25n
25N
25N

Igualtat supera per primera vegada els 1.000 milions de pressupost per a inversió social

Igualtat supera per primera vegada els 1.000 milions de pressupost per a inversió social
03/11/2016 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat els pressupostos del seu departament per 2017, que experimenten un increment del 7,1%, fins a arribar als 1.048 milions d’euros, la qual cosa eleva la inversió social per habitant a la Comunitat Valenciana als 210 euros, molt prop d’autonomies millor finançades, com Andalusia o Madrid.

Oltra, ha estat la primera representant del Govern valencià a comparéixer en la comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts per a donar sobre els Pressupostos de la Generalitat per 2017 que, en el cas de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, creixen en 70 milions d’euros, aconseguint l’increment més gran de les polítiques socials del conjunt del Consell.

L’augment d’aquest any, sumat al del 17% que es va produir en 2016, suposa una pujada acumulada del 24%, “molt per sobre de la resta de seccions pressupostàries, la qual cosa demostra que la prioritat del Govern del Botànic és rescatar persones”, i per això la inversió en polítiques socials ha aconseguit els 210 euros per habitant, “acostant-nos així a comunitats, com Madrid o Andalusia, que estan molt millor tractades per l’actual sistema de finançament que castiga al poble valencià”, ha explicat.

La vicepresidenta ha destacat que, un any més, les prestacions de la Dependència s’han incrementat, fins a aconseguir els 247,24 milions d’euros, i el mateix s’ha fet amb la Renda Garantida de Ciutadania, que compta amb 41,09 milions d’euros. A més d’atorgar a ambdues la consideració de crèdit ampliable, que s’estén a les ajudes per a acolliment i per a dones víctimes de violència de gènere.

En la seua compareixença, ha defensat l’ús d’aquesta fórmula que permetrà comptar amb més fons dels pressupostats si són necessaris, d’ací a final d’any, i ha afegit que si ha de triar entre “incomplir la llei d’Estabilitat i incomplir la llei de Dependència” ella prefereix incomplir la primera, “tret que la Comunitat Valenciana obtinga el sistema de finançament que li correspon”.

“Si els pressupostos del 2016 van ser el final de les retallades practicades per l’antic govern, aquests del 2017 seran els de la consolidació de les polítiques socials i l’inici del canvi de model, passant de la mercantilització i l’arbitrarietat a la universalitat, el municipalisme i la garantia de drets”, ha afirmat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat.

Oltra ha assenyalat que un exemple de recuperació del públic que la Conselleria està fent a través del municipalisme és l’increment del 101% que ha experimentat el pressupost destinat aquest any a entitats locals per millorar l’atenció a la dependència amb un reforç dels equips basis, i que permetrà als ajuntaments seguir contractant nous professionals per als equips.

En aquesta mateixa línia, s’incrementa en un 62,17% l’aportació al Pla Concertat per al finançament de Serveis Socials Generals, fins als 52,17 milions d’euros, la qual cosa permet “iniciar la implantació de la planificació del nivell d’atenció social primària a la Comunitat Valenciana”, que implicarà la integració en els serveis socials dels serveis municipals d’atenció a la dependència.

Les línies nominatives per a ajuntaments també creixen en la Direcció general de l’Institut Valencià dels Dons, que es doten amb 1,9 milions d’euros per la municipalització del servei d’agents d’igualtat Infodona, que fins ara es prestava a través d’una empresa privada, i que a partir del 2017 es reconverteix en una nova xarxa que serà “un element actiu rellevant com a servei de proximitat”.

La política de lluita contra la violència de gènere també té reflex al pressupost, amb un augment en la línia d’ajudes a les dones víctimes de violència de gènere fins als 600.000 euros i 11,9 milions d’euros per a gestió de centres, amb els quals es pretén “revertir el sistema de protecció a aquestes dones, de manera que garantisca les seues llibertats i drets” i les dels seus fills.

‘Queda’t a prop’

La vicepresidenta també ha destacat que el pressupost recull igualment l’aposta de la seua Conselleria per reordenar el sector residencial de persones majors, a través del pla Queda’t a Prop, i afegit que para això aquest any s’han pressupostat 64,7 milions d’euros per a la concertació de 3.300 places i 30,17 milions per al finançament de places públiques municipals, 547 en residències i 137 en centres de dia.

A aquestes quanties, se sumen 3,1 milions d’euros per al manteniment de 41 centres residencials, entre els quals es troben les obres de les residències de Benidorm, Torrent, Elda, Lledó a Castelló, Manises, Borriana, Velluters i Pintor Sala a València, així com el projecte per a la construcció d’un nou centre en la localitat de Sant Mateu.

En la seua compareixença, també ha destacat l’esforç que s’està fent en matèria de dependència, on a més de donar a la partida la consideració de crèdit ampliable, s’està treballant per reduir una llista d’espera que el govern antic va deixar amb 45.000 persones, i que el Consell del Botànic, ha reduït en 13.000 persones en un any.

Oltra ha destacat l’increment del 5 per cent en el capítol I, relatius a despeses de personal, i que s’eleva fins als 98,37 milions d’euros i que, a més de permetre complir els acords retributius als quals s’ha arribat amb les entitats sindicals, “donen resposta a algunes de les necessitats històriques de la Conselleria en matèria de personal”, com la que fa referència al Servei d’Inspecció.

En aquest sentit, ha recordat que quan es va produir el canvi de govern aquest departament comptava amb 7 inspectors i inspectores, que al llarg del 2016 es van incrementar fins a 9, i que amb el pressupost d’aquest any s’augmentés en 10 noves places la plantilla actual, “complint per primera vegada la ràtio establerta per llei i també la resolució aprovada per les Corts al passat Debat de Política General”.

Aquest increment del capítol I també permetrà ampliar amb 40 noves places funcionarials els serveis encarregats de gestionar la dependència, assumint així la tasca que es feia des de l’Institut Valencià d’Acció Social (IVAS) a través d’una encomana de gestió que finalitza aquest any; i reclassificar les places dels serveis territorials i dels centres, ampliant la jornada de 36,15 a 38,45 hores.

Aquesta reclassificació, ha explicat, “implica una equiparació salarial amb la resta de funcionaris dels serveis centrals, posant fi a una discriminació històrica que patia un col·lectiu d’aproximadament 1.800 persones, altament feminitzat i amb una forta pressió assistencial” i millorant el servei, ja que s’evitarà la rotació de personal i la falta de cobertura d’alguns llocs pitjor classificats.

La Direcció general d’Infància i Adolescència, de nova creació aquest any, registra un increment del 10,4 per cent al pressupost per a aquestes polítiques, que aconsegueixen els 119,4 milions d’euros, i entre els quals destaquen els 75 milions d’euros per a despeses de funcionament que permetran millorar les ràtios i la capacitació dels professionals que atenen als nens i nenes que es troben en acolliment familiar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + 12 =