25n
Orgull
Orgull

La Generalitat insta al Govern a redistribuir les vacunes entre autonomies

Puig planteja la necessitat que el Govern “repose” les 100.000 vacunes que Sanitat ha posat a ciutadans d’altres autonomies

La Generalitat insta al Govern a redistribuir les vacunes entre autonomies

La Generalitat insisteix en la necessitat que el Govern Central “repose” les 100.000 vacunes que la Comunitat Valenciana ha posat a ciutadans d’altres autonomies. El president Ximo Puig defensava, la setmana passada, que això “no és una fronterització, sinó que l’objectiu és vacunar a tots amb igualtat”.

En aquest sentit, Puig recordava que “nosaltres hem vacunat 100.000 persones que no ens corresponien i haurien de reposar-se per a seguir amb la igualtat“. Els turistes o persones amb segona residència en la Comunitat Valenciana poden accedir a la vacunació en el grup d’edat que els correspon, però han d’acreditar que fa unes setmanes que viuen en el territori.

Una opinió que comparteix Mónica Oltra. La vicepresidenta de la Generalitat, durant la roda de premsa posterior al ple del Consell, instava el divendres al Govern a redistribuir les dosis entre les comunitats autònomes en funció de la vacunació “real” i no de la “potencial”. Oltra recordava que el territori valencià és “universal”, per la qual cosa estan “encantats de rebre’ls amb els braços oberts i les xeringues preparades”.

RECIPROCITAT ENTRE AUTONOMIES

La vicepresidenta posava com a exemple que “si Pepe Pérez està empadronat a Madrid, però té una residència a Gandia, està vivint ací i se li vacuna a Gandia, no té sentit que la seua vacuna vaja a Madrid i no a la Comunitat Valenciana, que és on s’ha vacunat”.

En aquest sentit, va afirmar en què s’ha demanat al Ministeri en diferents fòrums que atenga aquesta petició: “Estem dient que les vacunes han de dirigir-se a la comunitat que està efectivament vacunant. No té sentit que una comunitat estiga acumulant vacunes i ací no puguem posar”.

Comunitats autònomes com Madrid, Balears, Andalusia, Castella-la Manxa, Cantàbria o Galícia s’han mostrat favorables a vacunar a ciutadans d’altres regions que estiguen en el seu territori durant l’estiu i, fins i tot, a turistes internacionals com a mètode d’incentivar les arribades, encara que, en general, han reclamat algun tipus de compensació a l’Estat.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ja va demanar fa unes setmanes que establisca un criteri perquè existisca reciprocitat entre autonomies i una adequació entre el número de dosi que es reben i les que s’injecten amb l’arribada d’aquests desplaçats.

NOU RÈCORD DE VACUNACIÓ

Amb tot això, la campanya de vacunació continua accelerant-se en els últims dies. Divendres passat, el Ministeri de Sanitat registrava un nou rècord després d’inocular 654.232 dosis en 24 hores. Les comunitats autònomes finalitzaven ahir la setmana havent administrat més de 32 milions de dosis de les diferents vacunes contra el coronavirus disponibles: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Això suposa que més de 12 milions d’espanyols han rebut ja la pauta completa, una de cada quatre persones, i més de 20 milions han rebut, almenys, una dosi, una xifra que supera el 44% de la població.

La setmana passada també va ser de rècord per a la Comunitat Valenciana, aconseguint la xifra de 406.575 vacunes inoculades. Aquesta setmana està previst que s’administren un total de 306.092 dosis, 100.483 dosis menys que durant la segona setmana de juny que ahir finalitzava.

En concret, s’han repartit als departaments de Salut un total de 242.123 dosis de la vacuna de Pfizer, 39.014 de Moderna, 10.190 d’AstraZeneca i 14.765 monodosis de Janssen.

Les vacunes del laboratori Pfizer es destinaran majoritàriament a persones d’entre 40 i 59 anys. Per a primeres i segones inoculacions en aquesta franja d’edat s’han reservat 228.103 dosis que s’administraran en centres sanitaris i espais de vacunació massiva. A més, s’han distribuït altres 3.786 dosis per a la vacunació, en empreses, de treballadors d’aqueixa mateixa franja d’edat. La resta es destinarà a persones que pertanyen a col·lectius.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha destacat que les vacunes contra el coronavirus “ens situen davant un horitzó esperançador” i ha remarcat que “hem de continuar mantenint el virus a ratlla amb el ritme de vacunació que portem en la Comunitat Valenciana i sense oblidar que la pandèmia segueix ací”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 4 =