25n
25N
25N

Hisenda encarrega a la Comissió d'Experts una proposta de mecanisme transitori que compense l'infrafinançament fins a la reforma del sistema

Hisenda encarrega a la Comissió d'Experts una proposta de mecanisme transitori que compense l'infrafinançament fins a la reforma del sistema
20/08/2020 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha celebrat una reunió amb la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, i el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez, per a preparar l’inici del nou curs polític, que estarà marcat pel debat sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic.

En el transcurs de la reunió s’ha abordat la necessitat de preparar i impulsar la reunió de la Comissió de Persones Expertes de la Comunitat Valenciana per a la Reforma del Model de Finançament després d’haver conegut l’informe de la Fundació Fedea sobre la liquidació de 2018 del sistema de finançament autonòmic, del qual es conclou que la Comunitat Valenciana és, una vegada més, la pitjor finançada del conjunt de comunitats autònomes de règim comú.

La Comissió, que es reunirà el pròxim 3 de setembre, ha rebut l’encàrrec de la Conselleria d’Hisenda de treballar en un document que incorpore els mecanismes transitoris que permeten compensar l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, fins que siga possible la posada en marxa d’un nou sistema de finançament autonòmic.

Així mateix, Soler també ha anunciat després de la reunió que el Consell està preparant les pròximes cites de la Conferència de Presidents i el Consell de Política Fiscal i Financera, on, tal com ha indicat, el finançament autonòmic i els objectius d’estabilitat pressupostària constituiran el principal tema de debat.

El conseller Soler ha reiterat així mateix que “el Govern ha d’avançar en la reforma de l’actual sistema de finançament, dotant a les comunitats autònomes dels recursos suficients per a desenvolupar totes les seues competències, entre les quals es troben la sanitat, l’educació i la dependència, repartint aquests recursos mitjançant un criteri just i transparent, al mateix temps que ha de fomentar la corresponsabilitat fiscal”.

Segons Soler, “l’informe recentment fet públic per la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) certifica que l’infrafinançament que patim les valencianes i els valencians va aconseguir en 2018 els 1.350 milions d’euros si es té en compte el que rep la mitjana del conjunt de les autonomies, la qual cosa suposa que rebem un 10% menys de finançament per habitant que la mitjana, i fins a un 27% menys que les tres comunitats millor finançades”.

Les comunitats de Cantàbria (3.235 euros per habitant), La Rioja (3.174 euros) i Extremadura (3.104 euros) són les regions millor finançades per l’actual sistema, per damunt de la mitjana de les comunitats de règim comú (2.727 euros) i molt lluny dels recursos rebuts per cada habitant valencià (2.455 euros).

“Però aquest infrafinançament -ha afegit- és encara més apressant si es compara amb el que reben comunitats com Galícia o Astúries, regions amb un mateix nivell de renda per càpita, atés que en aquest cas la diferència se situa entre 2.290 i 2.540 milions d’euros menys cada any”.

“Malgrat això, el Consell està realitzant un esforç sense precedents per a disposar d’uns serveis públics dignes i de qualitat, perquè les persones són la principal prioritat per a aquest Govern”.

Durant la reunió s’ha posat de manifest que les fallades de funcionament de l’actual sistema de finançament tenen major rellevància en l’actual situació econòmica generada per la COVID-19. Segons Soler, “la caiguda de la recaptació no pot repercutir en els serveis sanitaris, educatius i de serveis socials, que són gestionats principalment per les comunitats autònomes. Ha de blindar-se l’Estat del benestar enfront dels cicles econòmics”.

De la mateixa forma, segons Soler, “les elevades diferències de finançament per càpita que genera el sistema actual provoca que no totes les comunitats autònomes tinguen la mateixa capacitat financera per a afrontar la recuperació econòmica i social en aquest segon semestre de l’any”. Per aquest motiu, el conseller considera “urgent tant la reforma del model com l’adopció de mesures transitòries immediates per a les comunitats infrafinançades, com vaig transmetre als experts valencians en la reunió del passat 30 de juliol”.

Finalment, el conseller ha realitzat una valoració molt positiva sobre “l’esforç realitzat pel govern central que ha dotat de liquiditat i de recursos addicionals a les comunitats autònomes durant l’etapa més dura de la pandèmia provocada per la COVID-19 i que, en el cas de la Comunitat Valenciana, s’ha traduït en més de 4.000 milions d’euros ingressats fins al moment, als quals se sumaran més de mil milions pel segon tram sanitari el tram educatiu i el de la caiguda d’ingressos del Fons COVID de 16.000 milions activat pel Govern”.

Soler ha destacat així mateix que “l’executiu de Pedro Sánchez ha adoptat criteris per al repartiment dels fons en els quals ha prevalgut la població, paràmetres que haurien de mantindre’s en el repartiment que s’establisca en el nou sistema de finançament autonòmic i que ens permeta als valencians tindre uns ingressos equiparables a la mitjana de les comunitats de règim comú”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 2 =