25n
25N
25N

Igualtat destina a pagaments de Dependència un 667% més que en 2015

El PP extrau erròniament xifres de “despesa social” com si anaren de “dependència” d’un informe que destaca l'”extraordinari creixement” del sistema en el territori

Igualtat destina a pagaments de Dependència un 667% més que en 2015
06/11/2019 -

El PP ha assegurat, tant en les Corts com en les xarxes socials, que la Generalitat “inverteix un 20% menys en Dependència per habitant” que en “moltes” comunitats autònomes. Una dada no obstant això, incorrecte. Unes xifres extretes d’un informe en què es refereix, en aqueix apartat, a la despesa en serveis socials en general; d’una entitat que en aqueixa mateixa taula, com en altres dos informes, assenyala l'”important esforç” de la Comunitat en la matèria i les seues dades de valoració, atenció i despesa mig per dependent, tots ells per damunt de la mitjana nacional.

Segons l’entitat autora de diversos informes sobre els Serveis Socials en les diferents comunitats autònomes, l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, la Comunitat Valenciana destaca per l’evolució de la despesa en Serveis Socials. En la pàgina anterior a la que els populars han extret les dades, assenyala “l’increment del 82,4%”, situant-la com el territori on més ha augmentat aquesta partida. Detallen, en la taula de despesa utilitzada per Bastidas, que la despesa per habitant, de 243,4 € -la mitjana espanyola està en 283,7-, suposa una diferència “extrema” amb Navarra, de 511,4 euros. Això “malgrat l’important esforç” que la Comunitat Valenciana “està realitzant en aquesta matèria”, assenyala.

Coincideix, d’altra banda, que les comunitats en la despesa màxima per persona -sense règim especial com Nafarroa-, concentren un millor finançament de l’estat, enfront de la Comunitat Valenciana, que és la pitjor finançada.

“Molt meritori creixement”

Precisament des de l’Associació que ofereix aquestes dades, en l’informe dedicat exclusivament a l’Evolució del Sistema d’Atenció a la Dependència, es destaca l’estat de la Comunitat Valenciana respecte a 2015, amb l’anterior govern. Les persones ateses pel Sistema ha augmentat un 20,92% només respecte a l’any anterior, i un 71,96% respecte a la gestió popular -dades de 2018-.

Quant a l’economia al voltant de la Dependència, l’informe assenyala que la Comunitat aporta més de 433 milions d’euros, és a dir, un 84% de la despesa Pública, mentre que l’Estat arriba “a penes” a un 26%. Segons va detallar Oltra dilluns passat en les Corts, els nous pressupostos de 2020 de la Generalitat suposen un increment en els serveis socials; Dependència passa de 4,5 milions en 2015 a 30 per a l’any que ve, és a dir, un 667% més.

L’any 2018, segons ressalta l’informe, la Comunitat Valenciana “ha deixat de rebre de l’Estat 31,5 milions d’euros” del que li correspondria; segons el Pacte d’Estat per la Dependència, l’Administració Central hauria d’aportar el 50%, lluny de la realitat actual. Des de l’any 2012 a 2018, l’Estat acumula un deute amb el territori valencià, només en Dependència, de 214 milions d’euros.

Malgrat això, la “mitjana de despesa per dependent és lleugerament superior a la mitjana nacional“. Es tracta de 6.626 euros, enfront dels 6.580 de la mitjana nacional. És en la despesa mig per habitant on la Comunitat ix, en xifres relatives, però parada -les dades utilitzades pel PP-. La despesa mig per habitant en Dependència és de 90,96 € anuals, mentre que la mitjana estatal és de 140,18 €.

Amb aquestes xifres, el supòsit 20% menor que assenyalen els populars erròniament, seria en realitat, textualment, 49,22 € i un 35,11% que la mitjana. Efecte, com afigen també en l’informe, de l’encara “deficient taxa de cobertura” pese a l'”extraordinari creixement” des de 2015 -31.115 atesos més i un 53,3% més de despesa per habitant, i “la menor taxa de dependència en el territori”. “En definitiva, la Comunitat Valenciana, en aquests tres últims exercicis, ha aconseguit incrementar en un 70% la taxa d’atenció i reduir el triple la taxa de desatesos”, conclou l’informe.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 14 =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus