25n
25N
25N

El Govern aprova hui la Llei de 'riders', que obliga les plataformes a contractar els treballadors i treballadores

El Govern aprova hui la Llei de 'riders', que obliga les plataformes a contractar els treballadors i treballadores
11/05/2021 -

El Govern té previst aprovar aquest dimarts en el Consell de Ministres el Reial decret llei que regula les condicions laborals dels repartidors a domicili per part de les plataformes digitals, coneguda com a Llei de ‘riders’, per la qual s’obligarà a contractar aquests treballadors en un termini màxim de tres mesos.

El Ministeri de Treball i Economia Social, CCOO i UGT i les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme van aconseguir un acord el mes de març passat per a regular la situació laboral dels treballadors que reparteixen o distribueixen qualsevol producte a través de plataformes digitals.

En el text acordat es reconeix la presumpció d’ocupabilitat dels treballadors que presten serveis retribuïts de repartiment a través d’empreses que gestionen aquesta tasca mitjançant una plataforma digital, en línia amb la sentència que va dictar el Tribunal Suprem el setembre de 2020, en la qual establia que els repartidors són treballadors per compte d’altri i no autònoms.

A més, l’acord, que se circumscriu al col·lectiu de repartidors, contempla que la representació legal dels treballadors haurà de ser informada de les regles que tanquen els algorismes i els sistemes d’intel·ligència artificial que poden incidir en les condicions laborals per les quals es regeixen les plataformes, incloent-hi l’accés i manteniment de l’ocupació i l’elaboració de perfils.

En concret, el text diu que es recollirà en l’Estatut dels Treballadors que les empreses hauran d’informar dels paràmetres, regles i instruccions en els quals es basen els algorismes o sistemes d’intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions que poden incidir en les condicions de treball, l’accés i el manteniment de l’ocupació, inclosa l’elaboració de perfils.

El text de l’acord assenyala que el Reial decret llei que recull la norma entrarà en vigor tres mesos després de la seua publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El mes de setembre passat, el Ple de la Sala Quarta del Tribunal Suprem va declarar que la relació existent entre un repartidor, ‘rider’, i l’empresa Glovo té naturalesa laboral, per la qual cosa va rebutjar elevar qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

REPARTIDORS CONVOQUEN MANIFESTACIONS PER A HUI

Coincidint amb l’aprovació de la llei de ‘riders’ en el Consell de Ministres, les organitzacions Repartidores Unidos i APRA han convocat manifestacions per a aquest dimarts en nou ciutats espanyoles en entendre que aquesta mesura suposa un “pas més cap al precipici que suposa deixar a més de 15.000 repartidors sense ocupació”.

Totes dues associacions han fet una crida als diputats del Congrés perquè voten en contra de la norma. “Necessitem el seu NO a la Llei Rider. Aquesta llei no pot ser un Decret sense participació de ningú”, han subratllat.

Les manifestacions tindran lloc a partir de les 11.00 hores a Barcelona, Madrid, València, Alacant, Las Palmas de Gran Canaria, Oviedo, Gijón, Màlaga i Palma.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + 20 =