25n
25N
25N

Godella repartirà mascaretes a domicili per a tota la població a partir del 4 de maig

Parlem amb Eva Sanchis, alcaldessa de Godella, que ens conta les mesures que s’estan impulsant per a frenar la Covid-19

Godella repartirà mascaretes a domicili per a tota la població a partir del 4 de maig
30/04/2020 -

Tots els municipis han posat en marxa diferents iniciatives per a frenar l’expansió de la Covid-19, però també ajudes per a reactivar l’economia i donar suport als qui més ho necessiten. Eixe és el cas de Godella. Parlem amb Eva Sanchis, alcaldessa del municipi, sobre les accions que s’estan duent a terme, però també sobre les mesures postcrisi.

Unes de les principals preocupacions d’aquesta crisi sanitària és com afecta la Covid-19 a les persones de col·lectius de risc, quines mesures de prevenció s’estan duent a terme a Godella?

A Godella estem informant de les mesures establides i decretades per l’Estat i les autoritats sanitàries. Hem publicat informació sobre mesures higièniques fonamentals per a evitar contagis i hem prioritzat l’atenció municipal sense eixir de casa, posant a la disposició de la ciutadania telèfons directes per a tramitar qualsevol cosa, i informar-se de la situació.

A més, controlem que es respecten les normes, les distàncies de seguretat en els llocs que estan oberts, comerços… i realitzant una labor de desinfecció a les zones de major afluència, seguint els protocols recomanats per les autoritats sanitàries.

S’ha informat dels protocols de manipulació de residus i estem deixant els contenidors oberts perquè la gent no he de manipular-los.

D’altra banda, estem en contacte amb les residències col·lectives, de persones majors, amb trastorns psíquics, centres religiosos, etc. per a comprovar la seua situació i necessitats, i l’UME ha anat a desinfectar-les.

Des de Serveis Socials, s’està duent a terme una labor de seguiment de persones majors de 75 anys que viuen soles per a cobrir les seues necessitats. S’ha ampliat el programa de menjar a casa i atenció domiciliària. També les educadores socials i psicòlogues estan fent un seguiment de persones víctimes de violència de gènere, i d’aquelles famílies amb membres que necessiten un suport psicològic, o ajudes a la dependència.

Un altre dels sectors més afectat és el comerç, Quines ajudes heu aplicat?

Des del primer moment hem estat al seu costat publicant llista de comerços oberts, repartint-los material de prevenció, informant-los de possibles ajudes i de la normativa., desinfectant els entorns dels centres oberts.
Estem estudiant com dissenyar un pla d’ajudes econòmiques per als comerços, que estan patint els seus tancaments o una disminució notable dels seus ingressos, als empresaris o als autònoms, que són la part més afectada d’aquesta crisi. Està costant, ja que no és clara la competència dels ajuntaments en matèria d’ajudes d’aquest tipus. Per als comerços que estan oberts durant aquests dies, hem dissenyat una guia, amb les seues adreces, telèfons i horaris perquè la població puga acudir a ells. A més, se’ls han repartit mascaretes per a la seua seguretat i protecció.

A més, des que es va decretar l’Estat d’alarma, hem informat que no es cobraran certs cànons, com a taxes d’ocupació de cadires i taules, i s’ha ajornat el termini per al pagament d’impostos locals.

A més des de l’Agència d’Ocupació, estem informant la ciutadania sobre les ajudes que ja poden tramitar, facilitant informació actualitzada de les ajudes existents i els tràmits per a la seua realització.

Esteu treballant en mesures postcrisi per a revitalitzar el comerç local?

Des del Govern central i la Generalitat ja han posat en marxa ajudes per a mitigar l’impacte econòmic d’aquesta crisi en autònoms i comerços, per part nostra, i com no pot ser d’una altra forma, llançarem mesures que siguen complementàries a les quals ja existeixen, per a evitar duplicitats.

Estem treballant en diverses línies d’ajudes dirigides a aquest sector, mesures de reactivació de l’activitat, que es basen en el foment del comerç local. Hem de reconstruir-nos, i és molt probable que hàgem de reinventar-nos per a això, una de les línies de treball, és l’adaptació a les noves tecnologies, compra online, repartiment a domicili, continuem treballant en aquesta línia d’ajudes a autònoms i comerços.

Godella també ha repartit material sanitari de protecció, Era una mesura esperada pels veïns i veïnes? Com s’ha realitzat el repartiment?

Des de l’Ajuntament hem adquirit 14.000 mascaretes per a repartir a tota la població, de manera domiciliària i personal, a partir del 4 de maig. Hem optat per unes mascaretes higièniques reutilitzables que es poden llavar en el mateix domicili, que han sigut produïdes ací mateix, a València.

Aquesta iniciativa se suma a unes altres ja preses per la Generalitat Valenciana i el Govern Central, com per exemple el repartiment de 4000 mascaretes entre comerços i persones que utilitzen el transport públic, i el lliurament gratuït de mascaretes a la població vulnerable i de risc a les farmàcies del municipi.

També s’han aprovat ajudes socials d’emergència per a famílies vulnerables, en què consisteixen?

Hem aprovat un pla d’ajudes socials d’emergència, per a aquelles persones i famílies del municipi que han perdut o disminuït els seus ingressos, destinades a satisfer les seues necessitats bàsiques.

Les ajudes van des dels 300 euros per a les famílies monoparentals i els 500 euros per a les de més de cinc membres.
Hem flexibilitzat molt la seua tramitació, que ara és molt senzilla, ja que es pot realitzar o bé a través del telèfon de Serveis Socials (963641152), o telemàticament.

A això cal afegir les ajudes que s’han aprovat per als municipis des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i que s’han executat des de la Conselleria d’Educació, i han sigut complementades per la nostra Regidoria d’Educació per a abonar les ajudes a les famílies que ho necessiten.

S’ha bolcat la ciutadania de Godella a ajudar als qui més ho necessitaven? De quina manera?

Sí, a Godella moltes persones s’han prestat voluntàries per a fer la compra o tirar el fem de les persones més majors o amb alguna mena de mobilitat reduïda, encara que aquest tipus d’accions no les estem organitzant des de Serveis Socials sinó deixant-lo en mans de la ciutadania.

També hi ha moltes dones que han estat cosint mascaretes i bates, i moltes persones fent pantalles protectores per al personal sanitari o comerciants.

I Càritas, en col·laboració amb Protecció Civil, està fent una labor de recollida i repartiment d’aliments a les persones més necessitades.

Per tant, estem molt orgullosos de com està responent la ciutadania en aquesta situació de crisi, i agraïm a tots i totes la seua col·laboració.

Quin missatge manaria als veïns i veïnes de Godella en aquests moments?

Que d’aquesta eixirem. Eixirem tots i totes juntes. Eixirem millors. I espere que hàgem aprofitat aquest temps en família, i per a fer eixes coses que l’estrés diari no ens permet fer. Que eixirem, però sempre que ajudem les persones que ho passaran molt malament. Aquesta crisi deixarà a moltes famílies sense ingressos i amb pèrdues econòmiques i personals. Així que hem d’ajudar també a les persones que han perdut a familiars a superar aquest duel, sobretot quan no han pogut acomiadar-se d’ells.

Tot ira bé.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 17 =