25n
25N
25N

Comença una vaga de l'EMT fins a febrer

Comença una vaga de l'EMT fins a febrer
24/01/2019 -

Els treballadors de l’EMT de València han rebutjat per “aclaparadora majoria” la proposta de conveni plantejada per la direcció de l’empresa i recolzen així els aturs parcials convocats per a aquest dijous i el pròxim 29 de gener i quatre dies al febrer, segons ha informat el comité d’empresa. El motiu principal per a iniciar la vaga –que es va anunciar el mes de novembre passat– és que consideren “insuficient” l’oferta de l’empresa quant a les prejubilacions.

D’aquesta manera, els treballadors, en les votacions de la nit d’aquest dimecres, van donar el seu suport als aturs parcials que aquest dijous s’han convocat entre les 7.00 i les 9.00 hores i les 17.00 i les 19.00 hores, de 19.30 a 21.30 i de 4.00 a 6.00 hores, i que es repetiran el pròxim 29 de gener.

Per part seua, els dies 4, 12, 20 i 27 de febrer els aturs seran de 8.00 a 10.00, de 16.00 a 18.00; de 19.30 a 21.30 hores i de 22.00 a 24.00 hores. Segons fonts del comité d’empresa, 551 treballadors van votar a favor de la vaga, 447 en contra, 13 en blanc i va haver-hi 4 vots nuls. A més, adverteix que si no s’aconsegueix un acord no descarten augmentar les mesures de pressió.

Els aturs es van anunciar el mes de novembre passat de 2018 i el primer estava previst per a mediats d’aquest mes de gener de 2019 però va ser suspés quan uns dies abans la direcció de l’empresa “va començar a negociar”, segons han explicat a Europa Press fonts del comité d’empresa.

El motiu principal que ha originat el conflicte són les prejubilacions. Segons el comité d’empresa, la direcció ofereix la creació d’una segona activitat en un “lloc menys penós” a partir de 61 i uns deu mesos, conformement a la llei, sempre que es presente un informe mèdic i serà l’empresa la que decidisca llavors si correspon o no passar a aquesta segona activitat. En cas de controvèrsia, es recorreria a un tercer informe metge.

No obstant això, els empleats lamenten que això suposa al final fer el 100% de la jornada efectiva, quan abans, –des del conveni laboral signat en 2013 amb l’anterior govern local i fins a finals de 2018– podien fer el 15% de la jornada i anar a casa, alguna cosa que el regidor de Mobilitat Sostenible i actual president de l’EMT de València, Giuseppe Grezzi, ja va assenyalar que no podria continuar fent-se per considerar-ho “il·legal”.

Des del comité d’empresa no obstant això, argumenten que això tenia “el vistiplau de la Seguretat Social” i que fins i tot van acudir a un Tribunal d’Arbitratge Laboral i tres àrbitres el van considerar “legal”.

Per a Giuseppe Grezzi, és la primera vaga en el sector des que ostenta que exerceix com a president de l’EMT València i regidor de Mobilitat Sostenible. Recentment, durant la presentació del balanç de la marxa del servei de l’EMT en 2018, l’edil confiava en la “responsabilitat” dels treballadors i en què les negociacions permetrien que la vaga no es duguera a terme finalment.

En aquest sentit, des del comité d’empresa han lamentat que com Grezzi “creia que els treballadors acceptarien la proposta” de la direcció “no s’han col·locat cartells avisant dels aturs” en les marquesines i els usuaris s’han vist sorpresos a primera hora del matí d’aquest dijous.

AVACU CENSURA QUE NO S’HAJA INFORMAT DELS ATURS AMB ANTELACIÓ

L’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU) ha emés un comunicat en el qual ha mostrat la seua “total disconformitat amb els aturs convocats per l’EMT” per a aquest dijous, després de la reunió mantinguda en la nit del dimecres en la qual es va rebutjar el preacord sobre el conveni col·lectiu de l’empresa.

Sense entrar en el fons de la qüestió sobre els motius esgrimits per a plantejar aquesta vaga, AVACU considera que “s’han vulnerat els drets dels usuaris quant a la poca antelació amb la qual s’ha facilitat la informació sobre els aturs”, per la qual cosa sol·licita que “en futures situacions similars, s’informe els usuaris amb la suficient antelació”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + 8 =

bombers
Valencia activa