Set hospitals europeus validen una metodologia de la UPV per al seguiment de pacients amb glioblastoma

Guardar

upv
upv

Set hospitals europeus han validat una nova metodologia desenvolupada per la Universitat Politècnica de València (UPV) per al seguiment de pacients que pateixen glioblastoma (GBM), el tumor cerebral més agressiu en adults i el tractament dels quals inclou neurocirurgia, radioteràpia i quimioteràpia. Amb tot això, l'esperança de vida mitjana dels pacients afectats per aquesta patologia no supera els quinze mesos.

En aquest context, investigadors de la UPV porten treballant des de fa més de 15 anys en noves eines biomèdiques que ajuden al seguiment d'aquest tumor, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

L'última d'elles és ONCOHabitats, una plataforma que permet als clínics saber amb "més precisió" la situació real del pacient basant-se en la vascularitat de diferents regions del tumor i permet obtenir diversos biomarcadors vasculars directament vinculats amb la seua supervivència.

La metodologia ha sigut ara validada per set hospitals europeus, en el primer estudi clínic multicèntric promogut per la UPV: Hospital Universitari de la Ribera, Manises, el Clínic de Barcelona, Vall d'Hebron, el Azienda Ospedaliero-Universitària de Parma, el Centre Hospitalier Universitaire de Liège i l'Oslo University Hospital. Els resultats han sigut publicats el 'Journal of Magnetic Resonance Imaging'.

SEGUIMENT DE L'EVOLUCIÓ DEL PACIENT

La metodologia desenvolupada per l'equip de la UPV ajuda a descobrir noves regions del tumor i facilita el seguiment de l'evolució del pacient, a partir de nous biomarcadors. La clau per a això resideix en l'anàlisi de cinc tipus d'imatge de Ressonància Magnètica -quatre morfològiques i una de perfusió.

Segons expliquen els investigadors del Biomedical Data Science Lab-ITACA de la UPV, a partir d'aquestes imatges de ressonància magnètica i amb la metodologia emprada "és possible establir àrees diferenciades dins tumor i de l'edema".

A partir d'elles, ONCOHabitats permet obtenir biomarcadors vasculars -volum sanguini cerebral- a les regions de tumor actiu i edemaperifèric infiltrat que estan directament vinculats amb la supervivència dels pacients, abans de sotmetre's a la intervenció quirúrgica.

"Fins al moment, la majoria dels estudis s'havien centrat a estudiar el tumor actiu. No obstant això, nosaltres hem trobat una nova zona de gran interés, l'edema perifèric infiltrat. Hem vist que els biomarcadors obtinguts en aquesta zona proporcionen informació molt rellevant sobre l'agressivitat del tumor i, per tant, sobre el pronòstic i seguiment del pacient", ha detallat Juan Miguel García-Gómez, coordinador del Biomedical Data Science Lab-ITACA de la UPV.

En l'estudi s'ha treballat amb imatges de ressonància magnètica de 184 pacients dels set centres participants en l'estudi clínic. Segons la institució acadèmica, "s'ha comprovat la robustesa de la metodologia desenvolupada per la UPV per a calcular els biomarcadors enfront de la variabilitat de l'aplicació dels protocols d'adquisició d'imatges de ressonància magnètica".

"Hem comprovat en set hospitals que la nostra metodologia és fiable i robusta, independentment de les variacions que puguen donar-se a l'hora d'adquirir i processar les imatges de RM i, en últim terme, obtenir els biomarcadors. Això confirma la seua viabilitat per a la seua implantació en la pràctica clínica; el següent pas és caracteritzar biològicament el que es descobreix per imatge, i en això estem treballant ja", ha apuntat Marí del Mar Álvarez-Torres, investigadora també del Biomedical Data Science Lab-ITACA de la UPV.

Arran d'aquest estudi, l'equip del Biomedical Data Science Lab-ITACA de la UPV va ser seleccionat per a ser el representant espanyol en la xarxa europea GliMR Cost Action per a l'estudi de tumors glials mitjançant RM.

"I és que, a més de la utilitat per als clínics, ONCOhabitats també pot resultar molt útil per a investigadors que estudien tumors glials amb altres seqüències de ressonància magnètica", ha conclòs Juan Miguel García-Gómez.

Destacats