25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana atrau un talent que no sap retindre

La nostra comunitat ocupa la desena posició en l’índex de talent i la penúltima en el rànquin de retenció de talent

La Comunitat Valenciana atrau un talent que no sap retindre
04/07/2019 -

Font: Informe del Mapa de talent d’Espanya realitzat per l’IVIE i COTEC

La Comunitat Valenciana ocupa el desé lloc en l’índex de talent realitzat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) juntament amb la fundació COTEC. Amb un índex del 42,2, els valencians ens situem per davall de la mitjana espanyola (48,6) i per darrere de comunitats com Madrid (73,0), que ostenta el primer lloc, Navarra (59,1), Catalunya (57,7), País Basc (56,2) i fins i tot La Rioja (47,5). Però això no és el pitjor de tot, ja que la nostra comunitat se situa com la penúltima d’Espanya quant a la retenció de talent (26,7), només per davant de les Illes Canàries (19,6).

ELS “PILARS” DEL TALENT

L’informe realitzat per l’IVIE i COTEC calcula el talent de les regions espanyoles a través dels següents “pilars”: Facilitar (on la Comunitat Valenciana ha ocupat la 12a posició) -crear un entorn propici per a atraure i retindre ocupació-, Atraure (5a posició) -grau d’obertura que mostra una regió cap al talent-, Créixer (4a posició) -oportunitats d’aprofitament del talent des de l’educació formal, la capacitat de continuar formant-se i l’accés a les oportunitats de creixement-, Retindre (16a posició) -conservar el talent-, Capacitats i vocacions tècniques (10a posició) -els graus de qualificació i ocupabilitat que requereixen les regions per a garantir el desenvolupament del talent- i Coneixement (10a posició) -engloba els indicadors de més alta qualificació des de diferents perspectives-.

CRÉIXER I ATRAURE SENSE PODER RETINDRE

Com ja hem dit, la Comunitat Valenciana es desploma en el pilar Retindre, ocupant la setzena posició, ja que no conserva el talent que, en canvi, sí que aconsegueix atraure. Diem això perquè la nostra regió es posiciona com la cinquena en el pilar Atraure, ja que el seu índex d’atracció és del 48,4, tan sols dos punts percentuals per davall de la mitjana espanyola (50,4).

Índex d’atracció

L’únic punt fort de la nostra comunitat és l’educació, la qual cosa permet que la regió valenciana s’erigisca com la quarta en el pilar Créixer, amb un índex del 54,1, l’únic dels sis en el qual els valencians superem la mitjana espanyola (48,5). No obstant això, malgrat ser líders en educació formal i, d’aquesta forma, gaudir dels millors docents d’Espanya, no aconseguim ser atractius per a les persones més brillants, ja que, així i tot, no aconseguim retindre el seu talent.

Índex de creixement

Així doncs, la Comunitat Valenciana presenta facilitats per al creixement del talent però té problemes per a retindre’l.

FORTALESES I DEBILITATS DE LA COMUNITAT

Entre les fortaleses de la nostra comunitat, destaca l’entorn de mercat favorable, amb facilitat per a fer negocis consolidats; com ja hem dit, és líder en educació formal, afavorida pel rendiment de les seues universitats, l’alta matriculació en Formació Professional i la despesa pública en educació; i en creació d’empreses i de propietat industrial.

D’altra banda, la nota no és bona en els àmbits relacionats amb la facilitació del desenvolupament del talent, la qual cosa es refereix al voltant del mercat de treball i al món dels negocis. Així mateix, l’informe d’IVIE i COPEC recomana millorar les polítiques actives d’ocupació, la productivitat, les infraestructures TIC o l’eficàcia de l’administració, paràmetres que es troben tots per davall de la mitjana.

Més informació

1 Comentari

  1. Carlos cerrajero Valencia
    Carlos cerrajero Valencia juliol 04, 12:32

    Una buena y mala noticia a la vez, es importante atraer talento pero más lo es el poder retenerlo.

    Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 12 =

programacion rialto
programacion rialto
ficcions 2019-2020