caixa popular

Glòria Tello: "Les persones amb animals han de tindre els mateixos drets"

Parlem amb la Regidora de Benestar Animal de l’Ajuntament de València que ens detalla les espectaculars dades en adopcions

La protecció dels nostres animals, éssers vius, també ha de ser una preocupació de les instituciones i han d’estar protegits i necessiten sempre l’estima i les cures de cada dia. Amb el Govern de la Nau, es va obrir la Regidoria de Benestar Animal, necessària i un referent perquè posa de nou la preocupació dels animals en primer lloc. Parlem amb Glòria Tello del balanç d’esta nova regidoria i per descomptat, d’algunes de les mesures més destacades.

Parlem d’una de les bones notícies. L’augment de les adopcions. Quina valoració fas?

adopción responsable de animalesLes adopcions formen part d’una de les màximes que ha de tindre esta regidoria. La regidoria no tindrà èxit si no aconseguim conscienciar a la població. És importantíssim fer campanyes de conscienciació i el degoteig perquè cale en la població i en la societat. No només en la gent adulta si no també en els xiquets.

Fruit de tot eixe esforç comencem a obtenir les primeres bones notícies. De fet en este mes de desembre les xifres d’animals adoptats són un 58% majors que l’any anterior. La xifra és encara millor quan valores que des del moment en què es va crear la Regidoria fins a final de 2017, les adopcions s’han incrementat en més d’un 100%. La xifra és impressionant i açò és molt important perquè estem aconseguint que la societat es consciencie i se n’adonen del drama dels animals abandonats.

Estem comprovant que el missatge vaja calant i a més per a nosaltres és molt important perquè aconsegueix reduir la població en el nostre centre que està molt saturat. És a dir, si la gent adopta més i les entrades es mantenen aproximadament, el que aconseguim és el que nombre d’animals es reduïsca en el centre i això per a nosaltres és fonamental.

Hem heretat un centre que era insuficient per a les necessitats que hi havia. Era molt menut i estava pensat quan els animals se sacrificaven en molt poc de temps i com no volem sacrificar, ni considerem que siga eixa la mesura, el centre no té les dimensiones que hauria de tenir.

Si aconseguim que la gent adopte molt, estem fent un bon pas en dos sentits: en el de conscienciar i en el de descongestionar el nostre centre.

Parlem també d’una de les mesures més esperades. Com es troba la mesura que permetra pujar gossos a l’EMT?

Nosaltres estem en la mateixa sintonia que la Regidoria de Mobilitat i de fet, de broma confesse que cada vegada que veig a Giussepe Grezzi li pregunte “com va lo meu”. Es va a fer i esta legislatura anem a implementar-ho. El que passa que nosaltres hem hagut de fer un treball previ. Hem fet un estudi de com s’estava fent açò en altres ciutats d’Espanya i d’ Europa.

Hem valorat molts aspectes que calia tenir en compte. Després tot eixe material i eixa informació l’hem traslladat a la gent de l’EMT perquè vegen com adaptar-ho a la nostra realitat. Hi ha varies opcions: començar per unes línies concretes, uns autobusos concrets de cada línia, etc. Ara des de Mobilitat han d’estudiar quina és la millor.

Després les persones que duguen les seues mascotes hauran de dur un bono específic, no per pagar sinó per tenir un registre. No és una qüestió ràpida ni senzilla, però es farà a esta legislatura.

Una altra és la nova web de Benestar Animal. Com es troba?

La setmana vinent ve la xica per a donar l’ok últim.Volem que la web continga tots els animals que estan als nostres centres per a adoptar, a més de tot allò que fem com els tallers per a xiquets, tallers a les escoles, activitats paral·leles, etc

Sobretot el que volem és que siga una plataforma per a fomentar les adopcions. És a dir, que la gent puga entrar a eixa web i veure quins animals hi ha. És important que la gent sàpiga que no tots els gossos són iguals i tenen les mateixes necessitats i d’alguna manera volem que la web siga una plataforma per a seguir amb la conscienciació i els bons resultats.

De fet Espanya malauradament es troba en el rànquing dels pitjors països en protecció dels animals. Què es pot fer des de l’Ajuntament tenint en compte les limitacions òbvies?

Ha de regir-se per un bon marc legal. És molt important conscienciar. És bàsic que la gent sàpiga que els animals són éssers vius que cal cuidar i que senten i patixen com les persones. Però també és molt important que hi haja un marc legal. Si una persona maltracta un animal i no li passa res, d’alguna manera no estem ajudant al fet que es deixe de maltractar. Però si una persona maltracta un animal i després té una condemna exemplar, realment funciona, és trist però funciona.

Passa igual que amb els excrements dels gossos. Quan en un barri la policia fa vigilància i posa 10 sancions en una setmana, en eixe barri a partir d’eixe moment s’acaben eixes irresponsabilitats dels propietaris.

Nosaltres com a ajuntament tenim poques competències i de fet no tenim lleis, tenim ordenances. Sempre és l’últim escaló de totes les lleis autonòmiques. Des de la Conselleria de Medi Ambient em consta que estan adequant també la seua llei. En concret, esta és de l’any 94 i ja cal un canvi perquè a més en eixa època no era especialment exemplar.

Quin és el gran repte per complir en esta legislatura?

Per a mi el circ sense animals i la retirada del bou embolat han sigut importantíssimes. Jo voldria acabar esta legislatura deixant encarrilat el nou centre d’animals. Sóc conscient que este centre no és suficient per a l’espai però a més no és exemplar. A València tenim un problema de sol per a construir un centre gran i exemplar i hem trobat una solució a Torrent. Estem col·laborant amb l’Ajuntament de torrent i probablement se sumaran altres pobles més de l’àrea metropolitana.

Evidentment este centre no estarà construït d’ací a dos anys però si poguera quedar encarrilat per a mi seria molt important. És també molt important seguir amb el pla colonial felí que siga una qüestió ben treballada i actualitzar l’ordenança municipal perquè siga més exemplar. De fet tenim un esborrany per a actualitzar-la i estem pendents de Generalitat perquè traga la seua i per veure si podem fer-la depenent de les superiors.

Quin balanç fas de la nova Regidoria des del principi?

Considere que és imprescindible perquè és molt necessari que l’Ajuntament de València i la resta d’Ajuntaments comencen a tindre en compte el benestar animal perquè ha sigut una gran assignatura pendent. A Espanya estem a la cua d’Europa i per a mi és fonamental.

Crec que cada vegada és una qüestió que alça més sensibilitat a la població i calia fer la regidoria. De fet, sempre ho conte. Porte molt de temps treballant en estes coses i ja des de Compromís, abans de governar, ja vaig fer la part del programa electoral dels animals i sí que vaig plantejar la qüestió.

Va ser super fàcil i ben acollit perquè l’alcalde Ribó ho va entendre. Quan comences de zero i crees una cosa nova, et manca un poc l’equip humà i has d’anar creant quan no existia personal. Necessites recursos humans per a poder fer un bon treball.

El balanç tenint els mitjans que tenim és boníssim. A més des de la Ciutat de València estem marcant una fita i estem sent referent fora de les nostres fronteres. A mi m’arriben moltes cartes des de l’estranger amb motiu de la prohibició del bou embolat fins i tot dels EEUU.

Hem aconseguit qüestions tan senzilles i tan necessàries com per exemple el fet de llevar els circs amb animals. Això va ser la primera mesura que vàrem adoptar i tenia un poc de por per vore com anava a vindre.

Va ser molt fàcil perquè és una qüestió de sentit comú i els animals no poden estar adoptant una vida que no és la pròpia de la seua natura. De fet, empresaris del circ em varen traslladar que fins i tot per a ells era una despesa més i un maldecap més. A més molts d’ells tenien animals perquè els altres circs també tenien.

Després vàrem acompanyar a alguns dels circs que tenien en la propietat animals i vàrem reubicar-los. Hem fet una bona tasca i la població ho ha acceptat molt bé.

Després tot el tema del pla colonial felí, és molt important. La ciutat de València té vora 500 colònies de gats i amb números desiguals i moltíssima gent pendent d’ells. El nostre lema diu que els animals de Ciutat són necessaris per a una ciutat saludable. Si no tinguérem colònies de gats de carrers, tindríem molts problemes amb plagues d’animals que no són desitjables.

Però estos animals també necessiten estar ben alimentats, ben atesos i tindre algú que els cuide. Hi ha molta gent que està darrere d’açò i que pràcticament mai se’ls havia fet molt de cas. He de confessar que durant molt de temps he cuidat també una colònia de gats darrere de ma casa i sabia que era una qüestió que calia que l’administració pública els prestara atenció. En eixa línia hem iniciat el pla colonial felí que contempla entre altres coses l’esterilització d’animals per a tindre poblacions controlades. Els gats són necessaris però hem de controlar que no es reproduïsquen a un nivell que no puguen ser cuidats.

També hem reconegut la figura de la persona col·laboradora que és la que du a terme esta tasca que ho està fent de manera altruista i normalment el que es trobava era problemes amb la policia, amb veïns. Així queda clar que l’Ajuntament els reconeix la tasca que estan fent. A més, controlar la bifauna d’una manera molt respectuosa també serà tot un referent internacional.

Quin bon record et deixa l’àrea de Benestar Animal?

El fet de veure en el ple quan estàvem dient que no al bou embolat i que venia gent de Barcelona, de Madrid, de Santander, i d’entitats reconegudes a nivell mundial per a donar-me suport, va ser molt important per a mi i al final ho vàrem aconseguir.

Etiquetes


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + 13 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats