25n
25N
25N

La Fe administra per primera vegada la teràpia amb cèl·lules CAR-T, un nou i complex tractament gènic

La Fe administra per primera vegada la teràpia amb cèl·lules CAR-T, un nou i complex tractament gènic
23/01/2020 -

L’Hospital La Fe de València ha administrat per primera vegada el tractament amb cèl·lules CAR-T, un nou i complex tractament cel·lular i gènic que obri noves possibilitats a pacients els tractaments convencionals de les quals no havien funcionat. Ho ha rebut a una pacient adulta, diagnosticada de limfoma difús de cèl·lules grans B.

La novetat d’aquest tractament resideix en què s’extrauen cèl·lules pròpies de la pacient (limfòcits-T) que es modifiquen en laboratori, de manera segura, per a després infondre-les de nou en ella. És llavors quan aquest material defensiu del propi pacient, modificat en laboratori, ataca a les cèl·lules tumorals fins a acabar amb elles, explica el cap d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fe, Guillermo Sanz.

Aquesta teràpia cel·lular avançada i de gran complexitat ofereix una alternativa amb bons resultats clínics per a pacients amb leucèmia limfoblàstica aguda o limfoma difús de cèl·lules grans B en situació de malaltia avançada, en els quals els tractaments hagen fracassat.

L’aplicació és possible gràcies al treball d’un equip multidisciplinari, dels serveis d’Hematologia i Hemoteràpia, Farmàcia Hospitalària, Neurologia i Vigilància intensiva de la Fe, a més d’altres transversals, detalla la Conselleria de Sanitat en un comunicat.

En el primer cas, quan va ser seleccionada la pacient va ser necessari realitzar-li una extracció dels seus limfòcits per al seu processament. Aquesta extracció es va realitzar amb un mes d’antelació en la unitat d’afèresi del servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fe

Una vegada obtingudes les cèl·lules, una companyia farmacèutica les va processar i va modificar genèticament en el seu laboratori dels Estats Units i les va tornar a enviar a l’hospital per a la seua infusió en la pacient.

A 180 °C SOTA ZERO

La mostra del tractament CAR-T es transporta congelada i es conserva en el servei de Farmàcia Hospitalària de la Fe, en un tanc amb nitrogen líquid a una temperatura de 180 graus sota zero. Es trasllada fins a l’habitació d’aïllament, on es va a informar el tractament, en un equip de transport adequat perquè no es veja alterada aquesta temperatura, detalla el cap d’aquest servei, José Luis Poveda.

La infusió, practicada pel personal del Banc de Sang de la Fe, especialitzat en aquesta mena d’administracions, es realitza en una habitació d’aïllament amb totes les mesures de seguretat per a la pacient.

Els hospitals La Fe i Clínic de València són els dos centres sanitaris de la Comunitat Valenciana acreditats per a administrar tractament amb cèl·lules CAR-T als pacients adults que les precisen, sense haver de derivar-los a altres centres espanyols. Són dos dels huit centres espanyols autoritzats pel Ministeri de Sanitat, fa uns mesos, per a oferir aquest tipus de tractament a pacients adults.

Després de l’autorització va ser necessari superar una exhaustiva certificació establida per l’Agència Europea del Medicament (EMA), que exigeix a les farmacèutiques que processen aquestes cèl·lules garantir la qualitat del producte cel·lular i la seguretat dels pacients que la reben. Tant el Clínic com La Fe de València la van aconseguir el novembre de 2019.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 3 =

Informacion coronavirus