25n
Orgull
Orgull

L'Hospital Clínic, premiat pel seu projecte de detecció precoç del càncer de mama

L'Hospital Clínic, premiat pel seu projecte de detecció precoç del càncer de mama
29/03/2019 -

Premio_BrecanriskM_OKEl projecte BrecanRisk per a combatre el càncer de mama, nascut de la col·laboració entre l’Hospital Clínic Universitari de València, l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i ASCIRES, ha sigut reconegut com un dels programes més innovadors d’Espanya en Oncologia.

Així ho ha destacat la III Edició dels Premis a la Innovació en l’Àmbit Sanitari, atorgats per la Universitat d’Alcalá de Henares i celebrats aquesta setmana en la Reial Acadèmia de Medicina (Madrid), on s’han reconegut les iniciatives amb major impacte en la qualitat de vida dels pacients i en l’eficiència del sistema sanitari.

BrecanRisk és una prova personalitzada de predisposició al desenvolupament del càncer de mama, que estableix el risc de patir aquesta malaltia. La prova relaciona, a través d’un algorisme d’elaboració pròpia, les característiques genètiques i físiques de cada dona, incloent-hi l’avaluació de la seua densitat mamogràfica i el seu historial familiar. Una iniciativa que uneix imatge mèdica i genòmica d’una forma nova, i que podria canviar la manera actual de detectar aquest tipus de càncer.

El Dr. Antonio Cano, cap d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, al costat de Rebeca Miñambres, responsable de projectes d’R+D+i en l’àmbit genòmic d’ASCIRES, han recollit aquest premi en nom de tot l’equip responsable de BrecanRisk, de mà del Dr. Julio Mayol, membre del jurat i director mèdic de l’Hospital Clínic Sant Carles de Madrid.

Aquest projecte suposa una innovació de primer nivell, assenyala el Dr. Canut, qui continua: un pas més a l’hora d’analitzar el risc de patir càncer de mama, en integrar l’anàlisi d’aspectes genètics (com determinats polimorfismes) i l’estudi de genotips de risc coneguts, com a característiques hormonals de la dona, amb proves d’imatge mèdica. Suposa un valor afegit als criteris tradicionals d’estratificació, ja que es podria detectar població de risc que abans passaria desapercebuda”.

El programa ja s’està duent a terme a València amb un primer grup de 800 dones, amb diferents perfils de risc, que després d’una primera prova genètica, una enquesta mèdica i una mamografia de control, compten amb un seguiment clínic específic segons el seu major o menor predisposició a desenvolupar càncer de mama. La dotació econòmica del guardó es destinarà a ampliar el nombre de pacients beneficiades pel projecte.

L’algorisme que ha permés la creació BrecanRisk ha sigut impulsat des dels laboratoris de Genòmica de la valenciana ASCIRES. Des de llavors, el projecte ha sigut reconegut amb el Segell d’Excel·lència de la Comissió Europea, a més d’haver participat en diferents congressos mèdics nacionals. El projecte ha comptat també amb la participació del Centre Nacional de Genotipado (CEGEN), la Universitat Politècnica de València, i finançament de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + quatre =