L'Hospital Doctor Peset forma als professionals en detecció precoç i prevenció de mutilació genital femenina

Guardar

Hospital Doctor Peset
Hospital Doctor Peset

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha iniciat la formació dels professionals d'este i altres departaments de salut en detecció precoç i prevenció de la mutilació genital femenina (MGF). Este curs, que es desenvoluparà en dos dimarts consecutius i que repetirà edició al maig i al setembre, és el primer pas per a conscienciar als professionals sanitaris de la Comunitat Valenciana sobre esta forma de violència de gènere.

"Encara que, afortunadament, no siga un problema molt prevalent en la pràctica quotidiana dels nostres centres, tots els professionals sanitaris haurien de formar-se en prevenció i detecció precoç de la mutilació genital femenina. A la Comunitat Valenciana viuen quasi 1.300 menors de 15 anys que estan en risc de ser sotmeses a esta tècnica mutilaria per procedir de països en els quals està implantada esta pràctica. Com a sanitaris, hem d'estar preparats per a protegir a estes xiquetes i per a oferir ajuda a les seues famílies", ha assenyalat Reyes Balanzá, cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

El curs, que s'imparteix en l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut (EVES), explica què és la mutilació genital femenina i quins són les seues conseqüències sobre la salut de la dona. A més, puntualitza les actuacions que poden desenvolupar els professionals sanitaris sobre este tema i introdueix el nou 'Protocol d'Actuació Sanitària davant la MGF a la Comunitat Valenciana', que va ser presentat al novembre per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el passat mes de novembre.

Este protocol estableix un conjunt ordenat d'actuacions de caràcter multidisciplinari i integral per a abordar la MGF dins del sistema sanitari públic valencià, des de la detecció precoç i la prevenció fins a la cirurgia reconstructiva en dones que han patit una ablació.

"Gràcies al protocol i a la formació, qualsevol professional ha de poder detectar el risc en xiquetes amb mares mutilades i prevenir la pràctica de la MGF en grups ètnics de risc a través de la sensibilització i la formació d'Agents de Salut de Base Comunitària que servisquen com a nexe d'unió cultural i faciliten la comunicació amb els grups afectats. Així mateix, el protocol estableix una sèrie d'algorismes i criteris d'actuació per a oferir una atenció integral a les dones mutilades que tots hem de conéixer", ha puntualitzat Balanzá.

Encara que el curs està inicialment dirigit a pediatres, metges de família, matrones, ginecòlegs, professionals d'infermeria, treballadors socials, personal d'urgències, d'unitats de salut mental, de centres de salut sexual i reproductiva o d'unitats de prevenció de la sida i infeccions de transmissió sexual, pot acudir qualsevol professional interessat en el tema, ja que l'objectiu és que la informació arribe al màxim nombre de persones.

Al costat de la realitat de la MGF a la Comunitat Valenciana i al protocol autonòmic, l'Hospital Universitari Doctor Peset ha donat a conéixer la seua Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la MGF que, al costat dels centres de Salut Sexual i Reproductiva, ofereix atenció psico-sexual i quirúrgica a les dones i xiquetes que han patit una ablació per a aconseguir un tractament integral de totes les seqüeles.

Arxivat a:

Destacats