25n
25N
25N

El Govern del Rialto negociarà amb els sindicats d'EMT un ERTO per a ajustar oferta i demanda davant la Covid

El Govern del Rialto negociarà amb els sindicats d'EMT un ERTO per a ajustar oferta i demanda davant la Covid
02/04/2020 -

El Govern del Rialto, l’executiu de València que conformen Compromís i PSPV, ha decidit aquest dimecres iniciar negociacions amb els sindicats de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de la ciutat per a “acordar” un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) dirigit a adequar durant l’estat d’alarma decretat arran de la crisi sanitària del coronavirus l’oferta i la demanda de servei i el nombre de conductors, segons ha informat el consistori en un comunicat.

Els responsables municipals han destacat en les últimes setmanes que a conseqüència de la situació actual s’ha registrat un descens de viatgers en les línies d’autobusos de l’EMT i que s’ha procedit també a una reducció del servei.

La decisió d’obrir negociacions amb els representants dels treballadors d’aquesta companyia pública s’ha adoptat en la reunió de la comissió municipal de seguiment de la Covid-19 celebrada aquesta jornada, ha precisat l’Ajuntament.

La trobada l’ha presidit l’alcalde de la capital valenciana, Joan Ribó, al costat dels seus vicealcaldes, Sandra Gómez i Sergi Campillo, i han participat també en ell el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar; l’edil de Mobilitat Sostenible i president de l’Empresa Municipal de Transports, Giuseppe Grezzi, i la delegada de Transparència i Govern Obert i vicepresidenta de l’EMT, Elisa Valía.

Després d’analitzar les dades d’aquest servei públic municipal en els últims dies, durant l’estat d’alarma, i la repercussió econòmica que aquesta circumstància té per a la companyia, la comissió de seguiment del coronavirus ha acordat iniciar les negociacions amb els sindicats de l’EMT per a acordar un ERTO, ha exposat el consistori.

Així, des del govern municipal s’ha demanat a l’Empresa Municipal de Transports “iniciar formalment negociacions amb tots els sindicats amb representació en l’empresa per a acordar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació que permeta fer front a la caiguda de viatgers”, situada en “més del 90 per cent a causa de les limitacions de moviment durant l’estat d’alarma”.

La comissió de seguiment de la Covid-19 ha al·ludit a la “predisposició dels representants sindicals a estudiar i negociar un ERTE” i ha apel·lat “a la responsabilitat de totes les parts per a trobar una solució conjunta que permeta reduir l’impacte econòmic de la crisi sanitària i garantir el futur de l’empresa, la seguretat i la salut de tota la plantilla”.

El comité d’empresa de l’EMT ha assenyalat, en un comunicat, que acceptaria estudiar i negociar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació en la companyia si, entre altres condicions, si aquest manté “al cent per cent els conceptes de nòmina” i si es planteja per a aplicar-se “de manera voluntària” i de manera “rotativa” mentre dure aquesta situació “per a tota la plantilla”.

L’Ajuntament de València ha destacat que “des del passat 23 de març, la direcció –de l’EMT– i el comité d’empresa d’EMT han mantingut constants reunions per a analitzar la situació actual i treballar conjuntament en diferents mesures que permeteren fer front a la crisi sense perjudicar les condicions de la plantilla ni els llocs de treball”.

Així mateix, ha recordat que arran de l’estat d’alarma decretat davant la Covid-19, l’EMT ha hagut de “reduir el seu servei en un 45 per cent respecte a un dia laborable i adaptar la seua oferta a la d’un diumenge o dia festiu”. El consistori ha apuntat que “tenint en compte la reducció del servei i la caiguda de la demanda”, es calcula que “a l’abril, l’impacte de la crisi sanitària i les mesures de confinament serà d’uns tres milions d’euros” en aquesta companyia municipal.

Igualment, ha comentat que “en altres ciutats espanyoles com Sevilla, Màlaga o Valladolid ja s’han anunciat mesures similars en les mateixes empreses municipals de transport”.

MESURES DE PROTECCIÓ

D’altra banda, l’administració local ha ressaltat que “des de l’inici de la crisi sanitària, la comunicació entre la direcció de l’empresa i els delegats sindicals de prevenció ha sigut constant” i ha afirmat que això “ha permés posar en marxa diferents mesures per a continuar oferint un servei essencial assegurant la protecció de la salut i seguretat dels seus treballadors i de tot el passatge”.

Entre aquestes accions es troba la instal·lació de mampares de plàstic per a aïllar l’habitacle del conductor respecte de la resta del vehicle o la prohibició de l’accés dels passatgers per la porta davantera per a evitar el contacte personal, així com la limitació el nombre de places en els autobusos per a evitar problemes de capacitat o afluència seguint les indicacions del Govern central, ha agregat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 1 =