mateix mes de l’any anterior. A més, cal remarcar que 2016 va acumular a un descens de l’1,2% en relació a 2015. Són només dos exemples d’una línia descendent que preocupa, sobretot perquè el consum de fruites fresques va lligat a l’alimentació saludable i pot repercutir en la despesa pública sanitària, com ha incidit Antonio García Rebollar, des de la Direcció general de Comerç Interior del Ministeri d’Economia. Per això s’ha insistit en la necessitat de dinamitzar la comunicació no solament en l’àmbit escolar, també a la resta de la societat, mitjançant iniciatives com el ‘Dia del Fruiter’ i amb el compromís de les institucions per a conscienciar sobre la importància de mantenir uns hàbits alimentosos que incidisquen positivament en la salut, a més d’acostar als ciutadans al comerç de proximitat.

Des de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València s’ha remarcat el treball realitzat en aquest sentit, amb accions com la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que ha ostentat València durant 2017, o el BONICA FEST, una vetlada en la qual una quinzena de mercats municipals s’acosten als veïns obrint simultàniament, amb una programació cultural i gastronòmica.

DINAMISME EN EL SECTOR AGROALIMENTARI ENFRONT DE LA RECULADA DEL CONSUM INTERIOR

La celebració de la tercera edició del ‘Dia del Fruiter’ ha servit per a posar en relleu el contrast que existeix entre el mal moment que travessa el consum de fruites fresques a Espanya i el dinamisme del sector agroalimentari nacional, la producció del qual en 2016 va aconseguir els 46.807 milions d’euros i que representa més del 10% del PIB espanyol. Aquestes dades positives, en gran part, es deuen a l’exportació, que en 2016 va aconseguir un volum de 46.800 milions d’euros, culminant un creixement del 42% en l’últim lustre.

Mentre que el comerç interior d’aquest tipus d’aliments descendeix en totes les tipologies de llar – segons l’últim Informe de Consum d’Alimentació a Espanya del MAPAMA – augmentant únicament en els de joves (+ 10,9%) i adults independents (+ 4,1%).

En 2016 les llars espanyoles van consumir un total de 4.369.449 Tn de fruites fresques (- 1,2%), la qual cosa suposa una ingesta per càpita de 99,54 kg per persona a l’any. A aquests productes van destinar el 9% del pressupost per a la compra d’alimentació i begudes, desemborsant prop de 6.200 milions d’euros (+3,7%), que suposen una despesa per càpita de 141€, amb un preu mitjà d’1,42€ per quilo (+5%).

Per Comunitats Autònomes, les de major consum són Castella i Lleó, País Basc, Navarra i Galícia. Mentre que La Rioja, Comunitat Valenciana i Extremadura són les que menys.

Des de les associacions del sector que han recolzat la celebració del Dia del Fruiter – CEC, COEMFE, AMAFRUVA, CECOVAL i COVACO – s’ha insistit en la necessitat de crear mesures que recolzen, visibilitzen i dinamitzen a la xarxa comercial que nodreix els rebosts espanyols. Es compon de 6 grans centrals de compres (que generen unes 10.000 ocupacions només en manipulació i embalatge), que assorteixen a supermercats i hipermercats, al costat de 23 compres distribuïdes en les principals capitals (amb 1.500 empreses), que comercialitzen el 50% de les fruites i verdures que es consumeixen a Espanya, proveint a fruiteries de mercat, de barri i tendes tradicionals.

Un any més, la celebració del ‘Dia del Fruiter’, impulsat per VI.P i amb el suport de les institucions i associacions professionals, ha servit per a cridar l’atenció sobre un sector silenciós però vital, que arranca les seues jornades de matinada, incloent-hi càrregues, descàrregues, atenció al públic i saviesa professional en la selecció de gènere, contribuint al benestar social a través dels productes més frescos i saludables.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + quatre =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris