25n
25N
25N

La Generalitat aposta per mantenir la reserva de material davant possibles rebrots

“Cada mascareta ha arribat a la seua destinació en un mercat convertit en una cova de pirates”, subratlla la responsable de subministraments

La Generalitat aposta per mantenir la reserva de material davant possibles rebrots
18/05/2020 -

La Generalitat aposta per mantenir la reserva estratègica de material de protecció contra el coronavirus per a assegurar la seua disponibilitat amb el menor cost possible i amb un mínim de producció autòctona, per a “no tornar a dependre” d’altres països. L’objectiu és cobrir tant el consum estàndard com possibles rebrots.

Així ho ha plantejat la coordinadora de subministraments, Mª José Mira, en la comissió de pressupostos de les Corts, a partir de la plataforma logística establida d’urgència en Fira València. Davant les crítiques de l’oposició, ha subratllat que la protecció dels sanitaris està garantida i que no s’ha “contractat ni pagat res no rebut”.

Mira ha titllat d'”èxit” el procés des que el 28 de març va ser designada com a responsable de les compres, dos mesos de competició “feroç” en un mercat convertit en “una cova de pirates i xerraires”. “Malgrat les amenaces, hem aconseguit que cada mascareta, guant o bata haja arribat a la seua destinació a temps i a preus raonables”, ha asseverat.

La Generalitat ha rebut 24 avions (700 tones) i 26 contenidors (260), aquests últims ja carregats i varis en vaixells, sumats a les donacions. Quasi mil tones que es desgranen en 30,5 milions de màscares, 30 milions de guants, 1,5 milions de bussos, 700.000 ulleres, 600.000 bates, 100.000 test ràpids o 20.000 termòmetres d’infrarojos.

A aquest material se sumen els 534 respiradors adquirits per diverses vies, amb la intenció de disposar de més durant les pròximes setmanes per a habilitar 300 nous llits d’UCI.

MATERIAL RETORNAT

Per contra, s’han retornat dos milions de guants, 500.000 màscares, 140.000 vestits de bus, mil termòmetres i 160 respiradors per defectuosos o no complir requisits, encara que s’ha recuperat “tots els diners”, ha recalcat. També ha posat l’accent que tots els vols es van pagar per endavant perquè “no hi havia una altra manera”.

Aquesta comissionada ha signat 63 contractes per més de 75 milions: 38 de material (63 milions), 14 de serveis (1,7 milions per a la plataforma logística i els hospitals de campanya), huit d’equipament (11 milions) i tres de transports (sis milions).

Durant el procés, el col·lapse del trànsit aeri va obligar a canviar l’etiquetatge dels articles i a renegociar vols. “La Xina ha anat modificant la seua normativa duanera quasi diàriament”, ha il·lustrat, denunciant que “el govern xinés es va posar tan dur que no es van poder importar respiradors alemanys i americans”.

Ha apuntat diversos exemples de la picardia, com quan van intentar vendre 160 respiradors que no complien amb la normativa o quan Turquia va requisar centenars de respiradors “comprats i pagats per diverses comunitats davant la impotència dels seus governs”. També va afectar la decisió d’Alemanya de suspendre l’exportació de material.

Tot això va obligar a contractar una consultoria en duanes, “una empresa de reconegut prestigi que ha demostrat diligència i solidaritat per a desembolicar-se en la jungla mercantil de la Xina”. Altres companyies valencianes van oferir la seua experiència en aquest país per a accelerar les compres.

“A poc a poc”, ha reconegut, van identificar els proveïdors poc fiables i els “honestos i seriosos”. També van contactar amb empresaris internacionals “amb l’amenaça contínua de vendre a millors postors” a Espanya i altres països.

PREVISIONS DESBORDADES

Mira, en la seua compareixença a petició pròpia, ha posat l’accent en l'”angoixa i desesperació” a la qual es van enfrontar per a donar resposta a les necessitats dels sanitaris, mentre les xifres no deixaven de pujar i les previsions del Govern es veien “desbordades”. “No vaig poder dormir en una setmana”, ha recordat, i ha agraït al ‘president’, Ximo Puig, el seu suport i que la triara.

En aquest escenari, primer van contactar amb els proveïdors habituals, la majoria desbordats i amb estocs “completament trencats”, i amb fabricants valencians sense capacitat de “cobrir la titànica demanda”. Els primers contractes es van adjudicar a l’Associació d’Empresaris d’Ibi (Alacant) i Marie Claire.

També van assessorar empreses “en temps rècord” perquè reconvertiren la seua producció i aconseguiren les llicències temporals de l’Agència Espanyola del Medicament. Amb algunes ja s’han formalitzat els contractes i amb unes altres segueix el procés.

Ja amb el material a Espanya es va establir un “magatzem Covid” en els pavellons 8 i 11 de Fira València, al costat de la plataforma logística promoguda per la patronal autonòmica CEV. Allí “encara hi ha suficients tests”, ha assegurat la comissionada.

Després de l’anàlisi del material, el centre tecnològic Itene ha comprovat que l’eficàcia de les mascaretescomprades és superior al 94% de la normativa europea. Dels 15 assajos, 11 models van passar controls i van resultar aptes per a protegir al personal més exposat.

En el debat, PP i Cs han coincidit que aquesta experiència demostra que és possible eliminar alts càrrecs. El grup ‘popular’ també ha criticat falta de transparència amb els contractes i “gels de mans facturats com a màscares”, mentre el ‘taronja’ ha qüestionat si l’elecció d’una comissionada va ser per a “posar fi al caos de les compres”. Vox ha denunciat que gasten “milions en publicitat i menys de 200.000 euros en test.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − 3 =