L'Horta, huit segles després de 'nàixer', és aposta de futur

Aquesta zona històrica és, des d’ahir, Patrimoni Agrícola Mundial, pel seu valor en la producció d’una alimentació sana però, també, ecològicament sostenible

Guardar

Horta FAO
Horta FAO

Més de 800 anys després de nàixer, l'Horta de València és assenyalada com a 'futur'. Ahir la FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació Sostenible, va assenyalar l'Horta i el seu sistema de regadiu històric, que es remunta a l'A el-Andalus, com un més dels 'Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial' (SIPAM). Aquest entorn històric troba un nou aliat que no sols aposta per la seua conservació; també per la seua referència com a model imitable per a assegurar el futur de la humanitat.

El Director de la FAO a Espanya, Enrique Yeves, ha assenyalat que "acabar amb la fam en el món" no és només un procés de producció alimentària: "Han de ser sans i sostenibles". Ací és on l'Horta, com a motor del producte de proximitat valencià, guanya pes.

"Ha de tornar a ser, d'una manera molt clara, el rebost de la ciutat", assenyalava l'Alcalde, Joan Ribó, en el moment de l'anunci. L'Horta que es coneix hui dia, és hereva directa de l'època musulmana de la península; llavors, es va començar el complex sistema de séquies i assuts, per a aprofitar les aigües de les avingudes del Túria, Xúquer i barrancs de la zona. Es van convertir, al seu torn, en la principal via de proveïment de l'Albufera; es va generar, amb els segles, in ecosistema en equilibri entre l'agricultura, fauna i el mateix Parc Natural.

Més de 800 anys després d'aqueixes primeres séquies musulmanes, des d'un organisme supranacional com la FAO, dependent de l'ONU, destaquen el lloc pel seu "reg sostenible, llar d'una àmplia varietat d'ocells, peixos i plantes". "L'Horta de València posseeix un valor inestimable. La meitat dels cultius que creixen ací corren el risc de desaparéixer a la regió. Proveeix de manteniment tant a agricultors com a pescadors", detallava Yoshihide Endo, coordinador del programa SIPAM de la FAO, en un comunicat.

Doble agenda

El SIPAM no sols reconeix l'Horta i el seu sistema de regadiu; també tot el seu context, des del mateix comerç de proximitat fins al sistema de normes d'autogovern d'agricultors, amb exemple en el Tribunal de les Aigües.

Des de la FAO, amb aquests reconeixements es pretén enaltir i, al seu torn, protegir uns espais amb alt valor històric i cultural, però també mundial. Espais que "han aconseguit mantenir, al llarg dels segles, una tradició que permet produir aliments de manera sana i sostenible", ressaltava Yeves. Uns reconeixements en clau alimentària però que, no obstant això, també van concordes als objectius contra el Canvi Climàtic.

Destacats