L'horta valenciana, una ferma candidata per a ser Patrimoni Agrícola Mundial

L'horta valenciana, una ferma candidata per a ser Patrimoni Agrícola Mundial
29/09/2018 -
huerta_valenciana_candidata

JOSE JORDAN

El Regadiu Històric de l’Horta de València ha presentat aquest divendres la seua candidatura per a formar part dels Sistemes Importants de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), amb el suport del president de la Generalitat, Ximo Puig; l’alcalde de València, Joan Ribó; la Diputació de València i altres autoritats i institucions.

Durant l’acte de presentació de la candidatura, celebrat aquest divendres en el Saló de Cristall de l’Ajuntament, el líder del Consell ha explicat que el regadiu de l’Horta compta amb tots els elements necessaris per a ser declarat SIPAM, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

El ‘president’ ha destacat que, “al llarg de més de 1.000 anys, s’ha conformat un sistema de regadiu complex, estructural, extens, sostenible, eficaç i eficient”.

En la mateixa línia, ha subratllat el suport a aquesta candidatura com a “continuador de la Llei de l’Horta” impulsada pel Consell per a “garantir un sistema integral de protecció i dinamització del valor productiu, ambiental, cultural, històric i paisatgístic”.

Puig ha qualificat regadiu de l’Horta com “un sistema modèlic a Europa”, i ha posat l’accent que haja sigut “una obra immensa de milions de persones al llarg de generacions”. A més, ha recordat que, segons l’informe Dobris de l’Agència Europea de Medi ambient, solament existeixen cinc espais similars a la Unió Europea.

D’altra banda, ha destacat la importància de defensar l’agricultura periurbana, ja que, com ha detallat, permet la continuïtat de la cultura històrica agrícola de la societat, genera una producció de proximitat amb productes de qualitat i redueix l’impacte mediambiental negatiu per la reducció de les emissions del transport i per la contenció de la urbanització del terreny agrícola.

Referent a açò, ha recalcat que la Generalitat treballa en tot el territori valencià per a “preservar, conservar el patrimoni històric, dinamitzar-ho, fer-ho socialment útil i sostenible i transmetre-ho a les generacions futures”.

CAP A l’ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Per la seua banda, l’alcalde, en declaracions als mitjans, que la declaració de l’horta valenciana com SIPAM pot “ressaltar-la” i “defensar-la”, en una labor complementària al Pla d’Acció Territorial, un “mecanisme de reordre i de defensa enfront de qualsevol altre tipus d’ús”, com l’especulació urbanística, ha indicat.

“Si mireu els llibres de FAO, que és la que ho planteja, trobareu una sèrie de sistemes d’allò més diverses, de tot el món, des dels camps d’arròs del Japó fins als oasis del desert del Sàhara, passant per produccions de quinoa de Perú. Estem davant sistemes en els quals l’ésser humà, al llarg de tota la història, ha sabut adaptar-se a tots els microclimes i terrenys. A València tenim un exemple meravellós, que és l’Horta”, ha manifestat.

Ribó ha posat en valor que els SIPAM “indiquen el camí que ha de seguir l’agricultura i alimentació a nivell mundial”, cap a una “alimentació que done de menjar a tothom” des d’un “plantejament sostenible”, perquè “en aquests moments la producció agrària és clarament insostenible”.

De la mateixa manera, per part de la Diputació de València, la seua vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha destacat que des de la corporació provincial estan “sempre col·laborant amb totes aquelles iniciatives que es fan per a protegir l’Horta i posar-la en valor”. “Així ho vam fer amb el Pla Agrari i així ho estem fent amb aquesta candidatura”, ha remarcat.
Per a Amigó, la candidatura és una “alegria immensa”, ha indicat la Diputació en un comunicat. “Ens fa moltíssima il·lusió veure que totes les administracions estan ací recolzant aquesta candidatura perquè es reconega el sistema de regadiu de l’Horta de València com SIPAM que atorga la FAO. Estem absolutament segurs que anem a aconseguir-ho”, ha subratllat.

ELS SIPAM

La denominació SIPAM és un reconeixement de la FAO als sistemes agrícoles sostenibles vius i en evolució que, a més, creen paisatges de gran valor, rics en biodiversitat, desenvolupats a través de l’adaptació mútua d’una comunitat amb el seu territori.

Són diferents als llocs patrimonials convencionals i a les àrees protegides. Representen sistemes dinàmics gestionats per humans, definits no solament per les condicions específiques del lloc, sinó també per les tradicions, cultures de cultiu i els aliments.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 5 =

sagunt a escena 2019
turismo salou