25n
25N
25N

La Gran Fira de València: Pólvora, cultura i tradició

gran fira juliol
Els orígens de la Gran Fira de València van sorgir d’una iniciativa de l’Ajuntament de València per a convidar als veïns a romandre en la ciutat durant el període estival, però també per a convertir-se en un reclam per als turistes. Amb el pas del temps, aquest festival s’ha convertit en un dels més importants de València.

Així, el mes de juliol no seria el mateix sense l’inici de la Gran Fira, una celebració que es remunta a l’any 1871, i que omple els carrers de la ciutat d’una infinitat d’activitats per a tots els públics, però també d’extraordinaris espectacles pirotècnics, que són els grans protagonistes en quasi totes les celebracions valencianes.

Els espectacles pirotècnics de la Gran Fira

mascletaDurant els quatre caps de setmana del mes de juliol, València acull diferents espectacles en els quals la pólvora és la principal protagonista. El tradicional castell de pals en la Plaça de la Verge, el castell piromusical de Ricardo Caballer, que ja s’ha convertit en tot un clàssic, o l’espectacular Correfoc formen part dels espectacles pirotècnics que t’esperen en la Gran Fira de València.

Tots els espectacles pirotècnics s’emmarquen dins del Festival de Pirotècnia de València que converteix el cel estavellat de la capital del Túria en tot un espectacle a càrrec dels grans mestres de la pólvora de la nostra terra. Es tracta d’autèntics espectacles gratuïts per a tots els assistents i a l’aire lliure on poder contemplar els castells més innovadors en les nits de juliol.

Els Concerts de Vivers

El mes de juliol s’omple de la millor música de la mà d’artistes reconeguts del panorama local, nacional i internacional que passaran per l’escenari dels Jardins de Vivers perquè gaudisques de les nits d’estiu. Els Concerts de Vivers són una de les cites indiscutibles dins del panorama musical a València.

Se celebren en els Jardins de Vivers amb uns preus populars i durant totes les nits del mes de juliol visiten València, artistes reconeguts de tots els punts d’Espanya i també formen part del cartell de cada edició grups internacionals.

Els Concerts de Vivers se celebren totes les nits i les entrades es poden adquirir en taquilla o a través d’internet amb un mes aproximadament d’antelació.

La Gran Nit de Juliol

El 21 de juliol, la Gran Fira de València viu un dels seus dies més intensos. Espectacles, concerts, monòlegs i teatre en les places de la ciutat, la Cercafira o la possibilitat de visitar els museus de València fins a altes hores de la matinada. Una programació variada, per a tots els públics amb una infinitat d’activitats gratuïtes són l’essència de la Gran Nit de Juliol.

La Gran Nit de Juliol és el dia de tota la programació de la Gran Fira amb més activitats. Durant tot el dia i sobretot a partir de la vesprada, tots els barris de València compten amb una programació en el carrer per a adults i per als més xicotets. Totes les activitats són gratuïtes i es perllonguen fins a passada la mitjanit.

La Batalla de Flors

L’últim diumenge de juliol, València acull una de les batalles campals més divertides de la història. Després de la desfilada de les carrosses, comença la Batalla de Flors. Una pluja de clavells inundarà de color el Passeig de l’Albereda, mentre les falleres, amb l’única ajuda d’una raqueta, tractaran de defensar-se dels milers de flors que el públic els llança.

Claveles Batalla Flores

Va ser inaugurada el 21 de juliol de 1871, fa 147 anys, amb una esplendorosa cavalcada, pavellons i exposicions de plantes, i amb la venda de productes en general. Amb el temps, la Fira va anar evolucionant i coincidint amb la recol·lecció de les collites al camp, se celebraven mostres de productes i de bestiar, i es va anar acompanyant amb balls i vetlades d’oci nocturn en espais concrets. Ara, la Gran Fira es presenta com un dels encontres més atractius de la capital de la Comunitat, amb esdeveniments clau com la Batalla de Flors, els Concerts de Vivers, la Gran Nit o el Certamen Internacional de Bandes de Música. Tant la Batalla de Flors com el Certamen tal com els coneixem actualment s’introduïren als anys huitanta i noranta del segle passat, i després arribarien els Concerts, la Gran Nit i els focs d’artifici més espectaculars. A més, també és habitual una Fira d’atraccions que se situa temporalment a l’antic llit del riu Túria.

DESCOBREIX TOTA LA PROGRAMACIÓ DE LA GRAN FIRA