25n
25N
25N

Igualtat actualitza el protocol de residències que segueixen en fase 3

Igualtat actualitza el protocol de residències que segueixen en fase 3
11/08/2020 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha dictat una resolució, amb data d’aquest dimarts, per la qual actualitza el pla d’actuació a les residències de persones majors, centres de dia i els CEAM/CIM, en el context actual de la crisi sanitària pel coronavirus, i que segueixen en fase 3.

En el cas de les residències, es contempla la possibilitat que, si la situació epidemiològica de l’entorn local del centre el requereix i segons un informe de l’autoritat competent, es podran suspendre les visites i adoptar les mesures oportunes per a garantir el control de la malaltia i també les eixides dels residents (ja des de la fase 2).

Així ho recull el document, al qual ha tingut accés Europa Press, en el qual s’assenyala que en fase 3 es permetran els reingressos de les persones usuàries que durant la pandèmia van sol·licitar l’alta voluntària amb reserva de plaça. Per a poder fer-ho, amb caràcter general, el centre haurà de disposar de places per a aïllament, al qual la persona resident que sol·licite el seu reingrés i sempre que no presente símptomes compatibles amb la Covid-19, haurà de sotmetre’s preventivament durant 14 dies.

Si es realitza una PCR 10 dies després d’iniciar l’aïllament i el seu resultat és negatiu, es podrà alçar eixe aïllament. El reingrés es durà a terme en una habitació individual amb bany d’ús exclusiu, en la qual romandrà durant aquest període.

La consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ja va avançar a la fi de juliol que s’estava treballant amb el sector de les residències de majors per a establir un enduriment de les mesures de la fase 3 de la desescalada en els centres en lloc de la seua entrada a la nova normalitat, sense passar a una quarta etapa contemplada inicialment.

No obstant això, des de la patronal Aerte, el seu president, José María Toro, ha destacat, en declaracions a Europa Press, que en el document s’ha eliminat la “necessitat” de fer PCR en els ingressos o reingressos, la qual cosa els sembla “molt arriscat”. “Em preocupa perquè pot significar que entre gent asimptomàtica i malgrat l’aïllament es pot posar en risc a les persones”, ha dit.

Així mateix, ha destacat que es permet eixa suspensió de les visites des de la fase 2, sempre que hi haja un informe de l’autoritat sanitària competent, si bé entén que són els centres els que poden suspendre-les i adoptar les mesures oportunes, en el marc del qual dicte aeixa autoritat sanitària, la qual cosa permetrà, en zones amb l’informe epidemiològic, limitar les visites.

No obstant això, Toro recalca que aquestes visites són un element positiu per a mantenir la vinculació dels residents amb els familiars i que es duen a terme en un àmbit de seguretat molt major que en les eixides.

En relació amb aquestes eixides, en residències lliures de Covid, la direcció del centre elaborarà un protocol d’actuació per a garantir-les i també el retorn, amb una designació de professional de referència, registre, horaris, presa de temperatures, llavat de mans, mascareta, canvi de roba i dutxa al retorn.

EIXIDES AMB FAMILIARS

En les eixides sense pernoctació, es faran amb acompanyament professional o familiar d’afins, prèvia autorització del centre. Els familiars hauran de signar declaració responsable i comprometre’s a adoptar totes les mesures de seguretat. Els residents que se’n vagen de vacances per un període igual o superior a la setmana, hauran de sol·licitar-ho amb antelació i signar el protocol d’eixides vacacionals, amb les mateixes condicions a la volta que un reingrés.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 + 13 =