25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana, primer territori a apostar per una jornada de 32 hores

La Comunitat Valenciana, primer territori a apostar per una jornada de 32 hores
18/02/2020 -

Labora, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, va publicar la setmana passada l’informe que guiarà les estratègies de futur en matèria de treball per a la Comunitat Valenciana. Una de les principals mesures que recull aquest document és la reducció de la jornada laboral a 32 hores setmanals, és a dir, quatre dies de treball i tres de descans.

La Comunitat Valenciana es converteix, d’aquesta manera, en el primer territori espanyol a introduir aquesta idea, que ja s’ha implantat i popularitzat en països com ara Finlàndia i Alemanya, entre altres.

L’informe presentat per Labora proposa utilitzar el sector públic com a “camp experimental” per a implantar la mesura. Per això, es posarà en marxa un Equip de Transició al Treball, el qual estarà integrat per professionals que estudiaran les necessitats específiques de cadascuna de les institucions, així com les dels seus empleats.

Pel que fa al sector privat, l’informe de Labora proposa ajudes directes per a les empreses que decidisquen implantar aquest model de jornada. Aquestes podrien vindre en forma de reducció d’impostos aplicables o subvencions per contractar a personal addicional.

De la mateixa manera, la Generalitat podria cobrir durant el primer any 100% de la diferència del cost salarial de l’hora per a l’empresa. Per exemple, si en el règim actual un treballador cobra nou euros l’hora i en el nou passa a costar onze, els dos euros de diferència correrien a compte de la bossa pública. En el segon any, l’ajuda cobriria el 50% i, en el tercer, el 25. Així fins que, finalment, l’empresa siga capaç de suportar el nou sistema de manera autònoma.

A més, la Conselleria d’Economia Sostenible també contempla la convocatòria de premis per a les empreses que aconseguisquen implantar la jornada laboral de 32 hores sense reduir salaris. Aquest guardó podrà ser mostrat en els aparadors dels negocis i en els llocs web, perquè proveïdors i clientes coneguen el seu funcionament i puguen premiar-les a través de les seues compres. Finalment, es publicarà un butlletí mensual amb el número de totes aquestes empreses.

Es preveu que les convocatòries a les subvencions estén preparades per a finals de l’any 2020, amb l’objectiu que en 2021 les empreses ja puguen començar a treballar en aquesta línia.

Beneficis de la jornada de quatre dies

En agost de 2019, la branca japonesa de Microsoft va implementar la jornada laboral de 32 hores entre els seus treballadors. El resultat de l’experiment va ser un èxit: la productivitat va augmentar un 40%. De la mateixa manera, també es van anotar altres beneficis col·laterals, com la reducció del 23% en la factura de l’electricitat per a l’empresa o una baixada dràstica de l’ús de fulls de paper. De la mateixa manera, les reunions es van tornar més curtes i eficients, mentre que els treballadors perdien menys temps en els descansos o pauses per a mirar el mòbil.

Els beneficis de la jornada de quatre dies són, en primer lloc, per al treballador: s’aconsegueix un millor equilibri entre la vida professional i personal i, a més, es redueix el risc de malalties provocades per l’estrés. Tot això condueix a un major nivell de satisfacció que, en la teoria, suposa un major nivell de productivitat en el treball. A més, el medi ambient també podria veure’s beneficiat per aquesta mesura, ja que es reduiria l’energia emprada en els centres de treball i, a més, hi hauria menys desplaçaments.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 4 =

Informacion coronavirus