25n
25N
25N

Funcionaris de presons salven la vida a un intern que havia incendiat la seua cel·la de Picassent

Funcionaris de presons salven la vida a un intern que havia incendiat la seua cel·la de Picassent
09/04/2020 -

Funcionaris de presons han salvat la vida a un intern que havia incendiat la seua cel·la, en el mòdul que alberga a presos molt perillosos de l’establiment penitenciari de Picassent de València, segons ha informat l’Agrupació dels Cossos de l’Administració d’Institucions Penitenciàries (Acaip) en un comunicat. Des d’Institucions Penitenciàries han confirmat a Europa Press l’incident però han matisat que no va arribar a haver-hi foc perquè el matalàs és ignífug.

L’incident es va produir en el mòdul 19 de la Unitat de Preventius, en el qual en aqueix moment hi havia 15 interns classificats en primer grau, que és el que s’aplica als interns més perills, en la seua majoria reincidents, que han protagonitzat amb anterioritat greus incidents durant la seua estada a la presó, com ara agressions a treballadors o altres interns, i que han demostrat la seua inadaptació al règim de vida penitenciari.

Al voltant de les 20.30 hores d’aquest dimecres es va observar que en un dels corredors de les cel·les hi havia una gran quantitat de fum que impedia completament la visió i que feia molt difícil respirar, ha indicat el sindicat.

Donada la situació, era necessari desallotjar d’aqueixa zona del mòdul a tots els interns, inclòs el que ocupava la cel·la incendiada, un total de set, ha concretat Acaip. Es va procedir a baixar-los a tots al pati per a evitar que pogueren veure’s afectats, fins que l’incendi va ser sufocat.

En la cel·la on s’havia originat l’incendi van poder comprovar que l’intern havia calat foc a unes mantes i el matalàs, per la qual cosa, segons Acaip, a més del dens fum també hi havia flames. No obstant això, IIPP ha desmentit aquest extrem.

“Gràcies a la seua gran professionalitat, no dubtant un moment a posar en risc la seua integritat física, van aconseguir rescatar a l’intern que voluntàriament havia causat l’incendi, malgrat que pel dens fum era molt difícil veure el que estava succeint”, ha assenyalat el sindicat.

L’intern presentava símptomes d’intoxicació per fum, per la qual cosa va haver de ser traslladat a l’Hospital General i després va quedar ingressat en la Infermeria del centre penitenciari. A conseqüència dels fets, diversos dels funcionaris presentaven picors en els ulls, nas i gola.

Pel que sembla, l’intern va provocar l’incendi perquè li tragueren d’aqueix mòdul a un altre, pel fet que tenia problemes amb uns altres en aqueix departament. Aquest intern en les últimes setmanes ha protagonitzat diversos incidents a Picassent: amenaçar i escopir a treballadors, amenaces de mort a altres interns, autolesions amb talls al braç o engolint-se piles i cristalls.

Acaip ha lamentat que “la majoria dels treballadors de IIPP no ha rebut una preparació adequada en matèria de lluita contra incendis. Cada any solament 25 funcionaris del centre reben un curs de cinc hores per a afrontar aquestes situacions i, damunt, han de fer-ho durant les seues jornades de descans”, ha criticat.

Així mateix, ha puntualitzat que els funcionaris que treballen en aquestes condicions amb aquesta mena d’interns solament perceben un plus de 100 euros bruts al trimestre, “que ni tan sols arriba per a tots els que presten servei en aqueixos mòduls”.

Per això, en Acaip-Ugt entenen que en aquests casos, igual que en uns altres que succeeixen cada dia en els centres penitenciaris, “els treballadors han anat més enllà del que el seu deure els exigeix, i mereixen un reconeixement públic a la seua actuació”. Des del sindicat remetran un escrit al ministeri de l’Interior sol·licitant el reconeixement públic de la labor d’aquests funcionaris, d’acord amb el que es preveu en la normativa penitenciària vigent.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 3 =

CCCC
torrent