Els hospitals valencians van atendre a 122 persones de l'Aquarius

10 d'elles han requerit ingrés hospitalari

Guardar

Llegada_Aquarius
Llegada_Aquarius

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut aquest migdia en roda de premsa per a informar sobre les atencions sanitàries que han requerit les persones que han arribat a bord dels bucs 'Dattilo', 'Aquarius' i 'Orione' a València gràcies a l'operatiu 'Esperança del Mediterrani'.

Segons ha destacat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, "la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha format part de l'operatiu d'Emergències, i el personal sanitari ha atès a les persones que han arribat en les tres embarcacions, tant en el moment del desembarcament com posteriorment en els centres sanitaris".

De fet, des de l'arribada dels tres bucs es van atendre a 226 persones en el lloc, de les quals van ser derivades 122 persones a cinc hospitals de la ciutat de València. Cal destacar que tota persona que arribava amb la seua família, en cas de ser traslladada a un centre hospitalari s'ha realitzat amb el seu nucli familiar. Així mateix, s'han establit procediments específics per a l'atenció a les dones i als menors. Els hospitals que han participat en l'operatiu han sigut l'hospital La Fe, l'hospital Cínic, l'hospital Arnau, l'hospital Peset i l'hospital General de València.

Els principals quadres clínics que ha identificat el personal sanitari han sigut: deshidratació, febre, cremades de divers grau relacionades amb el fuel i l'aigua del mar, diversos casos d'amputacions falàngiques a nivell de la mà fins a avaluacions de dones en estat de gestació amb divers grau evolutiu. Del total de persones ateses, 10 d'elles han necessitat ingrés hospitalari amb motiu de les afeccions respiratòries, cutànies, alteracions de funció renal o problemes metabòlics.

En aquests moments, hi ha quatre persones ingressades en l'hospital General Universitari de València, dos en l'hospital Clínic Universitari, una persona en l'hospital la Fe, una persona en l'hospital Doctor Peset i dues persones en l'hospital Arnau de Vilanova.

Equip multidisciplinari sanitari de 150 persones

L'operatiu en el port va constar d'un equip multidisciplinari sanitari d'unes 150 persones. El personal de l'operatiu en el port va estar format per metges i locutors del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències, metges, infermers/as, tècnics d'emergències sanitàries del Servei d'Emergències Sanitàries, metges, infermers/as i pediatres d'atenció primària i centres hospitalaris, personal tècnic de Salut Pública i personal administratiu i tècnic de diferents centres sanitaris.

Ana Barceló ha destacat "el treball que han realitzat totes les persones que han participat en l'operatiu, tant en la zona de desembarcament, en els serveis hospitalaris com en els centres d'acolliment". Segons ha indicat Ana Barceló cal agrair "el gran valor humà i professional que han demostrat. De fet, hem donat una lliçó no solament perquè hem sigut una terra d'acolliment sinó també per aqueixa solidaritat, coordinació i sobretot per aqueixa calor humana que hem prestat a totes aqueixes persones que han arribat en les tres embarcacions".

Finalment la consellera ha agraït el treball de coordinació de tots els organismes implicats. Els organismes que han participat són: Sanitat Exterior, l'Agència Valenciana de Seguretat i resposta de les Emergències, els Cossos i Forces de Seguretat de l'estat, la direcció general d'Infància i Adolescència, la direcció general de l'Institut Valencià de les Dones i per la igualtat de Gènere, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat social i amb Creu Roja, Metges sense Fronteres i el voluntariat.

Destacats