25n
25N
25N

Els grups de les Corts mostren la seua unitat enfront de la pandèmia i demanen mesures econòmiques pal·liatives

Els grups de les Corts mostren la seua unitat enfront de la pandèmia i demanen mesures econòmiques pal·liatives
16/03/2020 -

Els sis grups amb representació en Les Corts Valencianes (PSPV, Compromís, Unides Podem, PP, Ciutadans i Vox) han evidenciat aquest dilluns la seua unitat en la lluita contra el coronavirus després de la reunió per videoconferència amb el ‘president’, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en la qual han exposat la necessitat de posar en marxa mesures pal·liatives per a fer front a la crisi econòmica que es derivarà d’aquesta situació d’alarma.

El propi cap del Consell ha destacat després de la trobada en línia la “bona actitud” de tots els portaveus i els ha demanat que contribuïsquen a difondre la confiança en el sistema i la necessitat de romandre units davant la pandèmia.

Entre els assistents a aqueixa videoconferència estava la portaveu de Vox, Ana Vega, que va donar positiu i ha assenyalat després a través d’un vídeo que està bé i no tardarà a “tornar a donar guerra” quan puga. Ha agraït les mostres de preocupació i ha precisat que ha parlat amb el seu ginecòleg en estar embarassada i li ha transmés un missatge de tranquil·litat perquè “els estudis diuen que no es transmet al fetus”.

Respecte al contingut de la reunió, Puig ha explicat que s’ha adonat de la situació que travessa la Comunitat actualment, s’ha acordat mantindre una comunicació permanent amb els portaveus i s’ha abordat tant la situació de proveïment en l’àmbit sanitari com la resposta econòmica a la crisi. Ha instat a esperar a les mesures que aprove el Consell de Ministres per a actuar des de l’àmbit autonòmic d’acord amb les seues competències.

Després de la trobada, el portaveu socialista, Manolo Mata, ha assenyalat que davant l’alerta sanitària cal “aconseguir generar xarxes de salvació per a tota la gent que està patint” i ha destacat que la labor de la ciutadania ha de ser “contribuir a seguir i difondre cadascuna de les indicacions que van donant els poders públics, que estan absolutament compromesos la resolució d’aquesta crisi”.

Ha afirmat que la situació és “complicada” però “es pot resoldre” i ha subratllat que “el Govern valencià ha fet previsions que són absolutament correctes”. Al seu judici, la pandèmia “deixarà esquinçalls” en el pla econòmic pel qual seran molt importants les mesures que adopten tant el Govern espanyol com la Unió Europea: “Ningú es pot quedar arrere, en aquesta crisi no es poden repetir els errors de 2008, quan van pagar la recessió els qui menys tenien”, ha conclòs.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha agraït la unitat d’acció davant aquesta crisi i ha destacat la importància de reforçar el sistema sanitari, la qual cosa comporta una millora del finançament, així com d’ajudar “als que més estan patint”.

En l’àmbit econòmic, ha defensat la urgència de mesures pal·liatives directes perquè els professionals afectats puguen suportar aquests moments, i ha demanat que “es faça alguna cosa amb el pagament de les hipoteques, s’ajorne i arriben les ajudes directes”.

La síndica de Unides Podem, Naiara Davó, ha incidit en la importància de “garantir la protecció d’autònoms i treballadors, i la suspensió de les hipoteques i lloguers mentre estem en quarantena”.

Per part seua, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha tornat a mostrar el seu “total i absolut suport i lleialtat” a Puig i ha enaltit la col·laboració entre la sanitat pública i la privada.

“El PP estarà a l’altura, som un partit responsable i recolzarem en totes les mesures”, ha dit, al mateix temps que ha celebrat proposades com el rescat de personal sanitari jubilat per a tindre’l preparat per si és necessària la seua actuació.

Així mateix, ha reclamat mesures econòmiques “ja” i ha explicat que hi ha ajuntaments han ajornat el pagament d’impostos: “Puig ha d’adoptar mesures amb efecte immediat perquè hi ha ací molta pime i molt autònom que viu molta incertesa”.

Des de Cs el seu portaveu, Toni Cantó, ha proposat bonificar les taxes a la Seguretat Social, aplicar una moratòria d’impostos autonòmics i congelar les quotes dels autònoms.

“Puig assegura que cal esperar al que dicte Moncloa demà, però els valencians, tant treballadors com empresaris, estan molt preocupats pels efectes econòmics d’aquesta crisi i, per això, de la mateixa manera que estem tots parats a casa, els impostos han de parar”, ha afegit.

Ha subratllat “el compromís de Cs per a posar-se a la disposició del Consell en tot el que es necessite per a combatre aquesta malaltia”. “És essencial treballar tots junts per a aconseguir revertir la situació”, ha assenyalat.

Així mateix, Cantó ha incidit en la “necessitat de fer alguna cosa perquè els ciutadans puguen tindre més i millor informació”. “No s’està aprofitant tot el potencial dels mitjans públics, que podrien ser molt útils en aquests moments, per a frenar la difusió de faules que estan confonent als valencians”, ha asseverat.

La portaveu de Vox, Ana Vega, ha indicat que un partit “d’Estat” com el seu “es posa a la disposició de la Generalitat” per a intentar “pal·liar els estralls de la crisi com més de pressa millor” i ha demanat mesures per a evitar acomiadaments massius o que molts autònoms abaixen la persiana.

“Demanem una línia de crèdit a interés zero per a ajudar-los a evitar acomiadaments i pal·liar la greu crisi econòmica que vindrà després d’aquesta crisi sanitària”, ha indicat.

Finalment, ha llançat un missatge d’esperança perquè Espanya té “la millor sanitat, la pública i la privada”, i ha demanat a tothom que es quede a casa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × dos =