Igualtat ha incrementat en un 15% el nombre de places per a dones víctimes de violència de gènere durant la pandèmia

Guardar

víctimas de violencia
víctimas de violencia

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha incrementat en un 15,2 per cent el nombre de places residencials per a l'atenció de dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles durant l'estat d'alarma decretat amb motiu de la pandèmia per COVID-19.

Així, ho ha explicat el secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, durant la seua compareixença en la comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI de Les Corts, a petició del grup popular, per a informar sobre les mesures posades en marxes per a combatre la violència de gènere i masclista durant l'alerta sanitària.

Ibáñez, que ha demanat disculpes durant la seua compareixença a "totes aquelles dones, adolescents i xiquetes que al llarg d'aquesta emergència sanitària han vist empitjorada la seua situació" i especialment a la família de Karina Andrés assassinada a Almassora el passat 19 de març, ha volgut destacar també que durant el confinament totes les professionals de la xarxa d'atenció a dones víctimes "han continuat amb major càrrega de treball i complexitat".

Entre les mesures posades en marxa durant aquests mesos, el secretari autonòmic ha ressaltat l'ampliació amb 54 noves places dels recursos de la xarxa residencial de dones per a fer front a l'increment d'ingressos ocasionats per la COVID-19, la qual cosa ha permés l'atenció de 107 nous ingressos, 74 dones i 33 xiquets, xiquetes i adolescents. Així mateix, ha assenyalat que en la xarxa de centres dona 24 hores es va mantenir l'atenció durant tot l'estat d'alarma, optant de manera preferent, i sempre que fora possible, per l'atenció telemàtica, i ha afegit que durant aquest període es va atendre 3.511 dones, de les quals 795 acudien a aquest recurs per primera vegada.

Ibáñez ha indicat igualment que es van produir 13.752 atencions telefòniques, ja que en molts casos el seguiment "s'ha fet de forma més intensa pel fet que la convivència absoluta amb els agressors forçada pel confinament ha empitjorat les circumstàncies del context de violència de gènere".

D'aquest total d'atencions, ha assenyalat que el 35 per cent de les consultes han sigut realitzades per persones de l'entorn de la víctima, la qual cosa demostra "un canvi de paradigma" en la societat, assumint una responsabilitat conjunta en la lluita contra la violència de gènere, que també s'ha impulsat des del Consell amb campanyes com "En quarantena assenyala el masclisme", que es va posar en marxa durant el confinament.

Lluita contra la feminització de la pobresa

"L'autonomia personal, la vida independent i l'acompanyament de les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles, en el marc de polítiques de desinstitucionalització, és la prioritat en el model d'atenció que emana del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista", ha recordat.

En aquest sentit, ha desglossat les polítiques públiques que s'han impulsat de manera extraordinària durant la pandèmia des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i que han estat lligades "preferentment a la lluita contra la feminització de la pobresa".

Ibáñez ha destacat els 7 milions d'euros extraordinaris que es van destinar als ajuntaments per a les ajudes d'emergència, els 450.000 euros per a pal·liar les conseqüències socioeconòmiques de la COVID-19 en la població gitana o la decisió de reforçar la gestió de fons d'emergència per a dones víctimes amb una execució de març a juny de 233.372 euros.

Els 7,5 milions d'euros per a ajudes en matèria d'habitatge o els 3 milions d'euros per a subvencions extraordinàries a la reducció de la jornada laboral, són unes altres de les mesures destacades per Ibáñez, qui també ha apuntat l'esforç que s'ha fet en la tramitació de la renda valenciana d'inclusió, de la qual un 67 per cent dels titulars són dones.

El secretari autonòmic ha fet una crida a "mantenir la unanimitat democràtica davant la violència de gènere", ja que una ruptura "permet als agressors masclistes aïllar amb major facilitat a les dones víctimes i als seus fills i filles, i elimina ponts segurs perquè les dones puguen eixir del context de violència".

Material protecció

Ibáñez ha informat que la Conselleria ha repartit de manera directa entre els recursos residencials de dones víctimes de violència de gènere i masclista, 1.409 botelles de 500 mil·lilitres d'hidrogel, 21.080 mascaretes i 224 mascaretes infantils, 3.500 guants i 565 protectors facials.
Destacats