25n
25N
25N

El Govern reconeix a València a 19 represaliats del franquisme per a "dignificar la memòria de les víctimes

“No permetrem que ningú negue el que va passar”, ha afirmat la ministra Dolores Delgado davant els familiars

El Govern reconeix a València a 19 represaliats del franquisme per a "dignificar la memòria de les víctimes
26/09/2019 -

La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha entregat aquest dijous a València 19 certificats de reparació i reconeixement personal a familiars de represaliats de la Guerra Civil i la dictadura pel “desig de dignificar la memòria de les víctimes”. “Veritat, justícia, reparació i mai la seua repetició”, ha expressat la representant del Govern davant els familiars de les víctimes.

Delgado ha presidit aquest acte en la seu de la Delegació del Govern a València acompanyada pel delegat, Juan Carlos Fulgencio, i el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GRMH), Matías Alonso.

En el seu discurs davant els familiars, alguns d’ells visiblement emocionats per rebre el certificat de reparació per la desaparició dels seus familiars, la ministra ha assenyalat que aquest reconeixement és per a aquestes “víctimes de guerra, repressió i injustícia”. “Homes i dones que van lluitar per uns valors que hui regeixen” i que, ha continuat, estan presents en la “magnífica” Constitució de 1978.

Així mateix, s’ha congratulat per la sentència del Tribunal Suprem sobre l’exhumació de Francisco Franco, la qual cosa ha definit com “una gran victòria de la democràcia” i un “aval a la decisió ferma d’exhumar”. “No solament recordem i reconeixem a les víctimes, portem un acte de justícia”, ha reivindicat, al mateix temps que ha valorat que “la nostra memòria de passat és la nostra memòria democràtica de futur”.

Delgado també ha valorat els certificats dels quals ha fet lliurament aquest dijous perquè tenen sentit per a “visibilitzar a les víctimes i familiars i als homes i dones que han impedit el silenci i l’oblit”. En aquest sentit, ha emfatitzat: “No oblidarem, continuarem recordant”.

A més, ha assegurat que no permetran “que ningú negue el que va passar” perquè “això és revictimitzar a les víctimes”. “Han passat 80 anys de la Guàrdia Civil, però el dolor no s’oblida”, ha subratllat.

“CAPÍTOL INFAME DE LA NOSTRA HISTÒRIA”

Per part seua, el delegat del Govern en la Comunitat Valenciana ha apuntat que aquest acte contribueix a “tancar un capítol infame de la nostra història” i posar en valor a “demòcrates amb majúscula”. Així mateix, ha sostingut que aquest certificat dóna fe del “suport a tots els nivells institucionals” amb el qual compten els familiars dels represaliats i serveix per a “donar fe de la innocència” d’aquests. “No són cap regal, sinó el compliment del que es disposa en la legalitat democràtica”, ha resolt.

Matías Alonso, per part seua, s’han dirigit als familiars dels represaliats per a dir-los: “Molts encara esteu esperant traure els ossos d’on l’odi i la intolerància els va posar”. “Això significa la rehabilitació del bon nom del vostre pare, el vostre oncle o el vostre avi”, ha afegit.

“Mai acatxeu la mirada davant ningú. Proclameu la seua innocència”, ha exclamat el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, que ha indicat que aquests certificats suposen una “pau immensa”: “Proclama que heu complit l’últim mandat dels vostres pares”.

Finalment, en nom de les famílies, Juan Carlos Contreras ha donat les “gràcies al Govern de Pedro Sánchez” per aquest “acte que restitueix l’honor d’aquells que van ser assassinats per demòcrates”. No obstant això, ha reconegut que aquest reconeixement per part del Govern té un “sabor agredolç” perquè el reben els néts perquè “ja no poden estar els fills”. “Quan recuperem les restes de les fosses comunes podrem descansar”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 2 =

CCCC
torrent