Base Viva, l'aliança entre l'administració pública i les cooperatives per a crear habitatges assequibles i repensar el model econòmic

Aquest projecte construirà habitatges dignes i assequibles, ajudarà a generar ocupació i transformarà les ciutats i la manera de viure en elles

Guardar

Presentación Plan Base Viva
Presentación Plan Base Viva

La Generalitat Valenciana juntament amb la Federació de Cooperatives d'Habitatges de la Comunitat Valenciana (FECOVI) han presentat, aquest matí, el Pla Base Viva, un projecte que se centra en la col·laboració públic-cooperativa per a crear una xarxa d'habitatges assequibles i infraestructures comunitàries amb l'objectiu d'atendre les necessitats socials d'habitatge i serveis. Una iniciativa ambiciosa que, a més, contribuirà a generar ocupació de qualitat i ajudarà a reactivar l'economia, ja que es preveu un impacte del voltant de 450 llocs de treball en la fase d'execució i 400 en l'operativa.

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, han presentat aquest pla, juntament amb el president de FECOVI, Vicent Diego, que ha aprofitat l'ocasió per a destacar que "aquest projecte, que veu la llum al cap d'un any de treball, crearà barris més resilients i sostenibles, però, sobretot, va més enllà del model actual de lloguer o compra per a accedir a un habitatge digne. Necessitem un nou tipus d'habitatge en el qual tots aportem".

I en aquesta línia treballa Base Viva. D'aquesta manera, els ajuntaments formaran part del pla, bé com a socis de la cooperativa, com a promoció de la mateixa amb la selecció dels socis o cedint sòl públic de manera gratuïta per a la construcció d'aquest nou concepte d'habitatge que ja està consolidat en altres països, com Alemanya, França o Dinamarca. Un total de 20 municipis de la Comunitat Valenciana ja s'han apuntat a aquest pla que transformarà la manera de viure i la manera d'entendre les ciutats. I tot això en diversos àmbits: rehabilitació en entorns històrics, habitatges amb infraestructures socials de barri o la reserva d'un percentatge per a habitatges amb necessitats específiques.

D'altra banda, la Generalitat col·laborarà reduint les barreres administratives i facilitant el finançament i les ajudes per a tirar avant aquest projecte que, ara, arranca el seu disseny, desenvolupament i cocreació de les experiències pilot per a la seua futura execució. Es preveu que en 2023, la xarxa valenciana d'habitatges i infraestructures cooperatives ja estiga consolidada.

El conseller Rafa Climent ha assenyalat que Base Viva avança cap a "aquesta transformació del model econòmic, que el Botànic està duent a terme, per a posar a les persones en el centre. Un model que respon a reptes com l'envelliment actiu, la lluita contra el canvi climàtic o l'atenció a l'exclusió social".

Per part seua, Dalmau ha assenyalat Base Viva com l'alternativa al "sistema capitalista voraç" i a "una fórmula d'accés a l'habitatge que està estancada i que impedeix a molts joves accedir a un habitatge digne". Així mateix, ha cridat a mobilitzar a la ciutadania per a enfortir el teixit social de cada ciutat perquè "els habitatges són més que quatre parets".

Finalment, Mónica Oltra ha destacat que el pla avança cap a un model en el qual l'habitatge no servisca per a especular i siga un dret. "Les noves ciutats han de ser un espai on criar, cuidar i curar siga més fàcil, i Base Viva és un exemple. Aquest tipus d'iniciatives són les que transformen la vida i deixen un llegat a les futures generacions. És el moment de repensar on volem viure i com el volem fer".

El pla va arrancar en 2020, quan FECOVI va traslladar la necessitat de col·laborar per a crear nous models de 'coophousing'. En aquest any, s'ha elaborat una guia per a ajuntaments i s'han captat els primers 20 municipis interessats, com València, Castelló, Alacant, Gandia, Sagunt, Bocairent, Barracas, Alcublas, Godella o Alfara del Patriarca, i una vintena de grups cooperatius.

Destacats