25n
25N
25N

La Generalitat augmentarà en 4 milions la inversió a beques salari i d'exempció de taxes universitàries

Carolina Pascual afirma que no s’autoritzaran nous graus per al pròxim curs

La Generalitat augmentarà en 4 milions la inversió a beques salari i d'exempció de taxes universitàries
03/06/2020 -

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha anunciat aquest dimarts que la inversió destinada a les beques salari lligades a la renda i les d’exempció de taxes universitàries, que eixiran el mes de juliol, s’incrementarà en un 25% i s’injectaran 4 milions addicionals als inicialment pressupostats per a arribar a més beneficiaris. Així, el muntant total d’aquestes dues modalitats superarà els 20 milions d’euros.

Així ho ha explicat durant la seua compareixença en la Comissió d’Educació de les Corts sol·licitada per a explicar les actuacions realitzades per aquest departament durant la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19, en la qual ha destacat que per a pal·liar les dificultats sobrevingudes s’incrementarà el pressupost i es rebaixaran els requisits de rendiment acadèmic respecte de convocatòries anteriors.

“En l’actual exercici pressupostari es destinaven quasi 30 milions d’euros a les huit modalitats de beques i ajudes, quantitat que es veurà incrementada en el cas de beques salari i ajudes d’exempció perquè arribe a més beneficiaris i done resposta als qui més hagen patit el colp de la crisi”, ha assenyalat.

Davant les crítiques d’alguns grups al fet que es rebaixen les exigències acadèmiques per a optar a les beques, la consellera ha explicat que hi ha cinc nivells d’experimentalitat en els graus i els més cars són els lligats a la medicina i les enginyeries, en les quals “el nivell d’exigència és dur” i pot ser que no siga “tan fàcil traure un 5 o un 6”. “I sí, vull tindre més mèdics i enginyers”, ha assegurat.

Aquesta és una de les línies d’actuació, ha dit, prioritàries del seu departament, com també la reducció de la bretxa digital després d’haver obligat la pandèmia a l’ensenyament a distància, amb el repartiment d’encaminadors per a evitar que ningú es quedara arrere per una qüestió de connectivitat i ha afirmat que l’objectiu és continuar formant a professors i alumnes en competències digitals.

Segons ha indicat, s’està treballant per a formar en competències digitals també a col·lectius com els majors o aturats i es posarà en marxa en els pròxims mesos un Centre de Formació en Competències Digitals que prestarà el servei de manera online.

PRÒXIM CURS “HÍBRID”

De cara al pròxim curs universitari, Carolina Pascual ha recordat l’acord aconseguit per a començar-lo amb un model híbrid (semipresencial), estable per quadrimestres i en el qual també es prioritzarà el sistema d’avaluació contínua. S’iniciarà el dia 14 de setembre i l’alumnat de primer s’incorporarà el dia 25.

“No tenim molt clar el panorama que ens trobarem”, ha dit, o si hi haurà un rebrot a la tardor, per la qual cosa s’ha de preveure perquè en cas afirmatiu no els enxampe “de manera abrupta” com ha ocorregut. A més, ha recordat que universitats prestigioses com Cambridge oferiran docència online.
L’objectiu és aconseguir que aqueixa docència a distància siga de qualitat i “amb temps i eines això no serà un obstacle”.

Pascual ha subratllat la necessitat d’oferir certeses tant al personal com a l’alumnat perquè “la incertesa moltes vegades genera preocupació i por” en persones com el professorat que forma part d’una determinada franja d’edat de risc, que pot tindre “una certa preocupació d’haver de presentar-se en una aula massificada”.

Davant les preguntes dels grups, ha explicat també que en el curs 2020-21 no s’autoritzarà la implantació de nous graus i solament es permetrà la de màsters que complisquen una sèrie de requisits: comptar amb l’informe favorable d’Aneca a data 1 de juliol i que les universitats puguen assumir completament el cost d’aqueix títol perquè “no hi ha finançament extra per a la implementació”.

PAU: “LES FAMÍLIES PODEN ESTAR TRANQUIL·LES”

La responsable d’Universitats també ha recordat que a causa de l’estat d’alarma es va acordar retardar les PAU als dies 7, 8 i 9 de juliol i ha assegurat que hi haurà “un desplegament organitzatiu sense precedents per a garantir la salut dels qui es presenten i participen en les proves”.

“Estem coordinats amb Sanitat, Educació i Justícia perquè en aqueixes dates tota la logística estiga a punt”, ha dit, ja que se celebraran en 470 instituts de la regió per a garantir la seguretat: “Les famílies han d’estar tranquil·les. Les seues filles i fills comptaran amb totes les garanties”.

D’altra banda, les proves d’accés a la universitat per a majors de 25, 40 i 45 anys s’han posposat a setembre, garantint l’accés a cicles formatius, grau superior i universitats amb les mateixes garanties que si es presentaren el mes de juliol.

PETICIONS Al MINISTERI

La consellera també ha subratllat que no es cansarà de reivindicar davant el Ministre d’Universitats, Manuel Castells, qüestions com el finançament, el conveni de personal laboral o la taxa de reposició: “Per part meua que no quede, insistisc a reclamar el que és just, espere que el ministre siga capaç de fer les gestions al més prompte possible”.

Ha llegit una carta remesa per Castells el passat 27 de maig a la consellera en la qual li mostra la seua disposició a reprendre davant el Ministeri d’Hisenda les gestions pel que fa al conveni col·lectiu del personal laboral. Assenyala que ja va comunicar l’11 de març a Hisenda la petició perquè les variacions en les retribucions no tingueren consideració d’increment en el còmput dels increments de la massa salarial en la Comunitat però davant la situació actual no ha respost i tornarà a insistir.

També afirma haver traslladat que quan alguna universitat pública no comprometa en la seua OPE anual el 100% de la taxa de reposició del PDI es puga autoritzar la compensació entre universitats d’aquestes places, amb justificació i la conformitat de les universitats implicades.

Així mateix, en la missiva Castells es compromet a esforçar-se per a en la mesura que siga possible poder augmentar els recursos per a les universitats valencianes en els pròxims mesos i assegura que tornarà a parlar amb Hisenda.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 5 =