25n
25N
25N

No hi ha un Planeta B. València se suma a la Vaga Mundial pel Clima

La manifestació pel clima eixirà a les 18.00 hores des de la Plaça de la Verge de València

No hi ha un Planeta B. València se suma a la Vaga Mundial pel Clima
27/09/2019 -

“Els recents informes sobre l’estat de la biodiversitat de l’IPBES i sobre el calfament global de l’IPCC alerten d’un rumb que porta a la deterioració d’un gran nombre d’ecosistemes, tant terrestres com marins, així com a l’extinció d’1 milió d’espècies que es troben greument amenaçades per l’activitat humana. A més, s’està a la vora d’un punt de no retorn enfront del canvi climàtic”. Amb aquestes paraules, comença el Manifest de la Vaga Mundial pel Clima, que tindrà lloc hui, 27 de setembre, al voltant del món.

Una protesta global, en la qual es preveu que participen milions de persones, que comparteix un únic objectiu: exigir als líders mundials que actuen contra el canvi climàtic, prenent mesures urgents que posen solució a la deterioració mediambiental que estem vivint. No hi ha un planeta B. Per això, exigiran que es declare, de manera immediata, l’emergència climàtica, que implica accions com la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle per a evitar “que la temperatura global s’eleve per damunt d’1,5 °C”.

“Això ha de ser una prioritat de la humanitat”, apunten. I és que, continua el manifest, “es tracta d’una crisi climàtica que és conseqüència d’un model de producció i consum que ha demostrat ser inapropiat per a satisfer les necessitats de moltes persones”. Així, “no respondre amb suficient rapidesa suposaria la mort de milions de persones, a més de l’extinció irreemplaçable d’espècies imprescindibles per a la vida en la Terra”.

A Espanya, hui, es realitzaran actes reivindicatius en uns 70 municipis de tot el país, i un centenar de manifestacions han sigut convocades en les principals ciutat espanyoles. València no podia faltar i, aquesta vesprada, a les 18.00 hores, la Manifestació pel Clima eixirà des de la Plaça de la Verge fins a la Plaça de l’Ajuntament.

A més de les mobilitzacions, en el Manifest de la Vaga Mundial pel Clima demanen una vaga de consum, així com assemblees de treballadors amb tancaments d’empreses. A Espanya, les plataformes convocants són Fridays for Future, Aliança pel Clima, Aliança per l’Emergència Climàtica i 2020 Rebel·lió pel Clima, que en el seu conjunt agrupen unes 300 organitzacions. Així mateix, partits polítics i altres organitzacions han cridat a la participació, i sindicats d’Aragó, Canàries, Euskadi i Navarra ha convocat una vaga general.

Les protestes coincideixen amb la Cimera Climàtica, convocada per l’ONU, que se celebra a Nova York amb l’objectiu d’impulsar les negociacions per a la Conferència pel Clima, que tindrà lloc, a la fi d’any, a Xile.

A la ciutat de València, des del Govern del Rialto, ja s’estan impulsant mesures que estan contribuint a millorar la qualitat ambiental de la ciutat, com el foment del transport públic o de vehicles sostenibles, així com reduir la contaminació lumínica amb una important renovació de l’enllumenat públic. No obstant això, la lluita contra el canvi climàtic ha d’estar present en totes les agendes polítiques perquè planeta només hi ha un.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 4 =

museo prehistoria