25n
25N
25N

El Govern central limita la circulació dels ciutadans en tota Espanya a partir del dilluns

Carles Desfilis

El Govern central limita la circulació dels ciutadans en tota Espanya a partir del dilluns
14/03/2020 -

El Govern limitarà a partir del pròxim dilluns a les 8.00 hores la lliure circulació dels ciutadans en tota Espanya, com a mesura per a frenar l’expansió del coronavirus. Així es reflecteix en l’esborrany del reial decret que està discutint aquest dissabte el Consell de Ministres extraordinari, en el qual s’estableix que només estaran permesos els moviments, tant de vianants com de vehicles, en determinats casos.

En concret, l’esborrany del reial decret estableix, en el seu article número 6, que les persones només podran circular “per les vies d’ús públic” en huit supòsits, entre els quals es troba l’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

Així mateix, es permet eixir al carrer per a assistir a centres sanitaris, per a desplaçar-se al lloc de treball per a efectuar la seua prestació laboral, professional o empresarial, o per a tornar al lloc de residència habitual.

També es permet eixir per a l’assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerable, per a acudir a entitats financeres, “per causa de força major o situació de necessitat”, o per a “qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa degudament justificada.

LIMITACIÓ DE DESPLAÇAMENTS AMB COTXE

Així mateix, el Govern limita la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic, i només permetrà aquest tipus de desplaçaments per a la realització de les activitats anteriorment esmentades, o per al proveïment de carburant en gasolineres o estacions de servei.

A més, el Govern assenyala que fins i tot en els desplaçaments permesos, els ciutadans hauran de respectar “les recomanacions i obligacions dictades per les autoritats sanitàries”.

En aquest sisé article del reial decret també s’atorga al ministre de l’Interior la capacitat d'”acordar el tancament a la circulació de carreteres o trams d’elles per raons de salut pública, seguretat o fluïdesa del trànsit o la restricció en elles de l’accés de determinats vehicles pels mateixos motius”.

“Quan les mesures a les quals es refereixen els paràgrafs anteriors s’adopten d’ofici s’informarà prèviament les Administracions autonòmiques que exerceixen competències d’execució de la legislació de l’Estat en matèria de trànsit, circulació de vehicles i seguretat viària”, afig.

També s’afirma que les autoritats estatals, autonòmiques i locals competents en matèria de trànsit, circulació de vehicles i seguretat viària “garantiran la divulgació entre la població de les mesures que puguen afectar el trànsit rodat”.

Totes aquestes restriccions en la circulació seran efectives a partir de les 8.00 hores del dilluns 16 de març, encara que la resta de mesures del decret sí que entraran en vigor en el moment de la seua publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

A més, el reial decret assenyala que queda exempt de sotmetre’s a aquestes limitacions a la llibertat de circulació “el personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals situats a Espanya”.

En concret, aquestes limitacions no afecten els diplomàtics, “tant per a desplaçaments dins del territori nacional, com al seu país d’origen o a tercers Estats, en els quals es trobe igualment acreditat, sempre que es tracte de desplaçaments vinculats amb l’acompliment de funcions oficials”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + 10 =