caixa popular

Guia per a avançar cap a una València més sostenible

Guia per a avançar cap a una València més sostenible
01/02/2018 -

La regidoria de Mobilitat Sostenible ha editat 3.000 còpies d’una guia que resumeix les mesures que el Govern de la Nau ha impulsat i també aquelles que vol aplicar per aconseguir un nou model de ciutat, “amb una mobilitat urbana més sostenible que garantirà una millor qualitat de vida de les persones”. Amb aquestes paraules, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat hui l’esmentada guia que també pretén ser “un manual pedagògic per donar a conéixer el projecte integral de ciutat sostenible, en la qual la mobilitat serà segura, eficient, justa, accessible, participativa i metropolitana”.

Giuseppe Grezzi, que ha manifestat “que l’actual equip de govern s’ha trobat amb la necessitat d’afrontar moltes tasques pendents des de fa dècades en matèria de mobilitat”, ha indicat que, hui en dia, la meitat dels desplaçaments interns a la ciutat de València es fan a peu, i una part reduïda, però creixent, amb bicicleta. A més, segons les dades disponibles, el 23,4% dels desplaçaments urbans es fan amb transport públic, i només un de cada 5 es fa amb cotxe o moto”.

En fer-se ressò d’aquestes dades, “que justifiquen accions com la de protegir la mobilitat dels vianants i facilitar uns itineraris segurs i lliures d’obstacles, o la de facilitar l’ús normal de la bicicleta com a forma de transport quotidià, el regidor ha aclarit que, en els desplaçaments cap a o des de les poblacions de l’àrea metropolitana, el vehicle privat “encara n’és el mitjà predominant: quasi 3 de cada 4 d’aquests desplaçaments es fan en cotxe o moto particular”. Per això, ha aclarit, “cal reorientar aquesta mobilitat cap al transport públic, millorar la coordinació, afavorir la intermodalitat, oferir tarifes unificades i millorar els horaris i la freqüència del servici, un grapat de mesures que han d’anar acompanyades d’un finançament just des del Govern Central”.

MOBILITAT (+) SOSTENIBLE

Totes aquestes propostes es troben a la guia anomenada “València, cap a una mobilitat (+) sostenible”, que ha sigut editada en castellà i en valencià, i de seguida també es traduirà a l’anglés. Segons ha explicat el regidor, aquest manual, que es distribuirà en col·legis, centres municipals i altres institucions, ha sigut coordinat per l’economista i expert en mobilitat Vicent Torres. La guia s’inspira en texts referents en matèria de mobilitat, com ara el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), “una ferramenta utilitzada en tots els països del nostre entorn per orientar el seu model de mobilitat cap a patrons més sostenibles”.

Vicent Torres ha explicat que el contingut de la guia, que du el signe + perquè la tendència és anar a més, s’ha dividit en sis parts. En una primera es parla de “la ciutat que camina” i es detalla algunes de les propostes “en favor dels vianants que fins ara estaven discriminats”. Entre aquestes, destaca, per exemple, “la creació de rutes segures er als accessos a peu a les escoles”.

Seguidament, la guia analitza “la ciutat de la bicicleta” i explica les intervencions realitzades per a fer de València la capital mediterrània de la bicicleta amb mesures com la creació d’una xarxa per a aquest transport que arribe a tota la ciutat, amb un disseny adequat, directe i segur.

La guia també para atenció “al transport públic que mereix València” que, en paraules del regidor, “s’ha d’adaptar a les noves necessitats de mobilitat dels ciutadans”, amb noves accions com la d’establir intercanviadors entre línies en l’entorn de Ciutat Vella o la potenciació de la intermodalitat i coordinació amb el transport interurbà.

Pel que respecta al “Vehicle de motor”, la guia demana “un ús més racional” i recull l’aposta municipal d’afavorir la renovació tecnològica, incentivant la transició de cotxes i motos a la mobilitat elèctrica i la creació de sistemes de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Per últim, la guia dedica tres apartats diferents a enumerar accions i propostes per a aconseguir “una mobilitat més segura, intel·ligent i participativa”. A aquest respecte, el regidor ha explicat que l’objectiu d’aquesta guia és aconseguir una circulació més tranquil·la, adequada per a cada carrer i que permetre reduir la contaminació urbana, “que provoca més morts i problemes de salut que els mateixos accidents de trànsit”. A més, ha afegit, “volem aprofitar les noves tecnologies per a gestionar millor la mobilitat i impulsar la participació ciutadana per a l’elaboració de projectes de mobilitat”.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + quinze =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris