25n
25N
25N

La Generalitat defensa la seua gestió amb la Renda d'Inclusió: destina 229 milions, un 1.000% més que en 2015

La Generalitat defensa la seua gestió amb la Renda d'Inclusió: destina 229 milions, un 1.000% més que en 2015
01/06/2020 -

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives defensa la gestió que realitza amb la Renda Valenciana d’Inclusió (RVI), per a la qual destina en l’actualitat un total de 229.217.711,76 euros , un pressupost que ha augmentat un 1.000% des dels 20,5 milions consignats en 2015 amb la Renda Garantida de Ciutadania, encara amb els comptes del PP.

En total, des de 2015 les ajudes per a aquesta mena de prestacions sumen 556,6 milions. Segons han apuntat fonts del departament dirigit per Mónica Oltra, la configuració de l’Ingrés Mínim Vital, tal com s’ha conegut aquest dilluns arran de la publicació en el BOE, “impedirà a curt o mitjà termini que es puguen complementar totes dues prestacions, la qual cosa comportarà la convivència de totes dues ajudes”.

D’aquí ve que sostenen que encara que el Reial decret llei publicat en el BOE indica que es podran establir els “oportuns convenis” entre l’Administració General de l’Estat i les comunitats autònomes, “ja que la nova norma no preveu mecanismes de comunicació entre totes dues institucions, dificultarà el traspàs de dades”.

A més de la qüestió econòmica, la Conselleria d’Igualtat considera “imprescindible” vincular aquestes prestacions a itineraris d’inclusió sociolaboral com els que es duen a terme a través de la RVI, ja que la fi última és que una persona surta de l’exclusió, de tipus econòmic, social o cultural”.

Des d’Igualtat es destaca que amb la RVI, l’evolució de les prestacions “ha estat tant econòmica com de concepte” ja que, d’una banda, va suposar l’increment de l’import de l’ajuda, l’ampliació i flexibilització dels requisits per a accedir, l’augment de temps de cobertura de la prestació i l’estalvi en la gestió burocràtica i, per una altra, “es va garantir un dret subjectiu a una prestació econòmica que permet cobrir necessitats bàsiques, com és l’accés a un habitatge o el pagament de l’aigua, la llum o el gas en una sola ajuda”.

Les persones destinatàries tenen l’accés directe, en el mateix tràmit i sense haver de gestionar res més, a altres tipus d’ajudes, com les beques d’educació infantil, ajudes de llibres de text, despeses de matrícula d’educació, beques de menjador escolar, sanitat universal i prestació farmacèutica i ortoprotètica.

La Renda Valenciana d’Inclusió és de caràcter indefinit “sempre que persistesca la situació que fa necessària la seua percepció i la renovació es farà cada tres anys” i amplia l’edat per a poder sol·licitar-la fins als 16 anys, en aquells supòsits especials com les de persones joves extutelades per la Generalitat o amb persones al seu càrrec.

A més, defensen que l’evolució pressupostària d’aquesta mena d’ajudes és “significativa”, especialment amb el “salt econòmic en 2019, gràcies al fet que és una mesura de crèdit ampliable”. És a dir, si s’esgota la previsió anual, “el pressupost es modifica per a donar-li cobertura” mentre que amb el PP quan s’esgotava el pressupost, deixaven de pagar-se les ajudes, encara que estigueren reconegudes.

Així, mentre que en 2015 la consignació inicial va ser de 20,5 milions, l’execució va elevar aquesta quantia als 29 milions gràcies a les ampliacions de crèdit realitzades amb el Consell del Botànic i el mateix ha succeït en els anys següents. En 2019, per exemple, “es van realitzar quatre ampliacions de crèdit i es va passar dels 100 milions inicials als 150”.

En 2020 la dotació inicial de la línia pressupostària destinada a la RVI era de 156,8 milions, però amb les successives ampliacions, actualment la consignació en els comptes ascendeix a 229,2 milions. Des de la Conselleria d’Igualtat es preveu la necessitat que la Generalitat destine encara més diners a la RVI al llarg de 2020 per a continuar ampliant la cobertura de la prestació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − deu =