València acull la presentació de la guia "Xarxa de ciutats que aposten pel desenvolupament sostenible"

Guardar

0214 Gómez Guia Ret (7)
0214 Gómez Guia Ret (7)

La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i el regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, han participat hui en la inauguració de la Jornada REDS Turisme i Desenvolupament Sostenible: Reptes del sector davant l'Agenda 2030. Un esdeveniment que ha tingut lloc en ADEIT i on s'ha presentat la guia de "Xarxa de ciutats que aposten pel desenvolupament sostenible", guia emmarcada en l'Agenda 2030 i en la qual es valoren els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU.

La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha qualificat de "magnífica notícia que es trie València per a presentar la guia de xarxa de ciutats que aposten pel desenvolupament sostenible i vinculada en aquest cas al nostre model turístic". "Som una referència nacional i internacional del treball que estem realitzant a la ciutat perquè el turisme estiga absolutament integrat i hàgem aconseguit apuntalar un model que és rendible econòmicament però sobretot que és sostenible socialment i mediambientalment", ha dit Gómez. La vicealcaldessa de València ha remarcat que "les ciutats, que són l'element central sobre el qual pivotarà la sostenibilitat o no del nostre món, hem de prendre partit en un nou context marcat per l'Agenda 2030 i la declaració d'Emergència Climàtica". En aquest sentit, ha assegurat que "València té un compromís nítid, clar i decidit amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la seua aplicació en l'Agenda Urbana. Estem treballant ja per a reorientar totes les nostres polítiques des d'aquesta òptica".

En una ciutat com València, que "conviu amb el turisme de manera constant, en la qual el turisme ocupa un espai social i econòmic fonamental", resulta per a la vicealcaldessa "imprescindible la implicació de les destinacions turístiques i del sector turístic en global, tant des de la perspectiva pública com privada. Si hi ha un sector on és important la sostenibilitat, és aquest. L'única garantia a llarg termini per al turisme és que l'activitat siga sostenible econòmica, socialment i mediambientalment". La regidora de Desenvolupament Urbà ha manifestat que "si el turisme ocupa un espai vital econòmicament i socialment en els nostres models de desenvolupament, ha de ser un sector que promoga condicions de vida dignes i per tant, sostenibilitat per als qui visquen d'aquest".

"València vol ser un referent internacional en la seua contribució als ODS des de la perspectiva turística, assumint i compartint aquesta guia que ha impulsat REDS (Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible), a la qual estem adherits i amb la qual treballem i continuarem treballant", ha incidit Gómez. Una guia que ha recordat que es troba "en la visió del Pla Estratègic de Turisme a València on recollim que hem de ser una destinació turística reconeguda internacionalment pel seu estil de vida mediterrani, la seua història, les seues tradicions i les seues avantguardes amb un model turístic col·laboratiu, sostenible i rendible". Així mateix, la vicealcaldessa de València ha esmentat el conveni que l'Ajuntament va signar per a "desenvolupar una estratègia de turisme sostenible de la ciutat de València que permeta aconseguir els 17 ODS".

Per la seua part, el regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, ha subratllat que "la part més important de la nostra estratègia és la sostenibilitat, volem una ciutat sostenible i per a això és fonamental que tots els actors que formem part de la societat turística en particular i de la societat en general treballem de manera coral". Una col·laboració que servirà segons García "per a fer una ciutat més sostenible, un turisme més sostenible, una ciutat on puguem viure i siga per a viure. Una ciutat per a sentir-nos orgullosos, és el préstec que hem de deixar als nostres fills i filles".

El secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer, ha destacat que "la globalització ha consagrat l'efecte papallona amb per exemple tants tornados" i que la resposta a aquests fenòmens "ha de ser en clau d'ODS". "Encara és possible canviar el drama, el turisme és part activa d'aquesta transformació sostenible. Pense que el turisme canviarà el món", ha afegit Colomer. La presidenta de REDS, Leire Pajín, ha assenyalat que "el que està ocorrent en les costes té a veure amb el canvi climàtic, som molt conscients que hem d'adoptar un canvi de rumb". "Sabem que hem de complir amb l'Agenda 2030, amb els 17 ODS, i que tenim poc temps per a fer-ho si volem prevenir els desastres que sabem que succeiran si no actuem", ha prosseguit Pajín, qui ha valorat la guia presentada com "la metodologia necessària perquè tots els sectors del turisme que aposten pel desenvolupament sostenible troben en ella un model inspirador per a fer-lo". El president de l'Institut de Turisme Responsable, Tomás Azcárate, ha explicat en profunditat una guia que "pretén solucionar els problemes de l'actual model del desenvolupament turístic, perquè no està contribuint a incentivar la consecució dels ODS i d'ací la importància d'aquesta guia".

Destacats